Risi garali kot še nikoli v zgodovini in z OI uresničili sanje

Slovenski hokejski reprezentanci je na turnirju v Vojensu sinoči uspel zgodovinski dosežek: uvrstitev na OI v Sočiju 2014.

Objavljeno
09. februar 2013 07.00
Posodobljeno
09. februar 2013 07.00
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vojens - Že po dveh tekmah kvalifikacijskega turnirja za OI na Danskem, so varovanci selektorja Matjaža Kopitarja vzeli tisto, po kar so prišli. S sinočnjo zmago z 2:1 nad domačini jim je uspelo to, kar ni še nikomur v slovenski hokejski zgodovini - uvrstitev na olimpijski turnir.

»V drugi tretjini sem opominjal igralce, da padec ne sme biti predolg. To nam je tudi uspelo po nekaj menjavah. Morali smo skrajšati klop, a danes šteje le zmaga. Fantje to vedo in ni več kaj povedati. Dance smo že analizirali na prejšnjem turnirju, danes smo imeli dovolj časa in sva z Nikom lepo pripravila ključne stvari in jih predstavili igralcem,« je po tekmi povedal selektor.

Veselje na slovenski klopi je bilo kajpak nepopisno. Čeprav so slovenski hokejisti ta uspeh odločno napovedovali, si je malodko mislil, da ga bodo osvojili tako hitro in prepričljivo. Najbolj zaslužna za včerajšnjo zmago sta bila sicer odlični vratar Robert Kristan s 98-odstotnim posredovanjem in David Rodman, ki je poskrbel za oba gola.

»Težko je kaj povedati ... Naredili smo to, kar smo obljubili že pred turnirjem. Naredili smo to ne samo za nas, za celo Slovenijo. Dali smo od sebe svoj maksimum in to smo si zaslužili. Mogoče se še ne zavedamo, kaj smo dosegli,« veselja sinoči ni mogel opisati eden od slovenskih junakov, Kristan, ki je še nekaj sekund pred koncem uspešno pokril plošček danskim hokejistom.

Slavje se je tako lahko začelo, in ni mu bilo videti konca. Ob igranju Zdravljice so nekateri težko zadrževali solze sreče, med njimi je bil tudi ponosni kapetan Tomaž Razingar. V dolgih letih igranja za reprezentanco je tako dočakal enega največjih uspehov. »Hvala fantom, da sem lahko del te ekipe. To smo si zaslužili, bili smo boljši od Belorusije, boljši od Danske. Premagali smo jih pri njih, dvignili smo si samozavest. Lepo je, lepo,« je povedal.

»Marsikdo je sanjal o tem, ne samo mi, tudi navijači. V primerjavi s prejšnjimi kvalifikacijami so bile te sanje upravičene, igrali smo eden za drugega, popravljali napake, garali smo, kot še nikoli v naši zgodovini,» ga je dopolnil Mitja Robar.

Eden zaslužnejših za uspeh je bil tudi seveda selektor Kopitar, ki je igralce dobro pripravil na pomembno tekmo. Ti so dobro izpolnjevali svoje naloge in navdušili. Čestitke mu je že poslal tudi sin Anže Kopitar. Na zvezdnika v NHL bodo risi zagotovo računali tudi v Sočiju. »Iskrene čestitke fantom, piše se zgodovina,« je Kopitar mlajši zapisal na twitterju.

Slovenci so do uspeha prišli zasluženo, Danci so jim kljub velikemu razočaranju pred domačimi navijači morali seči v roko in iskreno čestitati. »Bili so malo boljši kot mi. Mi smo sicer igrali bolje kot na prvi tekmi, a ni bilo dovolj. A ni bilo dovolj dobro, Slovenija je bila pač nekoliko boljša in to je to,« je povedal danski selektor Per Backamn.

Sobota bo na turnirju prost dan, v nedeljo pa bosta na sporedu še zadnja dvoboja, ki pa zdaj ne odločata o ničemer: Slovenija - Ukrajina in Danska - Belorusija.

Risi bodo na OI igrali v skupini A, skupaj z ZDA, Rusijo in Slovaško.