Na pariški obstanek med elito vplivajo tudi pripravljalne tekme

Gostovanje Kanade ali ZDA stane 10.000 evrov, ob tem pa še namestitev za moštvo in družinske člane.

Objavljeno
30. maj 2016 11.16
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Ugibanja ni več, slovenska hokejska reprezentanca bo na naslednjem svetovnem prvenstvu, od 5. do 21. maja 2017, igrala v Parizu. Za tako želeni obstanek, ki si ga je nazadnje med svetovno elito priborila pred 11 leti v Innsbrucku, se bo morala brezhibno pripraviti, zelo pomemben bi bil lahko tudi nabor prijateljskih tekem.

Prav pri teh se je v zadnjih letih pogosto zatikalo, velika tekmovanja so nato pogosto razkrila pomanjkanje ustrezne uigranosti in konkurenčnosti za najvišjo tekmovalno raven. Drugače je bilo seveda v februarskih dneh, tako na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju 2013 kot tudi leto pozneje v nepozabnem Sočiju, a takrat preprosto ni bilo časa za temeljit trening, hokejisti pa so bili sredi svojih klubskih sezon. Prav med zadnjimi pripravami za Katovice, kjer se je nato zgodba za rise vendarle uspešno razpletla, so ti pogrešali več močnih tekem. Podobno je bilo tudi lani, ko z izjemo gostovanj v Budimpešti in za konec v Berlinu ni bilo zahtevnih pripravljalnih preizkušenj.

Časi, ko so na slovenskem ledu gostovale reprezentance Švice, ZDA in tudi Rusije pod vodstvom selektorja Vladimirja Krikunova v povsem razprodani Podmežakli, so oddaljeni, na slovenskih ledenih ploskvah že lep čas ni bilo videti moštev iz svetovne elite. Tako je že prav razveseljiv podatek, da bo Bled v novembru gostil turnir, na katerem se bodo Zupančičevi izbranci pomerili z Latvijci, Belorusi in Francozi (vsi trije so stalni člani izbrane druščine med 16 moštvi najvišjega reprezentančnega razreda), ostaja pa želja, da bi nato v pomladnih dneh, pred odhodom na SP v Francijo, pri nas gostili katero od najuglednejših hokejskih izbranih vrst.

Slovenija je med evropskimi reprezentancami na 13. mestu mednarodne lestvice tik pred vrati izbrane dvanajsterice, v kateri med seboj igrajo sklepne pripravljalne tekme, a treba bo očitno še precej potrpljenja in spretnosti, tako kot denimo lani glede gostovanja pri nemški reprezentanci v Berlinu, da bi risi pred odhodom v Pariz opravili preizkus s kom iz najvišjega razreda. Seveda vedno obstaja tudi možnost gostovanj reprezentanc Kanade ali ZDA, ko prideta pred prvenstvom v Evropo, stroški takšne tekme naj vendarle ne bi presegali 10.000 evrov na računu ter bivanje za hokejiste z družinami v hotelu polnega udobja in tako tudi višjega cenovnega razreda. V navadi je že dolga leta, da severnoameriški reprezentanci prideta na osrednje tekmovanje sezone v spremstvu družinskih članov.

Poleg novembrskega preizkusa na Bledu izbrane slovenske hokejiste čaka turnir tudi februarja prihodnje leto v deželi zadnjega uspeha in 1. mesta na prvenstvu skupine B. Na Poljskem bodo ob gostiteljih in naših risih igrali še Ukrajinci in Italijani, s slednjiimi bodo Slovenci predvidoma igrali že konec avgusta med pripravami za olimpijske kvalifikacije.

In skupina na naslednjem prvenstvu v Parizu? V družbi Kanade, Finske, Švice, Češke, Belorusije, Francije in Norveške je jasno komu pripadajo favorizirane vloge, selektor Nik Zupančič pa ob tem pravi: »Verjetno bi bilo bolje, ko bi igrali v Kölnu, ker je Nemčija za naše navijače lažje dostopna in cenovno prijaznejša, a upamo na podporo tudi v Parizu. Konkurenco dobro poznamo, imamo že precej izkušenj, močno si želimo končno spet obstati, a za uresničitev sanj bo treba vložiti zelo veliko priprav in znanja.«