Trije v lov na zelene zmaje

Jutri se bo začela končnica za domačo hokejsko lovoriko.

Objavljeno
18. marec 2014 19.38
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Ko se začne končnica prvenstva, v hokejskih krogih posameznih dežel razglasijo peti letni čas. A Slovenije že dolgo ni na tem seznamu. Nekoč je finalni dvoboj Jesenic in Olimpije našo državo razdelil na dva tabora, dvorani sta bili premajhni za vse radovedneže, zdaj pa še komaj kdo ve, da se bo jutri začel sklepni boj za slovensko lovoriko.

Zato je nedvomno pohvalno, da so si v slogu stanovskih kolegov iz nekaterih drugih športnih panog – nazadnje denimo pred finalnim turnirjem rokometnega pokala v Celju –, pri Hokejski zvezi Slovenije omislili predstavitev sklepnega dela sezone s štirimi trenerji: Ivom Janom (Telemach Olimpija), Gorazdom Rekljem (Jesenice), Jako Avgustinčičem (Playboy Slavija) in Gorazdom Drinovcem (Triglav).

Res pa je, da ta poteza, ki bi morala biti v prihodnje redna pred posameznimi začetki tekmovanj, vsaj na začetku ne bo kaj prida predramila hokejsko zaspane Slovenije. Ta se resda zbudi ob reprezentančnih podvigih, tako kot nazadnje ob silno lepih predstavah risov v olimpijskem Sočiju, privabi jo tudi kakšen mikaven boj v končnici EBEL. A Olimpija, zdaj sploh edino slovensko moštvo v tem razširjenem avstrijskem tekmovanju, je tam že drugo sezono zapored ostala brez izločilnih bojev, zdaj je pred njo kajpak odgovorna naloga ubranitve domačega naslova. Ta resda nikakor ne odmeva več tako kot pred kakšnim desetletjem, pa vendarle gre nadaljevanje pripadnosti slovenskemu hokejskemu poslanstvu. Če bi bilo vse, kot bi si želeli, bi prav državno prvenstvo ponujalo poseben prestiž, EBEL pa bi bila odskočna deska za dodatni zaslužek ali vsaj preživetje.

»Naš cilj štirih zmag na tekmah, ki nas še ločijo do konca sezone, je povsem jasen. Seveda pa je na dlani, da bodo tekmeci zelo motivirani, vsak si bo želel naš skalp,« se dobro zaveda prvi mož Olimpijine klopi Ivo Jan, ki se o svoji naslednji sezoni v Tivoliju s klubskim menedžerjem Matjažem Sekljem še ni pogovarjal, ta čas pa je predvsem vesel, da v slačilnici še naprej ohranja moštveni duh in jasno željo po uspešno opravljeni sklepni nalogi.

Zmaji se bodo za začetek pomerili s Kranjčani, ki so v prejšnjih sezonah že vidneje opozorili nase, o njihovi motiviranosti po Drinovčevih besedah proti branilcem naslova ni nikakršnih dvomov. Podobno kot tudi ne pri drugih dveh udeležencih končnice. Avgustinčič je tako spregovoril o nekaterih igralcih pri Slaviji, tudi z izkušnjami iz tivolske šole, Rekelj je podčrtal tradicionalno pomembnost domačega prvenstva za železarje in kajpak poseben prestiž z Ljubljano.

Seveda se vedno znova pojavlja vprašanje o statusu sedanjih Jesenic, ki delujejo kot ena od selekcij HZS, jasno pa je, da brez vrnitve profesionalnega moštva visoke ravni v Podmežakli ne gre pričakovati. Tako v polfinalu kot finalu bodo igrali po dve tekmi, prvak bo znan v četrtek, 3. aprila.

Para polfinala (dve tekmi, šteje skupni izid): Telemach Olimpija – Triglav (jutri v Kranju; 27. t. m. v Ljubljani), Jesenice – Playboy Slavija (jutri v Zalogu; 27. t. m. na Jesenicah).