Najprej dvakrat zmaji, za njimi na led tudi risi

Pred Olimpijo velika izziva na domačem ledu. Ivo Jan, lani naslednik Bojana Zajca, tokrat na graški klopi.

Objavljeno
30. oktober 2014 00.37
Slovenija Ljubljana 23.10.2012 - Hokej OLIMPIJA– INNSBRUCK. Trener Bojan ZAJC. Foto: Leon Vidic/Delo
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Hokejisti ne poznajo prazničnih dnevov. Nadaljevali bodo v običajnem tekmovalnem ritmu od petka do nedelje tako v EBEL kot tudi INL. Sezono pa bo vidneje popestril naslednji teden z močnim reprezentančnim turnirjem v Ljubljani.

Pred enim letom so risi nastopili v Innsbrucku in si tam prvič brusili kremplje za sanjski olimpijski plen ob Črnem morju. A do zanimivih tivolskih predstav prihodnjega tedna slovenskih reprezentantov proti Japoncem, Belorusom in Avstrijcem bosta na ljubljanskem ledu še preizkušnji za točke odprtega avstrijskega prvenstva. Pred zmaji sta vnovič visoki oviri iz Gradca (petek) ter nato še Dunaja (nedelja). Olimpija je že od začetka na dnu lestvice, kar niti ni nepričakovano, a seveda vedno znova zbuja slabo voljo tako med moštvom kot tudi jedrom najzvestejših obiskovalcev tivolskih tekem. Teh je ostalo še kakih 600 do 700 na večer, kar je domala trikrat manjša množica od tiste, ki je pospremila uvodni jeseniško-ljubljanski prvenstveni derbi v torek na Gorenjskem. Ta je resda oživel Podmežaklo, ponudil nekaj zasukov, a kakšnih kakovostnih presežkov še zdaleč ne. Oba tabora sta sicer predstavila posameznike z izkušnjami iz EBEL, povprečna starost med zmaji je znašala komaj 20 let, trener te pomlajene zasedbe Bojan Zajc, sicer pri udarnem moštvu pomočnik Fabiana Dahlema, pa je bil zadovoljen zavoljo priigranih točk na vročem jeseniškem ledu.

»Zdaj je seveda misli treba pri priči usmeriti k nadaljevanju v EBEL,« se je poslovil od Podmežakle, omenil nekaj obetavnih plati svojega moštva v odprtem avstrijskem prvenstvu, a opozoril tudi na tisto, kar ta čas Ljubljančani proti kakovostnim tekmecem najbolj pogrešajo – učinkovitost v trenutkih številčne premoči. »Nazadnje so nam tekmeci v Znojmu ob prednosti igralca več zabili tri gole,« se je spomnil Zajc in ob tem dodal: »Prav v teh trenutkih se odločajo posamezne tekme, naša bera točk pa je slaba …«

Seveda bo na petkov praznični večer zanimiv tudi dvoboj klopi. Omenjenega sedanjega Dahlemovega pomočnika je namreč pred enim letom, po podobnem nizu porazov kot zdaj, nasledil Ivo Jan, ta čas član strokovnega štaba pri moštvu Graz 99ers, s katerim se bodo zmaji pomerili prav jutri. Moštvo iz metropole avstrijske Štajerske je kar presenetljivo pod vrhom lestvice, res pa pripada tistim klubom, ki v rednem delu pogosto igrajo dobro in pridno nabirajo točke, zatakne pa se jim nato v končnici. A to še bolj velja za Dunajčane, nedeljske Olimpijine tekmece, ki ponavadi vstopijo v sezono z odlično zasedbo, igrajo napadalno, učinkovito, le za konec ne kronajo vložka z lovoriko.

Pred Ljubljančani je tako novi izziv – proti realno kakovostnejšima moštvoma ujeti vsaj kakšno točko, vrniti malo hokejskega nasmeha v Ljubljano in oživeti Tivoli v pričakovanju prihodov Roberta Kristana, bratov Rodman, Jana Urbasa in drugih reprezentančnih junakov.

Spored v EBEL; danes: Dornbirn – Innsbruck (19.15); jutri: Telemach Olimpija – Graz 99ers, Vienna Capitals – KAC, Salzburg – Linz (vse ob 19.15), Znojmo – VSV (18.30), Bolzano – Fehervar (19.45); sobota: Innsbruck – Fehervar (17.30); nedelja: Telemach Olimpija – Vienna Capitals, VSV – Linz, Znojmo – Dornbirn (vse ob 17.30), Salzburg – KAC (17.40).