Turnir evropskega izziva: Avstrija premočna za Slovenijo

Slovenski hokejisti so na prvi tekmi pripravljalnega turnirja na Dunaju izgubili proti Avstriji z 2:4.

Objavljeno
05. februar 2015 14.29
Posodobljeno
05. februar 2015 18.30
ace-Hokej
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Dunaj - Slovenska hokejska reprezentanca je s porazom začela pripravljalni turnir evropskega izziva na Dunaju, potem ko je na uvodni tekmi izgubila proti Avstriji z 2:4.

Pomlajena zasedba slovenskega selektorja Matjaža Kopitarja je dunajski turnir, ki bo služil kot priprava na prihajajoče svetovno prvenstvo na Češkem, začela s porazom proti gostiteljem, ki so prekinili niz štirih zaporednih porazov proti »risom«.

Avstrijska reprezentanca je pred 1.500 gledalci pokazala več in bila podjetnejša v strelih (razmerje 35:21), med strelce pa so se vpisali Matthias Iberer, Mario Fischer, Konstantin Komarek in Thomas Hundertpfund, medtem ko sta bila pri Sloveniji strelca Klemen Pretnar in Luka Vidmar.

Slovenija bo na jutrišnji tekmi igrala proti Slovakom (15.30).

PRVA TRETJINA

Slovenski selektor Matjaž Kopitar je med vratnici postavil Roberta Kristana, prvi branilski par sta tvorila Klemen Pretnar in Blaž Gregorc, prvo napadalno trojko pa David Rodman, Rok Tičar in Jan Urbas.

Slovenski hokejisti so si že v petnajsti sekundi priborili prvi »power-play«, vendar pa ga niso izkoristili. Gostitelji so prvi gol dosegli že v četrti minuti, vendar pa gol ni obveljal, saj so sodniki po ogledu posnetka presodili, da je bil Kristan nepravilno oviran.

To Avstrijcev ni zmotilo, saj so med deseto in trinajsto minuto dvakrat premagali Roberta Kristana. Za prvi gol je poskrbel Matthias Iberer, ki je v deseti minuti ob igralcu več preusmeril strel Maria Altmanna, tri minute kasneje pa je bi uspešen še Mario Fischer.

Rezultat se do konca tretjine ni več spremenil, Avstrijci so zavoljo podjetnejše igre (razmerje strelov 15:5) zasluženo vodili z 2:0.

DRUGA TRETJINA

Avstrijski hokejisti so imeli v 24. minuti lepo priložnost, da s kazenskim strelom še oplemenitijo svojo prednost, vendar pa se je izkazal Robert Kristan. Njegov trud so nagradili igralci v polju in Klemen Pretnar je v 25. minuti znižal na 1:2.

Gostitelji so do konca tretjine znova povedli za dva gola, potem ko je Roberta Kristana v 38. minuti premagal Konstantin Komarek in postavil izid tretjine.

Razmerje strelov je bilo 11:9 v korist Avstrije.

TRETJA TRETJINA

Začetek zadnje tretjine je pripadel avstrijskim hokejistom. Ti so si prvo priložnost priborili v 44. minuti, ko je Fabio Hoffer prestregel plošček v napadalni tretjini, vendar pa je bil Robert Kristan dobro postavljen.

Odlični slovenski vratar pa je moral le dve minuti kasneje še četrtič po plošček v svojo mrežo. Slovenski hokejisti so bili nepazljivi pri svojem napadu in so po strelu Blaža Gregorca pozabili na Thomasa Hundertpfunda, ki je sam zadrsal proti slovenskemu golu in rutinirano zadel.

Avstrijci so imeli v 55. minuti na voljo nov kazenski strel, potem ko je Klemen Pretnar nepravilno ustavil prodor Raphaela Herburgerja, vendar pa slednji ni uspel premagati Roberta Kristana.

Slovenci so izkoristili potezo svojega vratarja in po minuti nadaljevanja znižali na 2:4. Tomaž Razingar je z leve strani podal do Luke Vidmarja, ki je zadel z drsalko, sodniki pa so se ob ogledu posnetka odločili, da njegova poteza ni bila namerna, tako da je gol obveljal.

Varovanci Matjaža Kopitarja so imeli v 58. minuti priložnost, da se povsem približajo severnim sosedom. David Rodman je pri prodoru izsilil prekršek Hundertpfunda za kazenski strel, a je bil pri le-tem uspešnejši vratar Bernhard Starkbaum. Tekma se je končala z zmago Avstrije s 4:2.

 

Pripravljalni turnir, 1. kolo

Avstrija - Slovenija 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

(Iberer 10., Fischer 13., Komarek 38., Hundertpfund 46.; Pretnar 25., Vidmar 56.)

Slovaška - Italija 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

(Cernak 29.; Tudin 46., Ihnacak 53.)