NHL: Kralji z zmago začeli serijo proti San Joseju

Hokejisti Los Angelesa so z 2:0 dobili prvo tekmo konferenčnega polfinala in San Joseju zadali prvi poraz v končnici.

Objavljeno
15. maj 2013 10.03
NHL/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Moštvo Los Angeles Kings je z zmago (2:0) odprlo polfinale zahodne konference severnoameriškega hokejskega prvenstva NHL proti San Jose Sharks ter v seriji povedlo z 1:0.

Branilci naslova so tako dosegli peto zaporedno zmago in odlično začeli serijo proti moštvu, ki je v prvem krogu pometlo z Vancouvrom. Kralji so jim tako zadali šele prvi poraz v končnici.

Eden od junakov zmage v Staples Centru je bil domači vratar Jonathan Quick. Reprezentančni vratar ZDA na prihodnjih zimskih OI v Sočiju je ubranil vseh 35 strelov gostujočega moštva ter še šestič v končnicah prvenstva ostal nepremagan. Med strelce sta se vpisala Slava Vojnov in Mike Richards, slovenski zvezdnik Anže Kopitar je bil tokrat brez točke.

Tekmo so sicer bolj ambiciozno začeli gostje in nekajkrat konkretno ogrozili Quicka. A je MVP minule sezone znova blestel, obramba Kraljev pa je ostala trdna tudi ob edini izključitvi v prvem delu, ko se je na klop za kaznovane usedel Jake Muzzin. Domači so se razigrali proti koncu prve tretjine, ko je nevaren strel sprožil tudi Kopitar. Za veliko veselje je 13 sekund pred prvega dela z neubranljivim strelom pod prečko poskrbel branilec Vojnov.

Gostje so bili očitno na začetku druge tretjine še vedno v šoku po prejetem zadetku, ravnotežje pa ob premoči Kraljem vzpostavili ob izključitvi Kopitarja. Spet so nevarneje prodirali proti Quicku, ki pa je strele uspešno zaustavljal. V 13. minuti so Kralji povišali vodstvo, ko je plošček pa je na modri črti dobil Vojnov in znova močno sprožil. Plošček se je dotaknil Mika Richardsa in nato končal za hrbtom vratarja Morskih psov Anttija Niemija.

Kralji pozneje niso izkoristili izključitve Raffija Torresa. Vseeno so prvaki poskrbeli, da si San Jose ni priigral nevarnejše priložnosti. Tako so uspešno zdržali tudi nalete, ko je bil izključen Richards, pred koncem tekme pa je bil blizu novega zadetka še Dustin Brown, ki je od strani stresel še prečko. Richards je tik pred koncem zadel v prazno mrežo, a ker se je Kopitar znašel v prepovedanem položaju, gol ni obveljal.

Naslednja tekma proti ekipi, ki je hokejiste iz Los Angelesa kot zadnja izločila v končnici leta 2011, bo na v Staples Centru v noči na petek po slovenskem času.

Zmaga Pingvinov

Na tekmi polfinala vzhodne konference je ekipa Pittsburgh Penguins premagala hokejiste Ottawa Senators s 4:1 ter v seriji povedla z 1:0 v zmagah. Pingvini so bili neustavljivi z igralcem več na igrišču, ko sta zabila v polno Paul Martin in Chris Kunitz, ki je bil tudi podajalec.

Strelsko statistiko pa sta še napolnila Pascal Dupuis, ki je zabil svoj še šesti gol v končnici, in Jevgenij Malkin. Ruski igralec je prispeval gol in podajo ter še na sedmi tekmi vpisal vsaj točko, v končnici pa je dosegel še tretji zadetek. »Današnja tekma je pokazala, da znamo bolje igrati tudi v obrambi. Odlično smo igrali tudi z igralcem več na ledu in uspeh ni izostal, « je po tekmi dejal Malkin.

Druga tekma dvoboja bo v petek v Pittsburghu.

NHL, končnica:

Vzhod, polfinale:

Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 4:1

(Pittsburgh vodi z 1:0 v zmagah)

Zahod, polfinale:

Los Angeles Kings - San Jose Sharks 2:0

(Los Angeles vodi z 1:0 v zmagah)