Otroški vrtec pripravil novoletni tivolski čudež na ledu

Nik Pem zabil gol za Olimpijin skalp favoritov iz Bolzana. Jeseničani v boju za točke AHL navdušili navijače z učinkovito predstavo.

Objavljeno
09. januar 2017 08.54
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Po takšnem koncu tedna pogosto hrepenijo tisti, ki še vztrajajo v želji po vzponu slovenskega klubskega hokeja. Olimpijin otroški vrtec je že kar senzacionalno ugnal četrtouvrščeno moštvo EBEL iz Bolzana, Jeseničani so z učinkovito predstavo v pomembni tekmi za točke AHL privabili aplavz s tribun Podmežakle.

O tem, da se ljubljanska hokejska ladja že dolgo potaplja, vedo mnogi tako doma kot tudi bližnji soseščini. Skrb vzbujajoč je podatek, da si tivolsko predstavo najvišje hokejske lige v regiji ogleda le 300 gledalcev, pisarna sploh ne deluje več, dolgovi se kopičijo, zatika se z dohodki in opremo, zadnje mesto z izjemnim zaostankom za tekmeci je povsem logična posledica mučnega stanja.

A šport je pogosto nepredvidljiv in obenem tudi poruši realna razmerja moči. Nenazadnje je slovenska reprezentanca dvakrat v pomembnih tekmah ugnala Belorusijo, kjer s svojim klubom v KHL in izjemno podporo predsednika države vlagajo v hokej krepko več kot pri nas. Tako gre tudi včerajšnjo zmago Olimpije, ki je z 1:0 ugnala Bolzano in prekinila črni niz spodrsljajev na ledenih ploskvah EBEL, označiti že za pravi podvig.

V vratih ljubljanskega moštva je stal najstnik Tilen Spreitzer, na ledu je bilo več golobradih mladeničev, ki jih mnogi tudi med tistimi največjimi hokejskimi zanesenjaki v Ljubljani sploh še ne poznajo. Omenjeni čuvaj mreže je sinoči po uradni statistiki prejel kar 45 strelov in prav vse ubranil! Gol odločitve za zmago je zabil Nik Pem, pri selektorju Niku Zupančiču vidno zapisani ris za prihodnost, bojevitost domačega moštva je glede na razmere v klubu že prav čudežna.

Precej več vedrih obrazov kot v Tivoliju, ko gre za pogled na lestvico, je bilo opaziti na sobotni večer v Podmežakli. Resda si pri povsem spodobno organiziranem klubu, seveda za raven AHL, zaslužijo črno piko, ker dan po 69. obletnici uradnega začetka organiziranega hokeja na Jesenicah niti z besedo tega niso omenili tik pred začetkom tekme, a za moštvo Nika Zupančiča so bile po zadnji zmagi v Feldkirchu najbolj pomembne nove točke. Tokrat so jih železarji proti Vipitenu prav suvereno osvojili – 7:1 (4:0, 2:0, 1:1; Sotlar, E. Pance po 2, Di Casmirro, Magovac, Berlisk).

»Precej lažje je igrati v teh dneh kot v prejšnjih tednih, ker imamo širšo izbiro igralcev. Imeli smo precej poškodovanih, zdaj so okrevali, tako da lahko sestavimo štiri peterke in igramo v živahnem ritmu. Resda nam je pred sobotno tekmo z Vipitenom zbolel vratar Žan Us, a naša zmaga na srečo ni bila ogrožena. Rad bi videl, da bi vsa moštva v tekmovanju poskusila igrati s štirimi napadalnimi trojkami. To pogrešam zlasti pri italijanskih tekmecih, kjer morda že tradicionalno kar preveč stavijo na delež tujih igralcev,« je po tekmi podčrtal Nik Zupančič in dodal: »Seveda tekmovanje nikakor ni na ravni tistih močnejših, denimo EBEL, vendar pa je za mlade hokejiste zelo primerno. Dobijo igralni čas, lahko ga dobro izkoristijo in tako napredujejo.«

Sobotno predstavo si je v Podmežakli ogledalo 650 navzočih, najbolj zvesti, tudi iz Baške grape, še naprej vztrajajo, a si seveda želijo, da bi na Jesenicah spet spremljali hokej najvišje ravni v regiji …