Olimpijski bojkot KHL bi bil za rise hud udarec

Zaradi dopinških grehov se zapleta okrog nastopa ruskih športnikov na ZOI, če v Pjongčangu ne bo hokejistov, bo igralo le 11 moštev.

Objavljeno
07. november 2017 01.07
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Moskva – V tem tednu je prvič v sezoni na evropskih ledenih ploskvah napočil čas za reprezentančne nastope. Slovenija bo igrala v Cergyju pri Parizu, najmočnejši bo že tradicionalni turnir v Helsinkih. Tam se bodo vodilne evropske reprezentance predstavile s številnimi asi iz KHL, za katere pa ni več nujno, da bodo nastopili tudi na OI.

Zlasti slovenski hokejisti, ki so nastopili na zadnjih igrah v Sočiju, zlepa ne bodo pozabili sanjskega olimpijskega utripa. Risi so se z udarnim asom Anžetom Kopitarjem predstavili v imenitni luči, povrhu so uživali v predstavah na ledu proti najboljšim hokejistom sveta. Akterjev iz NHL tokrat prvič po Lillehammerju '94 na OI ne bo, toda zdaj je spektakla željne hokejske navdušence zalila še ena mrzla prha – mar bodo manjkali tudi igralci iz KHL, najmočnejšega klubskega hokejskega tekmovanja stare celine?

Resda se je o tem – a bolj v natolcevanju kot zares – v hokejskih krogih že šušljalo, toda zdaj so takšno možnost razgrnili v Moskvi, metropoli dežele, ki bi bila s svojo reprezentanco nesporna favoritinja olimpijskega turnirja. Kajti največ kakovostnih igralcev, ko gre za bazen KHL, lahko za Pjongčang zbere prav Rusija, jasna je tudi želja te hokejske velesile, da bi končno osvojila olimpijsko zlato. Po razpadu sovjetskega imperija ga kot samostojno rusko moštvo sploh še nima, še kako je za selekcijo velemojstrov boleče spoznanje, da se je od zadnjega turnirja v svojem Sočiju – tako kot Slovenija! – morala posloviti že v četrtfinalu. In podobno je bilo štiri leta prej v Vancouvru kot tudi leta 2006 v Torinu.

Toda zaradi številnih dopinških grehov, nazadnje sta na površje izplavala primera smučarskih tekačev Jevgenija Belova in Aleksandra Legkova, bi ruske športnike lahko doletele nove kazni. Iz MOK prihajajo celo namigi o prepovedi nastopov izbrani vrsti, eden južnokorejskih virov razkriva scenarij nastopa Rusije brez nacionalne zastave in tudi s prepovedjo predvajanja himne.

Javnost je razdeljena, od Moskve do Vladivostoka so mnogi prepričani, da za vse dopinške grehe v svetovnem športu še zdaleč ne bi smeli davkov plačevati le Rusi, Vitalij Mutko, zdaj podpredsednik vlade, pred tem dolga leta minister za šport in tudi prvi mož Nogometne zveze Rusije, je bil v izjavi za TASS, osrednjo tiskovno agencijo dežele, jasen: »Da bi Rusija nastopila pod nevtralno zastavo – to je za nas nesprejemljivo.« Med panožnimi zvezami je sicer največ odmeva zaznati med hokejisti, iz KHL celo grozijo z bojkotom olimpijskih iger, o katerem je Rene Fasel, predsednik mednarodne zveze, v pogovoru za moskovski dnevnik Sport Ekspres poudaril: »To ne bi bila dobra poteza, srčno upam, da se nam kaj takšnega ne bo zgodilo. Toda če res na turnirju ne bi bilo ruske reprezentance, je ne bi nihče zamenjal. Zdaj preprosto ni več časa, da bi na novo sestavljali skupine turnirja. Imeli bi pač le 11 moštev.«

In v tem primeru bi tako slovenska vrsta v uvodnem delu igrala le dve tekmi, proti Slovaški in ZDA, saj je prav v tej skupini tudi Rusija. Najbrž si ni težko predstavljati, kaj bi za podobo hokejskega turnirja pomenil izostanek izbrancev selektorja Olega Znaroka, prav hudo bi bilo za vse druge navzoče, če dejansko med igrami ne bi prekinili KHL. »O takšni možnosti ne želim niti razmišljati. Interesi športa so najbolj pomembni. KHL ni nacionalno tekmovanje, tam igrajo hokejisti od vsepovsod, grozno bi bilo, če bi jim zaradi bojkota zaprli vrata letala za olimpijske igre,« je še dejal Fasel.

Potem ko so moštva olimpijskega hokejskega turnirja že ostala brez načrtovanih adutov iz NHL, bi jih izostanek kandidatov iz KHL dodatno zdesetkal. Še posebej slovensko vrsto. V tem primeru bi igrala brez kapetana Jana Muršaka (Nižnij Novgorod) ter članov uigrane napadalne trojke Roberta Saboliča (Vladivostok), Roka Tičarja (Nižnij Novgorod) in Žige Jegliča (Nižnekamsk).