Po skoku čez madžarsko oviro nasmejani iz Celja

V uvodni tekmi med pripravami za SP tesna zmaga risov, v soboto v dvorani Tivoli ob 19. uri z močnim Kazahstanom.  

Objavljeno
12. april 2017 01.06
Hokej Slovenija in Madžarska v Celju, 11. april 2017 [Hokej,Slovenija,Madžarska,Celje]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Celje – Slovenska hokejska reprezentanca je v uvodni tekmi aprilskih priprav za svetovno prvenstvo ugnala Madžarsko. Za zmago proti sosedom so risi morali vložiti precej energije in znanja, še več ju bodo najbrž na naslednji preizkušnji. V soboto se bodo v Ljubljani, ob 19. uri, pomerili s Kazahstanci.

Dolgih 19 let slovenske hokejske reprezentance ni bilo na celjskem ledu, takrat, leta 1999, je podobno kot včeraj imela tekmo pripravljalnega značaja z Italijo. Edino doslej uradno za točke, v olimpijskih kvalifikacijah za Nagano '98, pa so risi ob Savinji igrali z Nizozemci in jih visoko ugnali z 9:0.

Sinoči nihče med poznavalci ni pričakoval visoke zmage slovenske vrste, saj je vendarle šlo za prvo ogrevalno tekmo po dobrem tednu priprav za majsko svetovno prvenstvo v Franciji in Nemčiji, Madžari pa so že v resnem ritmu pričakovanja nastopa na bližnjem prvenstvu skupine B. Vseeno pa so si navzoči v do vrha polni celjski dvorani mislili, da bo pot risov k uvodni zmagi na pripravah odprta. Izbranci selektorja Nika Zupančiča so namreč napadli z vseh položajev, se povsem utaborili pred vrati tekmecev, a plošček takrat zlepa ni hotel v mrežo. Najlepšo akcijo sta si takrat priigrala Jan Muršak in Miha Verlič, toda Miklos Rajna, izkušeni madžarski vratar, se ni dal.

V nadaljevanju je sledil padec v slovenski igri. Resda se risi komaj dobro uigravajo, zato še zdaleč ne kaže zganjati preplaha. Nenazadnje nekaterih pomembnih adutov tokrat še ni bilo na ledu, denimo Roberta Saboliča, med branilci zlasti Mitje Robarja in Blaža Gregorca, naslednji dnevi pa bodo tudi razkrili uganko, kako bo glede Kopitarjevega prihoda iz Los Angelesa. A tudi v tej zasedbi, ki še ni popolna in uigrana, kot načrtuje stroka za obdobje SP, naj bi obveljala tradicija: v slovensko-madžarskih hokejskih dvobojih je izrazito na strani naših hokejistov, med predstavami tekmovalnega značaja, torej na svetovnih prvenstvih, je še ni bilo z razpletom po željah vzhodnih sosedov.

A ti so bili sinoči že blizu uspeha. Po napakah in trenutkih nezbranosti v naši vrsti so si madžarski hokejisti priigrali dve izjemni priložnosti, a prvič je soigralce rešil Luka Gračnar, drugič pa Andrej Hočevar. Kot je selektor načrtoval, sta si vratarja razdelila čas nastopa na celjskem ledu, podobno je bilo tudi v madžarski reprezentanci. Risi so sicer zamudili trenutke za vodilni gol ob premoči petih proti trem v polju, a tekmeci so se takrat ubranili, povrhu pa v nadaljevanju zabili gol za vodstvo. Toda ob podpori s polnih tribun domača reprezentanca ni popuščala, v minutah odločitve je prišel premik v prestavo višje. Za začetek je najprej udarila mariborska naveza Verlič-Muršak, nakar je še postavni Jeseničan z beloruske klubske scene, Sabahudin Kovačevič, z natančnim strelom pod prečko za 2:1 razveselil občinstvo, ki očitno še dolgo ne bo pozabilo tega večera. Dasiravno je bila ta tekma le pripravljalnega značaja, je potrdila, da Celje ni le rokometno mesto. Hokej ohranja tu lepo tradicijo, dogodek, kot je bil včerajšnji, pa lahko prispeva precej k želji, da bi pogosteje gostili izbrano vrsto.

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Skupna ocena uvodne tekme je pozitivna, seveda pa moramo biti pozorni tudi na nekatere napake, ki smo si jih lahko privoščili, na SP pa bi jih tekmeci kaznovali. Moštvo še ni uigrano, kar je razumljivo, saj so nekateri že dolgo brez tekmovalnega ritma, drugi pa so se izbrani vrsti priključili pozneje.«