Forsberg in Sundin bosta sprejeta v hišo slavnih IIHF, v ligi NHL nove odpovedi tekem

Med petimi nekdanjimi hokejisti, ki bodo sprejeti v hišo slavnih IIHF, sta tudi Šveda Peter Forsberg in Mats Sundin.

Objavljeno
24. november 2012 07.29
Posodobljeno
24. november 2012 07.29
reu/NHL/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zürich - Iz Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so sporočili, da bo hiša slavnih v letu 2013 bogatejša za pet novih igralcev, Petra Forberga, Matsa Sundina, Paula Hendersona in Teppa Numminena in Danielle Goyette. Slovesnost bo potekala 19. maja v Stockholmu.

Med temi velja izpostaviti Šveda Petra Forsberga, ki je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal, po dvakrat pa je zmagal tudi na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu. V ligi NHL je igral 13 sezon, v katerih je nosil drese moštev Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers in Nashville Predators. Forsbeg se lahko pohvali tudi s tem, da ima četrti najboljši dosežek lige v povprečju podaj na tekmo (0,898) in osmi v točkah na tekmo (1,25).

Njegov rojak Mats Sundin je edini Šved, ki je v ligi NHL dosegel vsaj 500 golov (564), hkrati je tudi kot prvi Šved presegel mejo 1000 točk (1349). Sundin je v svoji karieri osvojil olimpijsko zlato (2006) in trikrat zmagal na svetovnem prvenstvu (1991, 1992 in 1998). Švedski hokejist je večino svoje kariere preživel pri Torontu (1994-2004), kjer ima med drugim rekorda za največje število točk (984) in golov (420).

Poleg njiju bosta v hišo slavnih sprejeta še Kanadčana Paul Henderson in Danielle Goyette ter Finec Teppo Nummine. Zveza IIHF bo posebno nagrado podelila tudi reprezentanci nekdanje Sovjetske zveze, ki je osvojila prvo hokejsko svetovno prvenstvo leta 1954.

Odpovedana tudi tekma vseh zvezd

Iz New Yorka prihajajo slabe novice, saj je vodstvo lige odpovedalo vse tekme do vključno 14. decembra, poleg tega ne bo tudi tekme vseh zvezd, ki bi morala biti izpeljana konec januarja v Columbusu.

V ligi NHL je bilo odpovedanih že 422 tekem, kar je 34,3 odstotka celotne sezone. »Izgubili smo še več tekem in tudi tisto vseh zvezd, kar je veliko razočaranje. Žal nam je za vse navijače, še posebej tiste v Columbusu. Z njihovim moštvom Blue Jackets bomo v prihodnosti tesno sodelovali in si prizadevali za to, da se vikend vseh zvezd, čim prej vrne k njim,« je dejal Bill Daly, namestnik komisarja lige.