Kralji v pričakovanju tekme št. 7

NHL: Anže Kopitar junak večera ob pomembni zmagi. V noči na soboto odločilna tekma za konferenčni finale.

Objavljeno
15. maj 2014 17.50
Posodobljeno
16. maj 2014 07.30
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Los Angeles – Hokejisti moštva Los Angeles Kings so se približali lanskemu učinku, ko so se uvrstili v konferenčni finale s Chicagom. Po zaostanku z 2:3 v zmagah so namreč preprečili novi uspeh lokalnim tekmecem iz Anaheima, jih po ogorčenem boju premagali, junak večera je bil slovenski as Anže Kopitar.

Hrušičan nad svojimi predstavami v ligaškem delu sezone ni bil povsem navdušen, vseskozi pa je poudarjal, da je seveda najpomembnejši moštveni dosežek. Uvodni cilj uvrstitve v končnico so pri kalifornijskem klubu uresničili, neizpolnjena je vnovič ostala želja mesta v zgornji polovici in tako vsaj v prvem krogu izhodišča v domači dvorani. Toda Kralji se izzivov niso ustrašili, povrhu je Kopitar na najvišji tekmovalni pripravljenosti prav v končnici, v kateri je zdaj na vrsti odločilni boj za uvrstitev v konferenčni finale.

Hokejisti iz LA so proti večnim tekmecem iz sosednjega Anaheima imenitno začeli, vodili v zmagah že z 2:0, nakar pa je sledil zasuk, po katerem so si Racmani priigrali zaključno žogo. A Kralji se s sijajnim slovenskim napadalcem, podajalcem pri prvem golu, niso dali in po ogorčenem boju slavili uspeh z 2:1 za skupni izid 3:3. Dvoboj je bil tokrat prav negotov in enakovreden (razmerje strelov 23:22 za zmagovalce), s podajo si je Hrušičan utrdil vodstvo na lestvici najučinkovitejših akterjev končnice (17 točk za 4 gole in 13 podaj), največ točk pri Anaheimu je zbral Ryan Getzlaf (14; 4+10), sicer skupno četrtouvrščeni.

Prav izjemno pokrivanje prvega Anaheimovega strelca je bilo med ključi do zmage za izenačenje v seriji. Getzlaf je povrhu izgubil kar 14 sodniških metov od skupno 20, le dvakrat je meril k tekmečevim vratom. »Seveda je njegova napadalna trojka nevarna, a pozornost kaže nameniti tudi vsem drugim, saj ima Anaheim kopico dobrih hokejistov,« ocenjuje Kopitar. Tokrat so prvaki izpred dveh let in lani polfinalisti (izgubili so proti poznejšim zmagovalcem iz Chicaga) premagali tudi čudežnega otroka v vratih Anaheima – dvajsletnega Johna Gibsona.

Kakorkoli, pred velikima tekmecema je zdaj sklepna predstava odločitve za uvrstitev med elitno četverico NHL, zanimivo pa je, da se v zadnjih dveh desetletjih do letošnje končnice še nikdar nista pomerila v boju na izpadanje. Zato je povsem razumljivo, da ta dvoboj tokrat zbuja posebno pozornost. Kot da bi že šlo za finalni spopaStanleyjevega pokala.