NHL: Kralji z Gaborikom do preobrata in uvodne zmage nad Anaheimom

Hokejisti Los Angelesa so z zmago s 3:2 po podaljšku odprli konferenčni polfinale z Anaheimom. Anže Kopitar zbral tri točke.

Objavljeno
04. maj 2014 08.33
SPO-HKO-HKN-LOS-ANGELES-KINGS-V-ANAHEIM-DUCKS---GAME-ONE
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Anaheim - Nov krog, nova nora zmaga hokejistov Los Angelesa. Kralji so z zmago odprli konfrenečni polfinale z Anaheimom in Račke na prvi tekmi po podaljšku premagali s 3:2.

Los Angeles, ki na zadnjih tekmah navdušuje v slogu šampionske sezone 2011/12, je do vodstva z 1:0 v seriji prišel po senzacionalnem preobratu z Marianom Gaborikom v glavni vlogi. Slovak, ki se je v tej sezoni pridružil moštvu, je sedem sekund pred koncem rednega dela zadel za izenačenje, nato pa po 13 minutah podaljška zadel še za zmago svojega moštva.

Pri obeh odločilnih golih je bil podajalec slovenski hokejist Anže Kopitar, ki je na tekmi zbral tri točke, podal je tudi za prvi gol Kraljev, katerega strelec je bil v prvi tretjini Alec Martinez. Kopitar je v drugem delu sezone zbral že 13 točk (štiri gole in devet podaj) in je tako najboljši napadalec letošnje končnice.

Levji delež zaslug za nov uspeh Los Angelesa ima znova tudi vratar Jonathan Quick, ki je zbral 35 obramb, med njimi je bilo znova nekaj pravih mojstrovin.

Južnokalifornijski derbi so precej bolje začeli gostje, a niso izkoristili prve izključitve odličnega Teemuja Selanneja. Toliko uspešnejši so bili ob drugi priložnosti z igralcem več, Jonasa Hillerja je od blizu po preigravanju in podaji Gaborika na prazna vrata premagal branilec Martinez. Rački so izenačili v 12. minuti, ko je po desni strani prodrl Ryan Getzlaf in izza gola podal pred vrata, tam pa je neoviran v prazno mrežo zadel Matt Beleskey.

Na začetku druge tretjine so Rački močno pritisnili in Kralje v začetnih minutah nadstreljali z 12:0. A gola ni bilo, ekipi tudi na drugi odmor odšli z rezultatom 1:1. V zadnjem delu je bila igra disciplinirana, za prvo vodstvo domačih pa je v 49. minuti poskrbel veteran Selanne, ki je Quicka od blizu ugnal med nogama za 2:1. Kralji se niso vdali in lovili izenačenje. Minuto pred koncem so zaigrali brez vratarja, po strelih Kopitarja in Justina Williamsa se je izkazal Hiller, sedem sekund pred koncem rednega dela pa ji je nato vendarle uspelo. Sledil je hladen tuš za gostitelje, Mike Richards je podal pred gol, tam pa je plošček v zraku zadel Gaborik in poskrbel za podaljšek.

Rački so imeli nekaj izjemnih priložnosti za zmago, a je znova blestel Quick, požrtovalno so mu pomagali tudi branilci. Vroče je bilo na obeh straneh, zmagovalec pa je bil znan šele ob začetku 13. minute dodatka. Kralji so dobili boj ob ogradi, Drew Doughty je podal na sredino do Kopitarja, ki je sijajno podal do Gaborika pred gol, ta pa poskrbel za huronsko veselje in novo senzacionalno zmago Kraljev.

»Dobili smo plošček po sodniškem metu, plošček je nato prišel do 'Kopija', ki me je videl, kako se peljem proti golu, ter mi izvrstno podal. Moja naloga je bila le, da plošček preusmerim v mrežo,« je odločilno akcijo na tekmi opisal Gaborik. Ta je utišala del navijačev v rumenem med 17.393 gledalci v dvorani, ki se nadejali, da bo gol, ki ga je v deveti minuti zadnjega dela dosegel Finec Teemu Selanne, tudi odločilni. »Vzdušje v dvorani je bilo izjemno, saj so bili zelo glasni navijači obeh ekip. Vesel sem, da smo imeli na ledu v odločilnih trenutkih več zbranosti,« je menil obrambni igralec kraljev Drew Doughty.

Druga tekma serije bo v noči na torek, prav tako v dvorani Honda Center. Domovanji ekip Anaheima in Los Angelesa loči le slabih petdeset kilometrov. Kalifornijska tekmeca sta se doslej srečala na 117 medsebojnih tekmah, vendar prvič v končnici.