Po šovu Piispanena je zmaga ostala doma

Hokej: Jeseničani so v Podmežakli dobili prvi derbi sezone z dvema zadetkoma finskega napadalca.

Objavljeno
15. oktober 2017 23.51
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Jesenice – Večni derbi med Jesenicami in Olimpijo je v Podmežakli spet spomnil na lepše čase slovenskega hokeja. Po dveh izenačenih tretjinah je v končnici tekme prevladala jeseniška hitrost, mož odločitve pa je bil z dvema zadetkoma in dvema asistencama finski napadalec Markus Piispanen.

Dobra forma slovenskih moštev v alpski hokejski ligi v zadnjem mesecu dni je obetala privlačen derbi, ki ga je pospremilo dobrih 2500 gledalcev. V dvorano se je vrnil nekdanji ljubljenec občinstva Robert Kristan, le da je tokrat njegovo predstavitev pospremil koncert žvižgov, saj »Lix« brani vrata tekmecev iz Ljubljane.

Začetek tekme je sledil napovedim, obe moštvi sta zaigrali odprto, začetni nalet Jesenic je kronal Piispanen, ki je po podaji najboljšega strelca Jesenic Luke Kalana že v četrti minuti iz bližine premagal Kristana. Olimpija je zapravila dve odlični priložnosti za izenačenje, luknjasto domačo obrambo so reševale vratnice in izvrstni Clark Saunders. Na drugi strani je sledila velika napaka Kristana, ki je pustil preveč prostora ob prvi vratnici, razpoloženi Finec pa darila ni izpustil iz rok. Andrej Brodnik je bil na klopi zmajev zelo jezen, a je razpoloženje v Podmežakli že dobre pol minute pozneje pokvaril Matic Kralj in ob koncu prvega dela znižal zaostanek gostov.

Po zanimivih 20 minutah napadalnega hokeja sta obe moštvi v drugem delu popustili. Zmaji so iz minute v minuto bolj pritiskali proti vratom Saundersa, Kanadčan pa se ni dal. V nasprotju z dogajanjem na ledu je Miha Brus v 29. minuti spretno preusmeril strel z modre črte pred Kristanom, ki je lahko plošček le še jezno pobral iz svoje mreže. A Olimpije tudi nov zadetek ni zmedel, izključitev Tadeja Čimžarja je najprej izkoristil Kralj in zadel drugič na tekmi, ob koncu tretjine pa po sporni izključitvi Gašperja Glaviča še Maks Selan za zasluženo izenačenje v Podmežakli.

V zadnjo tretjino so železarji vstopili odločeni, da si zagotovijo zmago, s katero bi skočili na vrh lestvice lige AHL. Pravi stampedo na vrata Kristana je po lepi podaji Piispanena z leve strani najprej kronal Luka Kalan, tri minute kasneje pa po podobni akciji še Miha Brus, Kristan bi spet lahko posredoval bolje. Ko je Luka Bašić sedem minut pred koncem dvoboja povišal na 6:3, je v Podmežakli zadonela Siva pot in Luka Ulamec je lahko le še omilil poraz.

»Že ko sem prvič stopil na led, me je kar zmrazilo ob pogledu na tribune. Rezultat zame ni presenečenje, na treningih smo dobro delali in vesel sem, da sem lahko z zadetki pripomogel k zmagi,« je povedal igralec tekme Piispanen, ki je pred kratkim podpisal pogodbo z železarji do konca sezone.

Podobno zadovoljen z igro svojih hokejistov je bil tudi trener Gaber Glavič: »Gojimo napadalen stil igre, pri kateri branilci konstantno pomagajo pri napadalnih akcijah s hitrimi prehodi, zato bo v obrambi vedno ostalo nekaj lukenj. Zadovoljen sem, da so danes napadalci opravili svojo nalogo. Vedeli smo, da bomo v zaključku tekme boljši od Olimpije, ker smo igrali s štirimi napadi in to se je poznalo v zadnji tretjini. Veseli me, da so gledalci videli dober hokej.«

Z oceno o zasluženi zmagi se ni strinjal trener gostov Andrej Brodnik, ki se zaveda glavnih pomanjkljivosti v igri zmajev: »V obrambi smo bili premehki, v drugi tretjini smo ujeli ritem, zadnja pa nam ni bila v ponos. S to tekmo sem kar zadovoljen, naredili bomo vse, da bo na naslednjem derbiju rezultat drugačen.«

Po zmagi nad Olimpijo imajo Jesenice na vrhu lige AHL točko prednosti pred Rittnerjem, Olimpija je z dvema tekmama več četrta. Jeseničani bodo v soboto gostili Feldkirch, zmaji pa obiskali Zell am See.