Rakovec gre po novi mandat

Danes volilna seja skupščine Hokejske zveze Slovenije, na Jesenicah zasuk.

Objavljeno
24. junij 2014 03.32
mpi/Hokej
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana, Jesenice – Prihajajoči vroči dnevi odganjajo misli od hokeja, kajpak se športni svet suče te dni predvsem okrog nogometne žoge. A med pričakovanjem četrtkove vrnitve Anžeta Kopitarja iz Los Angelesa je bilo v hokejskih krogih na Jesenicah živahno že sinoči, nikakor pa ne bo dolgčas niti na današnjem zasedanju volilne skupščine HZS v Ljubljani.

Tik pred praznikom in nato tudi poletnim oddihom se bodo danes ob 16. uri v prostorih hotela Austria Trend za Bežigradom zbrali delegati skupščine HZS, ob njih drugi delujoči na naši hokejski sceni in – kot ponavadi – še kakšen radovednež. Rdeča nit dogajanja bo kajpak izvolitev predsednika zveze, izjemno presenečenje bi bilo, če ne bi dosedanji prvi mož Matjaž Rakovec nadaljeval svoje vladavine.

Ko je nasledil Nestla Aljančiča, takrat tudi člana sveta mednarodne zveze (IIHF), so se pri novem vodstvu morali na novo lotiti sodelovanja s tujino. Povsem jasno je bilo, da neposrednega vpliva pri vrhu omenjene IIHF ne bo več, sploh se zdi, da so odtlej prvič preskočili visoko oviro na poti do vidnejših stikov s predstavniki vodilnih hokejskih veselil prejšnji mesec na kongresu med svetovnim prvenstvom v Minsku. Seveda pa so se vsaj nekatera vrata slovenskemu hokeju odprla ob podvigu in sploh najodmevnejšem reprezentančnem dosežku v dobi Rakovčevega predsednikovanja, nastopu risov v olimpijskem četrtfinalu. Povrhu so se ti vrnili med najboljše na svetu, prihodnje leto bodo nastopali na Češkem, v okolju izjemnih hokejskih zanesenjakov in poznavalcev, po tej plati gre vodstvu HZS pohvala. Tudi selektor Matjaž Kopitar si predstavlja sodelovanje za naslednja štiri leta s sedanjim vodilnim moštvom, a obenem nam je dejal, da ga na današnji seji skupščine ne bo.

»Preprosto nočem poslušati razprav, ki pogosto nimajo ničesar skupnega s športom. Oglašajo se nepoznavalci razmer in hokejske igre,« je poudaril slovenski selektor. Seveda pa ga podobno kot druge poznavalce moti borno stanje na domači klubski sceni. Pri tej čakajo zvezo zahtevne naloge, že večkrat smo zapisali, da slovenski hokej kaže dve podobi: sanjsko v Los Angelesu ali pri reprezentančnih uspehih ter porazno ob pogledu na prazne blagajne in tribune doma.

Zoprnega jeseniškega vozla so se sicer lotili tudi na sinočnjem sestanku. Predstavlja se novi klub, HDD Jesenice, in razgrinja načrt sezone za INL, vrnitve v EBEL in nato celo skoka v KHL. Glede na vse videno in doživeto v zadnjih letih gre za izjemno ambiciozen in z omenjeno končno postajo le stežka uresničljiv projekt, toda zgodba se je vsaj po mučnem mirovanju premaknila. Vrh HZS se bo zdaj umaknil iz vodenja hokeja v Podmežakli, kar je povsem razumljivo in pričakovano, rešitev za vrnitev na vsaj delno nekdanjo raven izjemnega poslanstva na ledu in ob njem pa morajo poiskati v domačem okolju.

Novi klub bo vodil Anže Pogačar, pomagal je že pri prvem reševanju, a takrat zasuka po zaprtju vrat v EBEL ni bilo. Za hokejske Jesenice je lahko razveseljiva ponujena roka sodelovanja vodilnim iz Acronija kot tudi Slovenske industrije jekla, kajpak brez prispevka občine ne bo šlo. Prav hokej bo – kot seveda nikjer drugje na Slovenskem – močan adut oblasti željnih posameznikov na jesenskih lokalnih volitvah. A dotlej bo treba storiti marsikaj. Za začetek danes sprejeti klub v družino HZS, nato temeljito zavihati rokave. Kar bi se končno le spodobilo za kraj, kjer se je prvih veščin učin današnji junak športne Kalifornije …