Rodman in Tičar junaka zadnjih sekund

Slovenija za uvod turnirja na Bledu po podaljšku ugnala Latvijo. Izpah rame kapetana Jana Muršaka.

Objavljeno
04. november 2016 00.31
Hokej Slovenija Latvija,prijateljska tekma,Bled Slovenija 26.10.2016 [Hokej]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Slovenska hokejska reprezentanca je z zmago po podaljšku in silovitem boju prav na ravni skupine A za uvod v blejski turnir ugnala Latvijo. Toda popolnega zadovoljstva po koncu le ni bilo, saj je izpah rame sredi tekme z ledu oddaljil kapetana Jana Muršaka. Drevi, ob 19.30, se bodo risi pomerili s Francozi.

Kot pred slehernim novembrskim turnirjem je bilo tudi pred tem precej ugank o moči in konkurenčnosti posameznih hokejskih reprezentanc. Naši hokejisti se na Bledu niso zbrali v popolni postavi s sanjskega septembrskega olimpijskega kvalifikacijskega turnirja, vseeno pa je med Zupančičevimi izbranci tudi tu nekaj hokejistov zelo visoke kakovostne ravni. Povrhu tudi tisti, ki doma ne uživajo v pravljičnem hokejskem okolju, torej akterji iz Olimpije in Jesenic, ob vstopu skozi vrata izbrane vrste povsem oživijo in z izjemnim pristopom pokažejo več kot ponavadi na klubski ravni.

Že uvodne minute prve slovenske tekme na blejskem turnirju pa so jasno pokazale, da se bodo gostitelji za tako želeni uspeh na domačem ledu morali zelo potruditi. Resda Latvija ni prišla na Gorenjsko z jedrom najboljših iz zadnjih olimpijskih kvalifikacij, vseeno pa ohranja zelo spodobno selekcijo in v deželi, kjer je hokej po priljubljenosti med športnimi panogami št. 1, nenehno razmišlja o ohranitvi ugleda v najvišjem svetovnem reprezentančnem razredu.

Latvijci so se namreč ostro lotili naših risov, prav nič prijateljskega ni bilo v tem dvoboju, ki mu v novembru nikakor še ne pripada oznaka tako tekmovalnega, kot so predstave na prvenstvih ali kvalifikacijskih turnirjih. A sinoči je bilo drugače. Seveda so pri priči Robert Sabolič, Rok Tičar, kapetan Jan Muršak in še kdo med risi z nekaj potezami razgrnili svoje dodane vrednosti, vendar pa so bili tudi tekmeci zelo aktivni, za igro v obrambi kot tudi našega vratarja Luko Gračnarja je bila včerajšnja tekma prav imeniten test sposobnosti.

Slovenska vrsta je zabila vodilni gol, potem ko je Žiga Pešut, eden od sedmih Olimpijinih reprezentantov na tem zboru, presenetil vratarja Marisa Jučersa, slednjemu se je plošček izmuznil iz rokavice in nadaljeval pot v mrežo – 1:0. A takrat si domače občinstvo še ni mislilo, da bodo imeli risi v nadaljevanju toliko težav z učinkovitostjo pred vrati latvijske izbrane vrste.

Hladna prha pa je sledila v 26. minuti, ko je ledeno ploskev s poškodovano desno ramo zapustil kapetan Muršak. Ob izpahu in predvideni daljši odsotnosti zaskrbljenost prinaša tudi razmišljanje o njegovem statusu pri CSKA, drugouvrščenemu moštvu KHL, saj bo pred njim pozneje v ostri interni konkurenci zahtevna pot vrnitve na igralno mesto.

Slovenski hokejisti so zapravili nekaj lepih priložnosti, zlasti nevaren je bil Sabolič, strnjene in zbrane igre gostov nikakor ni bilo lahko streti. Povrhu pa so ti ob začetku zadnje tretjine močno pritisnili, si z goloma priigrali zaslužen zasuk, nakar se je domača vrsta s številnimi streli, tudi z dvema igralcema več, lotila lova za izenačenjem. Dosegla ga je pičlih osem desetink pred koncem! Povratnik David Rodman je kronal natančno akcijo prvega napada, podobno kot v Minsku na odločilni tekmi za OI je sledil podaljšek s po le tremi hokejisti na ledu pri vsakem moštvu.

V igri z obilo manevrskega prostora je občinstvo uživalo in upalo, da bo videlo ponovitev zadnjega scenarija iz Minska. Takrat so si risi prav v takšnem podaljšku priborili olimpijski vizum. Sinoči pa so se veselili zmage z golom 20 sekund pred koncem, ko je zmagovalca odločil Rok Tičar, naš reprezentant iz Jekaterinburga.