Glavič in Saunders zmagovalca jesenskih hokejskih dni

Olimpija:Jesenice: Hokejski državni prvaki so pred 2020 gledalci v Tivoliju zmagali s 3:0, kanadski vratar je zbral 40 obramb.

Objavljeno
18. december 2017 07.00
Posodobljeno
18. december 2017 07.00

Ljubljana - Četudi tradicionalni slovenski hokejski derbi ni postregel novosti glede na videno v sezoni, je bilo tudi na tivolski sobotni večer jasno, da si naše klubske scene ne gre predstavljati brez obeh vodilnih klubov v enem tekmovanju.

Derbi do polovice napolnil Tivoli


Moštvi sta tokrat igrali tretjič za točke AHL, v sezono sta vstopili na pokalnem turnirju v Celju, tako v finalnem dvoboju kot tudi omenjenih treh tekmah mednarodnega tekmovanja so se zmag veselili Gorenjci. Branijo naslov državnih prvakov, ohranjajo jedro svojih dolgoletnih privržencev in z nizkim proračunom - približno 400.000 evrov na sezono - prikazujejo všečne predstave v drugem kakovostnem razredu razširjenega avstrijskega hokejskega zemljevida. V vratih je odlični Clark Saunders, najboljši čuvaj mreže v AHL, na klopi očitno izjemno talentirani trener Gaber Glavič, učenec številnih izkušenih strokovnjakov, ne nazadnje zdaj pri reprezentanci finskega stratega Karija Savolainena.

Olimpija? Derbi je Tivoli napolnil do polovice, kar je krepko več kot na katerikoli ljubljanski tekmi EBEL v mučni prejšnji sezoni, primerjave z drugimi predstavami v AHL glede obiska pa sploh niso posrečene. Zmaji in železarji v enem tekmovanju še vedno privabljajo pozornost na slovenski športni sceni, njihove tekme so tudi edine klubske hokejske, ki si jih je mogoče ogledati na enem od TV programov pri nas. Gostitelji so se v soboto na tivolskem ledu trudili na vso moč, štirikrat sami prodrli pred omenjenega čarovnika Saundersa, a vseeno veselja z golom za domače občinstvo ni bilo.

Jesenice na tretjem mestu

»Imeli smo lepe priložnosti, moramo vztrajati pri svojem načrtu, zagotovo se nam bo odprlo v napadu,« pravi Olimpijin trener Andrej Brodnik in zavrne namig iz novinarskih vrst o širši izbiri kadra pri jeseniškem moštvu in zato uspešni postavitvi igre železarjev s štirimi napadalnami trojkami. Olimpijini streli k vratom so bili precej pogostejši kot jeseniški (končna statistika razkriva razmerje 40:23), toda v očitno odločilni 2. tretjini je bila igra državnih prvakov bolj povezana, smiselna in ustvarjalna. Gol za pomembno vodstvo z 2:0 pa je bil med tistimi prikazi iz hokejskih učbenikov, kako zares uveljaviti prednost dveh igralcev več na ledu in s prostim hokejistom pred vrati zadeti v polno. »Čakali smo svoje trenutke, imeli seveda tudi izjemnega Clarka v vratih, potrdili, da je na Jesenicah spet lepo število obetavnih hokejistov,« je bil po derbiju zadovoljen trener zmagovalcev Gaber Glavič.

Njegovi hokejisti so si s tivolsko zmago utrdili mesto tik pod vodilnima Rittnom in Asiagom, kar pet prihajajočih zaporednih tekem doma jim do novega leta vliva upanje po zmagovitem nizu. V ljubljanskem taboru pa imajo lepo zalogo točk, nikakor pa ne mirnega spanca glede uvrstitve v želeno končnico. Najprej bo v sredo treba preskočiti oviro iz Kitzbühla.