Olimpija: Do zmage le z mirnimi živci

Zmaji bodo drevi v Tivoliju (19.15) računali tudi na vratarja Lamoreuxa.

Objavljeno
21. februar 2012 15.13
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Končnica sezone v odprtem prvenstvu Avstrije se ni začela po željah edinega slovenskega udeleženca. Potem ko se Jeseničani tretjič zapored niso uvrstili v izločilne boje, so Ljubljančani po dobrih predstavah v ligaškem delu ambiciozno pričakovali nadaljevanje, a se jim ni izšlo. Danes (19.15) bodo v Tivoliju poskusili izničiti vodstvo Madžarov.

Kot smo zapisali že v poročilu s tekme v Szekesfehervarju, je bil za Olimpijine hokejiste precej bolj moteč kot uvodni poraz napovedan izostanek kar treh pomembnih članov ekipe na današnji četrtfinalni tekmi št. 2. Poškodbi sta prekrižali načrte napadalcu Žigi Pancetu in branilcu Scottu Hothamu. Slednji je dobil močan udarec v predel gležnja, toda še huje jo je predvidoma odnesel omenjeni domači reprezentant. O počitku zavoljo poškodovanih kolenskih vezi so včeraj v Tivoliju še ugibali, toda mnenje stroke napoveduje vsaj en mesec prisilnega počitka. Vodstvo lige pa je pozno sinoči sporočilo, da vratar Jean-Philippe Lamoureux vendarle ne bo huje kaznovan zaradi napada na tekmečevega igralca. Drevi bo tako spet na ledu, nič ne bo od posebnega preizkusa za morebitnega novinca v vratih Matica Boha. Lamoureux je dobil milejšo kazen dveh tekem pogojne prepovedi igranja s poskusno dobo 3 mesecev.

»Visoko ceno smo plačali na prvi tekmi, a pot do polfinala je še zelo dolga. Potrebujemo štiri zmage, SAPA eno manj, zlepa se ne bomo vdali. Žal pa mi je zapravljenih priložnosti v Szekesfehervarju, ko smo ob zaostanku 2:3 lovili izenačenje,« pravi starejši od bratov Pance, eden od osmoljencev tekme: »Nisem dokončal želene akcije ob ogradi, saj sem začutil bolečino v kolenu …«

A na nepredvidljive dvoboje na ledu ni mogoče vplivati, najzvestejši navijači kot tudi člani strokovnega vodstva so bili bolj potrti ob spoznanju o neodgovornosti posameznikov na ledu, ki so si privoščili pretirano število kazenskih minut. V središču Olimpijine pozornosti je bil vratarjev prekršek, čeprav – kot se je izkazalo – zanj ne bo sledila hujša kazen. Dejansko se je ta končnica začela za zmaje kot v nočni mori, pri priči se je sesula lepa zgodba iz ligaškega dela, moštvo na tej uvodni tekmi ni pokazalo za končnico zahtevanih psihične trdnosti, umirjenosti in zrelosti.

Še dobro, da se je vrnil kapetan Aleš Mušič, ki je bil v Szekesfehervarju po daljši odsotnosti spet na ledu. »Počutim se dobro, le v prvi tretjini sem še lovil občutek za igro. Toda v nadaljevanju ni bilo težav, nenazadnje sem bil na ledu kar pogosto, potem ko so nekateri morali več sedeti na kazenski klopi. Tudi ozka izbira igralcev nas je v tistih trenutkih stala ugodnejšega razpleta,« se dobro zaveda ljubljanski povratnik in pred današnjo tekmo napoveduje: »Predvsem v obrambi bomo morali igrati bolj disciplinirano in še bolj pomagati našim vratarjem. Dobro, da bomo tokrat igrali v Tivoliju, zato sem prepričan o naši zmagi.« Začasnega trenerja Matjaža Seklja kot tudi Hannuja Järvenpääja, ki seveda budno spremlja pripravo moštva in se bo po kazni vrnil na klop za četrtkovo tekmo št. 3, čaka zahtevna naloga psihične priprave moštva. Prav mirni živci pogosto krojijo tekme končnice, povrhu je nasproti iz dneva v dan bolj samozavestno moštvo madžarskih prvakov. Pri ljubljanskem moštvu so bili sprva zadovoljni nad razpletom parov četrtfinala, saj so si Fehervar vendarle bolj želeli kot Salzburg, toda ob razmerju zmag SAPA : Tilia Olimpija 6:1 je povsem jasno, da igra presenetljivo konkurenčnega kluba iz vzhodne soseščine zeleno-belim nikakor ne ustreza. Tudi v nedeljo so namreč gostitelji na Madžarskem v svoji razprodani dvorani razorožili zmaje s pogostimi streli, drsanjem in vztrajnostjo. Tivolska zasedba je v tej sezoni dejansko že pokazala številne odlike, a sklepni račun vedno prinese končnica. Zato je prav današnja tekma že ena od tistih izjemnega pomena.