NHL: Kralji z novo zmago na domačem ledu v finale zahodne konference

Hokejisti Los Angelesa so na sedmi tekmi konferenčnega polfinala z 2:1 premagali San Jose in se uvrstili v finale.

Objavljeno
29. maj 2013 09.43
NHL/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Hokejisti moštva Los Angeles Kings so finalisti zahodne konference lige NHL. Kralji, pri katerih blesti tudi slovenski zvezdnik Anže Kopitar, so v odločilni sedmi tekmi z 2:1 premagali San Jose in napredovali s 4:3 v zmagah.

Aktualni prvaki so znova izkoristili prednost domačega ledu, na katerem so neporaženi na zadnjih 14 tekmah. Junak srečanja je bil Justin Williams, ki je za Kralje dvakrat zadel v drugi tretjini, za Morske pse je v tretji tretjini v polno meril Dan Boyle.

Kopitar je tekmo končal s točko. Na ledu je preživel 22 minut, bil pa je podajalec pri drugem zadetku. »Igrali smo dobro, zavzeto, na koncu pa lahko rečemo, da smo tudi izkoristili prednost domačega ledu. Znova je bil izvrsten Quick, a tega smo že navajeni. Zdaj gremo pogumno naprej,« je po tekmi povedal Kopitar.

Williams dvakrat v polno

Slovenski hokejist je v napadu začel ob Justinu Williamsu in Kylu Cliffordu in z blokiranim strelom s strani gostujočih branilcev odprl tekmo, ki v prvi tretjini sicer ni ponudila večjih priložnosti. Moštvi sta igrali disciplinirano, igre z igralcem več ni bilo moč videti, saj je izključenemu Jou Thorntonu takoj sledil domači as Jeff Carter.

Bolj pestra je bila druga tretjina. Najprej so stoodstotno priložnost zapravili gostje, izkazal se je domači vratar Jonathan Quick. Ko je moral na klop za kaznovane Brent Burns, so Kralji izkoristili igralca več na ledu. Najprej je od daleč sprožil Slava Voynov, odbitek pa je za hrbet vratarja Anttija Niemija potisnil Justin Williams. Takoj za vodilnim zadetkom domačih je imel priložnost še Dustin Penner, a je Finec poskus vendarle ubranil.

Domači pritisk se je nadaljeval in se obrestoval že tri minute za tem. Po akciji Voynova, Kopitarja in in Williamsa, se je slednji podpisal še pod drugi zadetek. Kmalu bi se lahko po podaji Browna veselil celo »hat-tricka«, a Niemi je dobro posredoval. Morski psi so imeli ob koncu druge tretjine še prednost igralca več, a je niso izkostili.

V zadnjem delu so pritisnili gostje. V 46. minuti so izkoristili nepazljivost Los Angelesa v obrambi. Dan Boyle je sprejel lepo podajo Joa Pavelskega in znižal izid na 2:1. Quick je tako v Staples Centru klonil po kar 110 minutah igre. San Jose je do konca napadal vratar Los Angelesa, a so se izkazali domači branilci, kot po tekočem traku dobivali sodniške mete in z odličnim Quickom dokončali delo za uvrstitev v finale.

V finalu s Chicagom ali Detroitom

»Veseli smo napredovanja. Dobiti štiri tekme proti odličnemu nasprotniku je bila težka naloga. Ponosni smo, da nam je uspelo, toda hkrati smo še vedno le na pol poti do vrha,« je po tekmi povedal vratar Los Angelesa.

»Mislili smo, da lahko pridemo in ukrademo tekmo. Igrali smo s srcem in to je vse kar lahko zahtevamo drug od drugega. Jonathan Quick je res fantastičen golman ... Res smo se zabavali. Žalostno je, ker je konec, saj smo res uživali. Težka pot za konec je, «pa je po tekmi dejal kapetan San Joseja Joe Thornton.

V finalu Kralje čaka zmagovalec dvoboja med Chicagom in Detroitom. Serija bo prav tako odločena po sedmi tekmi. V vzhodni konferenci sta znana že oba finalista: Boston in Pittsburgh.

NHL, končnica:

Zahod, polfinale:

Los Angeles Kings - San Jose Sharks 2:1

(Los Angeles je napredoval v finale z izidom 4:3 v zmagah)