Polovica tekme premalo za podvig na tujem

Olimpija v Znojmu nadaljevala niz porazov, uvod po vodilnem zadetku je obetal več.

Objavljeno
27. oktober 2014 00.35
uho_Olimpija - VSV
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Znojmo – Upanje Olimpijinih privržencev, da bi zmaji začeli tako želeni vzpon z dna lestvice EBEL, se ni uresničilo. Pa je sprva kazalo tako, saj je bilo sinoči ljubljansko moštvo več kot polovico tekme povsem konkurenčno češkim gostiteljem. A vnovič se je ujelo v past lastnih napak in krog porazov postaja kot začaran …

Kako se bo Olimpijina zgodba razpletala v prihajajočih tednih in mesecih, ostaja neznanka, a nenehno se ponavljajo misli, da bi navzlic krepko omejenemu proračunu in tako tudi pomanjkanju kakovosti v slačilnici to moštvo lahko imelo kakšno točko več. Po lanskem nizu porazov je le oživelo pod vodstvom trenerja Iva Jana, ki je nato pozneje užival izjemno zaupanje slačilnice, ni pa bilo skupnega jezika s pisarno, predvsem z direktorjem Matjažem Sekljem, zato nadaljevanja misije nekoč najbolj priljubljenega Jeseničana v Ljubljani ni več. Jan se je preselil v Gradec, tam dela v strokovnem štabu presenetljivo visoko uvrščenega moštva, z njim bo gostoval v petek v Tivoliju.

Na Olimpijini klopi je zdaj Nemec Fabian Dahlem, ki seveda nima čarobne palice, nenazadnje je že pred sezono omenjal – vendarle v javnosti tudi moteče – , da bo sleherna zmaga čudež. Toda kdor bi se včeraj ozrl le k prvi polovici tekme, si ne bi mislil, da je zaostanek Ljubljančanov za konkurenco tako hud. A ko ima Olimpija opravka s precej učinkovitejšim tekmecem v trenutkih številčne premoči, kot je v tej pomembni prvini sama, je poraz očitno neizogiben. Besede tolažbe o konkurenčni igri in zapravljenih priložnosti za višje vodstvo od uvodnega z 1:0 so nato zaman – zmaji so doslej v sezoni le štirikrat zadeli mrežo z igralcem ali dvema več, hokejisti Znojma pa vključno z včerajšnjimi tremi goli kar 24-krat!

»V tej sezoni še nismo igrali tako dobre 1. tretjine, kot je bila ta. A sledil je padec, najprej z nepotrebnim tekmečevim izenačenjem, nato še s prejetimi goli v kratkem presledku. To se nam prepogosto ponavlja,« je sinoči poudaril kapetan Aleš Mušič. Koliko potrpljenja bo še ohranil Dahlem, ni znano, četudi je vajen dela z moštvi z nizkimi proračuni. Takšnega, in sicer Crimmitschau, je nazadnje vodil v nemškem drugoligaškem tekmovanju. Nemec goji delovni pristop, poskuša z logičnim uigravanjem napadalnih trojk, kajpak stavi na zanesljivost izkušenega Andyja Chioda v vratih, a dlje kot od kakšnega tesnega poraza Olimpija v zadnjih dveh tednih še ni prišla. Ni še tudi jasno, kako se bodo v Tivoliju lotili jutrišnjega slovenskega dvoboja v Podmežakli, v petek bodo storili vse, da bi prekinili niz porazov v EBEL, ko bodo v Ljubljani gostovali Graz 99ers.

Ob koncu tedna je sicer med slovenskimi reprezentanti na tujem najbolj zablestel Robert Sabolič, ki je k zmagi s 6:3 pri Robarjevem in Vidmarjevem Mladi Boleslavu prispeval kar tri gole. Med strelce se je v KHL spet vpisal Jan Muršak z edinim golom CSKA proti Magnitogorsku (1:2), skrb pa povzroča poškodba roke salzburškega vratarja Luke Gračnarja. S. U.