Olimpijske kvalifikacije: Slovenci za konec visoko premagali Ukrajino

Slovenska hokejska reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za nastop na OI s 6:1 porazila Ukrajino.

Objavljeno
10. februar 2013 09.44
Posodobljeno
10. februar 2013 12.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Vojens - Slovenski hokejisti so na zadnji tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na OI v Sočiju visoko premagali Ukrajino (6:1).

Slovenski »risi« so si že po drugem dvoboju zagotovili olimpijske vozovnice, tako da današnja tekma ni odločala o ničemer, a so jo vseeno vzeli skrajno resno. Varovanci Matjaža Kopitarja so že po petih minutah vodili s 3:0, nato pa so le mirno nadzorovali potek srečanja.

Za najboljšega igralca slovenske reprezentance je bil proglašen vratar Andrej Hočevar, ki je ubranil vseh 25 strelov - v zadnji tretjini ga je zamenjal Luka Gračnar -, izkazal pa se je tudi Robert Sabolič z goloma in podajo. Slovenska hokejska reprezentanca se bo na letališče Brnik vrnila danes predvidoma med 22. in 22.30 uro, so sporočili iz Hokejske zveze Slovenije.

Na OI so bile že pred tem uvrščene še Finska, Kanada, Norveška, Češka, Švedska in Švica, zadnji dve mesti pa sta zapolnili Avstrija in Latvija.

Slovenija v peti minuti na +3

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar je na zadnji tekmi kvalifikacijskega turnirja prvega vratarja Roberta Kristana zamenjal z Andrejem Hočevarjem, v napadu pa z običajno udarno trojko Sabolič-Jeglič-Tičar.

Slovenci so že v uvodnih minutah pokazali svojo premoč in po petih minutah vodili s 3:0, pri čemer so vse tri gole dosegli z igralcem več na ledu. Najprej je v 4. minuti po podaji Blaža Gregorca zadel Robert Sabolič, sledil je gol Davida Rodmana, manj kot minuto kasneje pa je Sabolič dodal še svoj drugi gol na tekmi. Sledila je minuta odmora na zahtevo ukrajinskega selektorja, ki je vratarja Vadima Selivestrova zamenjal z Jevgenijem Napnenkom.

Slednji ni prinesel želene spremembe in je prvič klonil v 10. minuti, ko ga je po samostojnem prodoru premagal Rok Tičar. Napnenko je njegov prvi strel sicer ubranil, a je bil v drugo nemočen. »Risi« so prevladovali tudi v nadaljevanju uvodne tretjine, a je ostalo pri izidu 4:0. Razmerje strelov je bilo 13:9 v korist Slovenije.

Urbas povišal prednost, odlična posredovanja Hočevarja

Ta je tudi v drugi tretjini narekovala tempo igre, a je do 32. minute vse njene nalete uspešno ustavljal vratar Napnenko, njegovi soigralci pa so se ubranili tudi ob izključitvi Mikole Ladiginova. Nato je ukrajinska obramba prejela še peti gol, ki ga je z močnim strelom dosegel Jan Urbas.

V zaključku drugih dvajsetih minut so imeli svoje priložnosti tudi ukrajinski hokejisti. Po izkjučitvah Tomaža Razingarja in Klemna Pretnarja so imeli dva igralca več na ledu, kar niso znali izkoristiti, nato je zablestel tudi vratar Andrej Hočevar. Ta je v 37. minuti ubranil poskus Šamila Ramazanova, ki je neovirano zadrsal predenj, minuto kasneje ustavil nov protinapad, v 40. minuti pa je bil kos tudi kazenskemu strelu Dimitrija Nimenka. Razmerje v strelih 11:5 v korist Ukrajine, ki je pred zadnjo tretjino zaostajala z visokih 0:5.

Priložnost Gračnarju

Po vrnitvi iz slačilnic je na led pridrsal še tretji slovenski vratar Luka Gračnar, ki je nadomestil danes odličnega in nepremaganega Hočevarja (25 obramb). Mladi Gračnar ni uspel ponoviti njegovega dosežka in ga je v 48. minuti po lepi kombinaciji Ukrajine premagal Artem Gnidenko, kar je bil sploh prvi gol ukrajinskih hokejistov na turnirju.

Slovenci so minuto pred koncem dvoboja vrnili udarec, znova pa se je izkazal prvi napad. Akcijo je začel Rok Tičar, ki je podal Robertu Saboliču, ta pa je pred golom našel Žigo Jegliča, ki je zadel za končnih 6:1.

Tretje kolo kvalifikacijske skupine F

Ukrajina - Slovenija 1:6 (0:4, 0:1, 1:1)

(Gnidenko 48.; Sabolič 4., 5., D. Rodman 5., Tičar 10., Urbas 32., Jeglič 59.)

Danska - Belorusija 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

Prvo kolo:

Belorusija - Slovenija 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

Danska - Ukrajina 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Drugo kolo:

Belorusija - Ukrajina 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

Slovenija - Danska 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

 

Lestvica

1. Slovenija 3 3 0 0 0 12:4 9 točk

---------------------------------

2. Belorusija 3 2 0 0 1 11:6 6

3. Danska 3 1 0 0 2 5:5 3

4. Ukrajina 3 0 0 0 3 1:14 0