Tik pred zdajci Kaspitz k Janu v Gradec

Za Olimpijo jutri začetek odločilnega dela v EBEL.

Objavljeno
20. januar 2016 21.02
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Že vrsto let je Olimpijinim hokejistom znano, da »ogrevanje« v tekmovanju EBEL traja zelo dolgo, od septembrskih dni do polovice januarja. Zdaj pa so le dočakali kvalifikacijski del za uvrstitev v končnico, pred katerim so v zadnjem hipu ostali brez pomembnega aduta v napadu, izkušenega Avstrijca Rolanda Kaspitza.

Slednji pripada beljaški hokejski šoli, tudi zato bi bilo zanimivo videti, kako bi se zoperstavil tekmecem iz svojega matičnega kluba, s katerimi se bo Olimpija pomerila že na jutrišnji tivolski premieri drugega dela. Toda dolgoletni avstrijski reprezentant je že včeraj odpotoval v Gradec, kjer bo igral pri moštvu, kjer trener Ivo Jan, nekdaj ljubljenec tivolskih tribun, očitno sestavlja moštvo znanih obrazov. Na Štajersko je tako privabil že slovenska reprezentančna branilca Sabahudina Kovačeviča in Aleša Kranjca, zdaj je zasedbo okrepil z enim udarnih adutov dosedanje Olimpijine postave. »Ničesar ne bi želel komentirati,« ob včerajšnjem srečanju z novinarji Marko Popovič, predsednik Ljubljančanov, ni hotel še bolj zapletati nastalega vozla in podžigati jeze navijačev, ki jim kajpak ni vseeno, da je zmaje tik pred začetkom odločilnega dela sezone v EBEL zdesetkala poteza kluba z nekdanjim tivolskim igralcem in pozneje trenerjem …

Ob vprašanju, ali je vendarle presenečen ob tako naglem odhodu Olimpijinega napadalca, pa je omenil: »V tem tekmovanju me nič več ne preseneča, res pa je ta odhod tik pred štartom zame presenečenje, če bi se to zgodilo teden prej, bi vam odgovoril drugače.« Toda pred dvojčkom domačih tekem na štartu, kar je za Olimpijo kot zadnjeuvrščeno po uvodnem delu zdaj že kar darilo tekmovalnega sistema in urnika, preprosto ni časa za objokovanje, temveč je treba obstoječe moči strniti za želeni uspešen štart.

»Vsekakor je dvakrat igrati za začetek tekmo doma prednost,« je priznal nemški trener zmajev Fabian Dahlem, prikimal mu je tudi udarni adut moštva, vratar Olivier Roy, s katerim bomo poseben pogovor pred začetkom kvalifikacijskega dela EBEL objavili v jutrišnjem Delu. Kakorkoli – pred to Olimpijo je zdaj nov izziv. Je sposobna presenetiti in pokvariti načrte tekmecem, med katerimi sta v tej drugi skupini udarna kandidata za dva prosta vizuma koroška kluba VSV in KAC? To je ključno vprašanje pred štartom, na katerega bo mogoče odgovoriti že po tem prvem koncu tedna, v katerem se bodo v Tivoliju slovenski podprvaki najprej pomerili z moštvom iz Beljaka (19.15) in nato v nedeljo še s tekmeci iz Szekesfehervarja (17.30).

Sodeč po vsem videnem v sezoni so možnosti za podvig zmajev in njihov pobeg z dna na prvi dve mesti pičle, tudi trenerjeve besede o razvoju moštva, ki da lahko traja tudi pet let, so razumljive, a dolgoročna cilja stabilizacije kluba ter vidnejše vloge v EBEL bodo na Celovški 25 lažje uresničevali, če se na ledu ne bodo kar tako vdali. In prav prihajajoči tedni bodo razkrili trenutno moč hokeja v Ljubljani.