Najprej novo poglavje z risi, nato na Švedsko

Jan Urbas, okrepitev švedskega kluba Västerås, bo na reprezentančnem turnirju v Ljubljani pod drobnogledom.

Objavljeno
04. november 2014 20.18
Jan Urbas in Matic Podlipnik na prvem zboru hokejske reprezentance v dvorani Tivoli. Ljubljana
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Med hokejisti, ki jim bo od jutrišnjega dne do sobote na tivolskem reprezentančnem turnirju namenjena posebna pozornost občinstva, bo zagotovo Jan Urbas. V zadnjih dveh sezonah se je predstavil kot eden vodilnih adutov v napadu izbrane vrste, prav pred prihodom na ta uvodni jesenski zbor risov je podpisal novo pogodbo na Švedskem.

Resda moštvo iz Västeråsa, 100 km zahodno od Stockholma, nastopa v drugem kakovostnem razredu, ligi allsvenskan, vendar pa je najbolj znani hokejist s Cerkniškega jezera prepričan, da je bila odločitev o prestopu iz Celovca v Skandinavijo pravilna. »Za menoj je lep mesec pri KAC. Tako visoke organizacijske ravni kluba niti nisem pričakoval, vendar pa sem obenem sprejel ponudbo s severa. V Celovcu smo se namreč dogovorili, da do 5. novembra lahko zapustim moštvo, če bo prišla od kod mikavna ponudba, zame pa je švedsko drugoligaško tekmovanje večji izziv kot EBEL,« nam je ob prihodu v Tivoli dejal 25-letni napadalec, sicer že z bogatimi izkušnjami prav iz skandinavske dežele, kamor odhaja zdaj: »Igra v ligi allsvenskan je hitrejša kot v odprtem avstrijskem prvenstvu, res pa je v tekmovanju, ki ga Slovenija kajpak bolje pozna, več rutiniranih hokejistov. Toda zame je vrnitev na Švedsko izjemen izziv, predvsem mi je všeč ambicioznost kluba, ki se želi uvrstiti v najvišji ligaški razred.« Urbas se je že preizkušal med klubsko elito v deželi, kjer je hokej bolj priljubljen kot v Avstriji, pri novem moštvu bo imel tri nekdanje soigralce s svojih prejšnjih postaj v Malmöju in Växjöju. Nazadnje je sicer v prejšnji sezoni Cerkničan branil münchenske barve v najvišji nemški ligi.

Seveda pa se mora pred svojim novim poglavjem na Švedskem najprej zbrati za ta uvodni reprezentančni zbor in tri tekme risov proti Japoncem (jutri), Belorusom (petek) in Avstrijcem (sobota). »Tukaj smo se zbrali igralci s široke palete klubov, kjer delamo po različnih sistemih. A verjamem, da se bomo vnovič hitro privadili na način dela pri reprezentanci, ob upoštevanju trenerjevih navodil ne bi smelo biti hujših težav, četudi z nami tokrat ne bo nekaterih pomembnih adutov,« se zaveda igralec, ki je v nepozabnem slovenskem olimpijskem četrtfinalu v napadu igral z Marcelom Rodmanom in s Tomažem Razingarjem, a pri priči tudi doda: »Res je, tokrat moramo nastopiti brez nekaterih stalnih reprezentantov, toda prav ta turnir je tako tudi priložnost za uveljavljanje novih obrazov.«

Slovenska vrsta se bo pomerila s starimi znankami, domala ni več tekmovanja, ko ne bi igrala vsaj s katero od sedanjih tivolskih tekmic. Nazadnje se je na SP skupine B »udarila« z Japonsko in Avstrijo, s slednjo tudi za prestižno četrtfinalno olimpijsko vozovnico, z Belorusijo pa lani tako na prvenstvu elitnega razreda kot tudi na kvalifikacijskem turnirju za Soči. »Proti trem močnim reprezentancam bo treba ohranjati zbranost in disciplino, navijačem bi se radi predstavili v lepi luči,« je povsem jasna želja Jana Urbasa.