Slovaki že dvigajo preplah zaradi moči risov

Priprave za svetovno prvenstvo: ni še znano, kdaj se bo hokejski vrsti lahko pridružil Jan Muršak.

Objavljeno
08. april 2015 20.48
Robert Sabolič na tekmi med Slovenijo in Belorusijo. Ljubljana 6. november 2014.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Zagreb – Reprezentančno kolesje slovenskih hokejistov se v pripravah za nastop na svetovnem prvenstvu, od 1. do 17. maja na Češkem, še niti ni dobro zavrtelo, že so risi prestali uvodni tekmovalni preizkus. Nalogo v hrvaški soseščini so opravili brez hujših odrgnin, naslednja tekma bo za naše reprezentante jutri proti Japoncem na Jesenicah.

Kajpak niti omenjeni prihajajoči nastop v Podmežakli niti torkova pripravljalna premierna tekma v Zagrebu še zdaleč ne moreta razkriti moči slovenske vrste, seveda pa gre pričakovati iz dneva v dan bolj konkurenčne predstave. Moštvo bodo v prihajajočih dneh okrepili novi pomembni aduti, za začetek predvsem Robert Sabolič, napadalec Sparte iz Prage, in udeleženci francoskega finala, med njimi bržkone prvak Boštjan Goličič (Gap), iz vrst poraženega Epinala pa gre v teh dneh na Jesenicah pričakovati Andreja Hočevarja, Anžeta Kuralta in Kena Ograjenška. Na končni seznam potnikov za SP pa bo treba počakati še dobra dva tedna. Vsekakor bo največ pozornosti med tistimi, ki so že končali klubske obveznosti, zbudil prihod Jana Muršaka, ki pa ga pri reprezentančnem vodstvu po izjemnem zasuku v ruski končnici in izpadu moštva CSKA s 3:4 v polfinalnih zmagah v slačilnici izbrane vrste še ne gre pričakovati tako hitro.

»Ničesar ne bomo prehitevali. Verjamem namreč, da bo zdaj v Moskvi zelo vroče, igralcem CSKA bo zanesljivo zelo hudo, potem ko so v polfinalu zapravili vodstvo s 3:0. V Rusiji so pač pri klubu možni različni scenariji,« se zaveda selektor Matjaž Kopitar in niti ne verjame, da bi Muršaka kar takoj izpustili domov. V taboru najuspešnejšega kluba evropske hokejske zgodovine bodo namreč sledili dnevi mučnih analiz, zagotovo pa se bo Štajercu pozneje vrnila dobra volja, ko se bo namreč pridružil reprezentančni vrsti, iz katere očitno nikakor ne izginja prijateljstvo in s tem tudi bojevitost na ledu. Že v naši severni soseščini je očitno drugače. Med Avstrijci je glasno počilo že po njihovem lanskem porazu z risi v boju za uvrstitev v olimpijski četrtfinale, za prihajajoče prvenstvo na Češkem sta nastop že odpovedala prvi celovški hokejski zvezdnik Thomas Koch kot tudi Matthias Trattnig, eden vidnejših akterjev udarnih favoritov EBEL iz Salzburga.


Med povabljenimi doslej pri slovenski vrsti tudi za to SP še ni bilo zapletov, kajpak moštvo pogreša poškodovanega Davida Rodmana, dejansko duh slačilnice ostaja na visoki ravni, bolj so moteče pomanjkljivosti v organizacijskem delu pri vodilnih iz HZS, kar pa ob omenjenih denarnih težavah, o katerih nam je brez ovinkarjenja pred dnevi spregovoril predsednik Matjaž Rakovec, niti ni presenetljivo. Kako bo logistično delovala slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu, bo razkril maj v Ostravi, o moči na ledu ni dvomov, na kar nas je opozoril tudi novinar bratislavskega dnevnika Šport. Kajpak Slovaki ne morejo pozabiti bolečega poraza s slovenskimi hokejisti na lanskem olimpijskem turnirju, včeraj pa so že zapisali, da bi v primeru izpada Los Angelesa moral njihovo izbrano vrsto okrepiti Marian Gaborik, sicer bo tekmecem moštva z aduti kova Anže Kopitar, Jan Muršak, Rok Tičar, Žiga Jeglič, Robert Sabolič trda predla. Seveda še zdaleč ni jasno, ali se bo prvi od peterice omenjenih lahko pridružil slovenski reprezentanci, ki pa tudi sicer med poznavalci hokejske igre uživa več ugleda kot pred leti. Kar bo seveda poskusila potrditi tudi na letošnjem SP.