Mar res v Pjongčang brez KHL?

Hokej: Olimpiji točke v Asiagu, poraz Jesenic pri vodilnem Rittnu.

Objavljeno
05. november 2017 23.38
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Pred desetdnevnim premorom po evropskih hokejskih ligah, napočil je namreč tradicionalni novembrski termin za uvodne reprezentančne tekme v sezoni, sta slovenski moštvi v AHL na dveh derbijih zabeležili polovičen uspeh. Olimpija se je veselila novih točk v Asiagu, Jeseničani so ostali praznih rok pri vodilnem Rittnu.

Prvič v sezoni se bo zbrala slovenska hokejska reprezentanca, tokrat v krepko močnejši postavi kot ponavadi na uvodnih novembrskih zborih, saj jo le še trije meseci ločijo od drugega zaporednega nastopa na olimpijskih igrah. Povrhu imajo zdaj risi novega selektorja, Finca Karija Savolainena, v letih 2004 in 2005 že glavnega na slovenski reprezentančni klopi. V Parizu se bo z igralci srečal danes, nato pa jih bo skupaj s sodelavci poskusil kar najbolje pripraviti za turnir od četrtka do nedelje. Z izjemo kapetana Jana Muršaka, ki se je komaj vrnil na led po poškodbi, bodo med risi slovenski akterji iz KHL (Žiga Jeglič, Robert Sabolič, Rok Tičar), za katere pa ni več nujno, da bodo nato tudi med udeleženci olimpijskih iger. Iz MOK zaradi dopinških grehov namreč grozijo ruski odpravi, da ne bo smela nastopiti s svojo zastavo, iz hokejskih krogov največje države na svetu pa je nato že sledil odgovor, češ da v tem primeru KHL ne bi prekinjali, na turnirju pa sploh ne bi bilo ruske izbrane vrste …

Slovenska udeleženca v alpski ligi sta se vrnila z zahtevnih gostovanj v Italiji s polovično bero. Olimpija je tretjič zapored zmagala, tokrat v Asiagu s 4:3, skočila s 4. mesta na 2., se po točkah izenačila z Jesenicami, za katere je bil na sobotni večer vodilni Ritten vendarle premočan – 5:2.

Zmaji so sijajno začeli, vodili po sedmih minutah z 2:0, nato nenehno ohranjali vodstvo in med drugim zdržali tudi v kriznih minutah druge tretjine, ko je bilo razmerje strelov kar 23:3 za gostitelje. Če bi upoštevali strele, so bili Jeseničani s 46:45 celo aktivnejši od gostiteljev v Rittnu, majhnem hokejskem kraju ob Bolzanu, a štejejo pač goli, teh pa so domači hokejisti zabili več – 5:2. Železarji so oba dosegli v trenutkih številčne premoči na ledu.

V AHL – kot tudi drugih ligah po Evropi – je napočil čas za dober teden oddiha, izhodišči slovenskih moštev pred nadaljevanjem pa sta na 2. in 3. mestu prav spodbudni.