Sotlar brez usmiljenja do nekdanjih soigralcev

Hokej:  Poraza slovenskih moštev v Italiji, zmaji zdaj proti Pancetovem Brunicu.

Objavljeno
19. november 2017 23.23
Telemach Olimpija- HBC Sudtirol.Trener Ivo JanV Ljubljani,25.10.2013
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Po tradicionalnem reprezentančnem premoru so se hokejisti vrnili h klubskim tirnicam, na katerih pa tokrat ni bilo nasmehov v slovenskih moštvih. Jeseničanom, še naprej na visokem 2. mestu v AHL, je v zahodni soseščini spodrsnilo, to se je v Italiji zgodilo tudi ljubljanskim zmajem.

Na prvi tekmi po prekinitvi tekmovanja so se železarji sredi tedna veselili točk v Neumarktu, mestecu ob Bolzanu, a nato niso uresničili želje o drugem uspehu zapored na Južnem Tirolskem. Pa so mu bili blizu.

Tekma med domačimi hokejisti Vipitena in slovenskimi prvaki je bila v tem kolu posebej podčrtana, saj obe moštvi merita na vrh, Jeseničani so tik pod njim za vodilnim Rittnom, povrhu je šlo za dvoboj dveh dolgoletnih reprezentančnih soigralcev, zdaj trenerjev: Gaber Glavič je na klopi Jesenic, Ivo Jan vodi italijanski klub. Glavičevi igralci so si pred tekmo želeli, da bi se z zmago s štirih točk zaostanka (35:39) približali vrhu, in po dveh tretjinah je ob vodstvu železarjev res kazalo, da se jim bo načrt uresničil. Toda vodstva z 2:1 se jim ni posrečilo obdržati, rezultat je izenačil Jure Sotlar, zdaj med aduti Janove zasedbe, še v prejšnji sezoni med udarnimi igralci gorenjskega moštva. V izenačenem in odprtem boju so bili v trenutkih odločitve bolj zbrani gostitelji, zabili so tretji gol, Jeseničani pa so se tako podpisali pod tretji poraz sezone v AHL. Oba trenerja sta na uradni novinarski konferenci strnila misli o hitrem hokeju in pomembnosti igre na štiri napadalne trojke.

Olimpija? Za Ljubljančane je bilo sobotno gostovanje v dolini Fasse, številnim Slovencem znano predvsem po široki paleti smučišč, prvi preizkus za točke AHL po prekinitvi tekmovanja. Pristopili so mu odločno, četudi so morali na pot brez silno pomembnega člena – vratarja Roberta Kristana. Ta je nazadnje na reprezentančnem turnirju v Franciji staknil poškodbo desnega palca na roki, po temeljitem pregledu ob vrnitvi v domovino so mu zdravniki namenili počitek. Toda Olimpija naj bi bila tudi brez svoje št. 1 v vratih močnejša od moštva iz spodnjega doma razpredelnice, kar je bilo sicer na ledu opazno (razmerje strelov 52:32 za zmaje), ne pa tudi pri končnem izidu – 3:2 za Fasso.

Ljubljančani so zdaj na 6. mestu, točko prednosti pred njimi ohranja skupina treh moštev (Vipiteno, Asiago, Feldkirch), zelo pomembna pa bo sredina tivolska predstava. Olimpija se bo namreč pomerila z Brunicom – tam je med aduti sezone Ljubljančan Eric Pance, v soboto proti Lustenauu ob zmagi svojega moštva s 4:2 strelec in podajalec –, v primeru zmage bi obdržala upanje na boj za vrh in spodbudno izhodišče za drugi del sezone.