Med risi takšne gneče še ni bilo

Hokej: Kar 46 kandidatov za OI. Spet brez Pajiča, prvič Drozg, povratnik G. Kopitar.

Objavljeno
07. oktober 2017 00.32
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Četudi so do uvodne slovesnosti na zimskih olimpijskih igrah še štirje meseci, potnikom za Pjongčang že dodobra uhajajo misli k februarju 2018. Za slovensko hokejsko reprezentanco bo udeležba na drugih igrah zapored prav poseben dogodek, kdo bo na končnem seznamu risov za prestižni turnir, pa seveda še ni znano. Selektor Kari Savolainen bo očitno izbral med kar 46 kandidati.

Zaenkrat ni še niti javnega seznama za uvodni zbor v sezoni pred novembrskim turnirjem v okolici Pariza, šele po tem se bo prenovljeni strokovni štab s selektorjem, ki se v Slovenijo vrača iz domačega finskega okolja, odločal, kako sestaviti izbrano vrsto za odmevne nastope pod olimpijskimi žarometi. Toda za zdaj je jasno, da so iz naše hokejske zveze poslali na Mednarodni olimpijski komite natančen seznam z vsemi osebnimi podatki kar 46 kandidatov. Med njimi je denimo tudi vodilni slovenski as ledenih ploskev Anže Kopitar, četudi je že dolgo na dlani, da tekmovanja v NHL prvič po letu 1994 med OI ne bodo prekinjali. Tisti igralci, ki bodo branili slovenske barve, pa se že zdaj veselijo tekem uvodnega dela proti reprezentancam ZDA (14. februarja), Rusije (16. 2.) in Slovaške (17. 2.).

Torej za vsak primer so pri zvezi poslali tudi podatke kapetana Kraljev iz Los Angelesa, ob njem pa še 45 igralcev, tako širokega seznama v slovenskem reprezentančnem hokeju doslej še ni bilo. Savolainen se je s sodelavci poglobljeno lotil ocene posameznikov, v tem tednu je pri njem na Finskem tudi Nik Zupančič, skupaj še z enim novim članom strokovnega štaba risov, Fincem Ristom Dufvo, sta si pred dnevi v Helsinkih ogledali tekmo v KHL med Jokeritom in Torpedom, vsi trije so se tam pogovorili z Rokom Tičarjem in Žigo Jegličem. Slednji sicer od včerajšnjega popoldneva ni več član ruskega kluba, je prost igralec, obstaja tudi možnost njegove vrnitve k Slovanu iz Bratislave, kjer je prav včeraj češkega trenerja Miloša Řiho zamenjal Belorus Eduard Zankovec.

O tem, kdo bodo nosilci med risi v Pjongčangu, ni dvomov – omenjena Jeglič in Tičar, kapetan Jan Muršak, Robert Sabolič, Jan Urbas, Blaž Gregorc, Mitja Robar, David Rodman itn. Nazadnje, torej na majskem SP, je bilo med pripombami na račun odločitev tedanjega selektorja Zupančiča zaznati opazko o pretirano zaprtem seznamu reprezentantov. Četudi so v svojih klubih na tujem igrali dobro in po končnicah pravočasno lahko prišli na prvenstvo, v slačilnici ni bilo niti Marcela Rodmana, niti Žige Pavlina, niti Roka Pajiča. In presenetljivo je, da slednjega kot izkušenega napadalca pri Českih Budejovicah, tretjeuvrščenega moštva v drugi ligi na Češkem, spet ni na seznamu. Na tem pa so denimo tudi akterji iz AHL (Andrej Hebar, Žan Jezovšek, Aleksander Magovac, Eric Pance, Nik Pem), po štirih letih tudi Gašper Kopitar (Manchester Monarchs, v ECHL podružnično moštvo LA Kings) ter najstnik Jan Drozg, ki so ga poleti na naboru NHL izbrali Pingvini iz Pittsburgha. Zanimiv je tudi seznam sedmih vratarjev (Luka Gračnar, Andrej Hočevar, Robert Kristan, Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Rok Stojanovič in Žan Us), sploh pa tako širok domači nabor prikimava spodbudnim namigom, da se bodisi pri klubih na tujem bodisi v domači šoli uveljavljajo novi obrazi slovenskega hokeja. Razprave o tem, kdo si dejansko zasluži selektorjevo vabilo, pa bodo navzoče vedno. Na koncu tako ali drugače vedno znova oceno ponudi rezultat.