Uganki za Zupančiča in Terglava

Končnici v AHL in Franciji potekata hkrati s pripravami risov na svetovno prvenstvo.

Objavljeno
15. marec 2017 01.35
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Potem ko je Podmežakla v zadnjih tednih nekajkrat po daljšem času oživela in na tekme jeseniškega moštva v alpski ligi privabila v povprečju več kot 3000 obiskovalcev, so zdaj za marsikoga med spremljevalci novega hokejskega utripa na Gorenjskem pusti dnevi brez AHL. Naslednja tekma končnice bo tu čez en teden, nekateri sanjajo tudi o finalu. Tam pa bi se zgodba železarjev lahko zapletla.

O tem, da edino slovensko moštvo v tem tekmovanju ohranja možnosti za uvrstitev v finale, ni nikakršnih dvomov. Gorenjci so namreč v četrtfinalu izločili moštvo iz Lusteanua, ki jim je pred tem vedno znova v zadnjih sezonah povzročalo veliko težav, zdaj se bodo pomerili z Asiagom, spoštovanja vrednim tekmecem, a vsekakor premagljivim. Z naraščajočo formo kot tudi s široko izbiro igralcev bi bili železarji tudi v primeru uvrstitve v veliki finale zagotovo zelo konkurenčni v boju za naslov.

A tam bi se trener Nik Zupančič znašel v ne prav hvaležni vlogi. Pred njim namreč ni le končnica AHL, temveč tudi selektorska vloga med pripravami za SP. Z risi je, odkar jih vodi kot glavni in odgovorni, dosegel dva odmevna uspeha, vrnitev Slovenije na SP najvišjega razreda ter uvrstitev na OI, na dlani je jasen cilj obstanka v družbi najboljših. Naša hokejska izbrana vrsta po njem hrepeni že več kot desetletje, nazadnje si ga je priborila po zmagi nad avstrijskimi gostitelji v Innsbrucku, maja 2005. Obenem pa je pred Zupančičem nadaljevanje končnice v AHL in če se bo z železarji uvrstil v finale, se bo ta datumsko prekrival z uvodnim delom reprezentančnih priprav. Ne bi bilo prvič, da bi te vsaj nekaj dni v odsotnosti selektorja vodil drugi trener, a tudi tukaj bi se slovenska zgodba lahko zapletla: prvi Zupančičev sodelavec je namreč Edo Terglav, uspešen trener Grenobla v francoskem prvenstvu. To moštvo, pri katerem so tudi trije slovenski hokejisti (David Rodman, Boštjan Goličič in Anže Kuralt), je vstopilo v polfinale svoje končnice, v primeru uvrstitve v finale bodo pred Terglavom nove klubske obveznosti, zato takrat še ne bo mogel voditi prvih pripravljalnih dni risov.

Uvodni datum priprav slovenske reprezentance za SP, ki ob od 6. do 21. maja v Parizu in Kölnu, je bil zapisan 10. april, a ker že zdaj nekateri močni aduti naše vrste nimajo klubskih obveznosti, se bodo priprave začele že en teden prej, posamezni treningi Žige Jegliča, Roka Tičarja, Jana Urbasa, Mihe Verliča in še nekaterih pa še prej, v teh marčnih dneh. Zadnji od naštetih je eden redkih v Beljaku, s katerim imajo pri klubu že pogodbo tudi za naslednjo sezono, severnoameriške hokejiste bodo po razočaranju, ko je VSV ostal brez končnice, odslovili, učinkovitega Urbasa pa bi radi obdržali, a se bo najbrž preselil h kakšnemu klubu višje kakovostne ravni. Spodbudna novica med risi pa je ta, da izvidi pregleda Roberta Saboliča ne razkrivajo hujše poškodbe v predelu rame, zato obstajajo možnost, da bi nastopil na SP.