Varl na tuje po nasvete, ne pa po igralce

Dejan Varl, prvič doslej glavni trener železarjev, bo 3. avgusta zbral hokejsko moštvo brez tujih okrepitev.

Objavljeno
01. julij 2015 15.58
Dejan Varl,trener moštva,Jesenice Slovenija 29.06.2015
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Jesenice – Resda v teh dneh ob prvi julijski pripeki misli športnih zanesenjakov ne uhajajo k ledenim ploskvam, a na hokejskih Jesenicah je drugače. Tam se pogovori sučejo, pa četudi je čas počitnic, okoli utripa v Podmežakli, kjer so za novo sezono predstavili trenerja Dejana Varla. Dolgoletni kapetan železarjev se veseli izziva.

Jeseničan, ki bo prav jutri praznoval 42. rojstni dan, je vrsto let ponosno nosil tako klubski dres kot tudi branil barve slovenske izbrane vrste, občinstvo ga je cenilo zaradi nepopustljivosti, izjemne zavzetosti na ledu, neuklonljivega pristopa v slogu železarskega duha. »Vesel sem, ker klubsko vodstvo zaupa Dejanu. Prenesite mu moje čestitke, vedno je bil profesionalec za vzor,« nam je omenil Vaclav Červeny, ki zdaj v domačih Českih Budejovicah uživa v miru upokojitve, kot trener in pedagog pa je nekoč uspešno vzgajal številne obetavne hokejiste v Podmežakli.

»Ponudbe sem se razveselil. Nisem prav veliko razmišljal o odgovoru, a seveda sem najprej moral urediti zadeve z Miho Reboljem, predsednikom kluba mlajših selekcij, saj sem tam vodil moštvi hokejistov do 16 in 18 let. Še naprej bom pomagal tudi nekaterim mlajšim, ko pa mi je Miha omogočil odhod na klop članske vrste, zame ni bilo več dvomov. Potem ko sem tri leta sodeloval v strokovnem štabu prvega moštva, se zdaj veselim novih nalog,« je po ponedeljkovem občnem zboru državnih prvakov poudaril Varl.

Včeraj je jedro moštva že zbral na testiranju, priprave za sezono, v kateri bodo branili domačo lovoriko in skušali doseči višje cilje v INL, se bodo začele na jeseniškem ledu v torek, 4. avgusta. Dan prej bo testiranje, ploskev v Podmežakli bo letos pripravljena že 27. julija.

Zato se na Gorenjskem že širijo govorice, da bi namesto blejske poletne lige tokrat uvodni turnir za sezono pripravili na Jesenicah, a pri klubskem vodstvu nočejo ničesar prehitevati. Šola iz preteklosti, ko se je nabral milijonski dolg, je dovolj poučna, zato – tako tudi Dejan Varl – zdaj ni dovoljeno zajemanje s pretirano veliko žlico. »Rad bi imel osem pripravljalnih tekem za sezono, nisem pa prepričan, ali se bo to uresničilo. Za KAC in Vienno se bo namreč že avgusta začela liga prvakov, poskusili se bomo dogovoriti s VSV in z Olimpijo,« razmišlja novi prvi mož jeseniške klopi, ki se bo temeljito lotil tudi priprav za oktobrski četrtfinalni turnir celinskega pokala, h kateremu se železarji vračajo po dolgih letih. Varl tako že razmišlja o posnetkih tekem Miskolca, na Madžarskem gostitelja turnirja, pozanimal se bo tudi o značilnostih drugih dveh tekmecev iz Rige (Lat) in Jace (Špa).

Priprave na sezono bo začel s 26 hokejisti, med njimi bo predvidoma 9 branilcev in 14 napadalcev. »Ne bomo iskali tujih okrepitev, niti med vratarji ne,« je že napovedal, kajpak bi ga silno razveselila vrnitev koga od igralcev jeseniške šole, ki so ta čas drugje. Dolgoročno navijači sanjajo o prihodu Sabahudina Kovačeviča, Andreja Tavžlja, Roka Pajiča, Aleša Kranjca, vsi bi bili kandidati za moštvo, ki bi nekoč spet odklenilo vrata EBEL. »Morda se čez dve leti res vrnemo med avstrijsko elito, do takrat pa moramo vzgajati domače igralce. V tej šoli so se nazadnje uveljavili Rok Tičar, brata Rodman, Žiga Jeglič, Tomaž Razingar, poskrbeti moramo za njihove naslednike,« se zaveda Varl in stavi tudi na sodelovanje s selektorjem Nikom Zupančičem in stroko na tujem. Na Češkem dobro pozna Vaclava Červenyja kot tudi Františka Vybornyja, na Finskem Karija Savolainena in Heikkija Mälkiäja, v Rusiji Sergeja Borisova in Vladimirja Krikunova, v Italiji Murajico Pajiča, v Franciji Eda Terglava – navzočnost vseh omenjenih pa širi obzorja k novim navezam …