Vrnitev v Stožice, čeprav tam hokej ni doma

Na letnem kongresu IIHF se bo Slovenija potegovala za hokejsko SP skupine B 2019
Fotografija: Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, bi rad videl SP po šestih letih v Stožicah.
Odpri galerijo
Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, bi rad videl SP po šestih letih v Stožicah.

Ljubljana – V dneh, ko ljubitelji hokeja na Slovenskem spremljajo prvenstvo najvišjega razreda ob žalostnem spoznanju, da risov tam ni niti letos niti v naslednji sezoni, pri vodstvu HZS rišejo še zadnje smernice načrta, kako bi imeli spet veliko tekmovanje na domačem ledu. Obenem pa sta se tabora SIJ Acronija Jesenic in SŽ Olimpije prijavila za alpsko ligo 2018/19.



Za navijače se bo v drugi polovici tedna začelo zares ob izločilnih bojih, katerih veliki finale bo na nedeljski večer v Københavnu. A za marsikoga med funkcionarji, tako tudi delegacijo slovenske zvezem bo pomemben tudi letni kongres IIHF. Na njem bodo že tradicionalno izbirali prizorišča velikih tekmovanj v poolimpijski sezoni, potem pa ko izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Karija Savolainena pred dvema tednoma v Budimpešti ni uresničila cilja vrnitve med najboljše na svetu, je pri priči vodja moštva Dejan Kontrec, obenem tudi generalni sekretar HZS, napovedal kandidaturo za prirejanje prvenstva skupine B 2019.


Obnove Tivolija ne bo



A takrat je predvsem razmišljal o Tivoliju, zadnji sestanek na mestni občini z županom Zoranom Jankovićem pa je jasno razkril, da kultne ljubljanskega športne dvorane, stare 53 let, da ustrezne in vsekakor nujne prenove v nekaj mesecih ne bo mogoče izvesti, zato bodo pri HZS v Københavnu kandidirali s Stožicami. Prav tam je namreč Slovenija nazadnje gostila hokejsko prvenstvo drugega kakovostnega razreda, in sicer aprila 2012, spomini so večinoma lepi – risi so zmagovali ob podpori 10.000 navijačev na tekmo –, a prav takrat je bilo tudi prvič zares vidno, da v tej večnamenski dvorani, največji v Sloveniji, ni prav lahko organizirati hokejskih tekem. Prostora za ledeno ploskev je komaj dovolj z nekaterih delov tribun zgornjega kroga pod stropom del igrišča sploh ni viden. Zato je že zdaj na dlani, da v primeru uspešne kandidature bo število gledalcev manjše kot pred šestimi leti, vseeno pa naj bi devettisočglava množica prispevala pomemben delež v boju slovenske reprezentance za novo uvrstitev med elito. Kadarkoli so od leta 2001 pri HZS priredili prvenstvo drugega kakovostnega razreda, so se risi vedno znova (2001, 2007, 2010 in 2012) uvrstili v elitno družbo.


Glede ledne arene pri nas ni nobenih dvomov – najbolj ustrezna je prenovljena Podmežakla, toda na Jesenicah preprosto ni namestitve za udeležence in goste prvenstva. Resda Gozd Martuljek, Kranjska Gora in Bled niso posebej daleč, a prav zadnja Budimpešta je jasno razkrila zahtevnejše kriterije, kot so jih pri IIHF upoštevali nekoč. Dvorana mora biti prostorna, parkirišče z garažo prav tako, hotel za hokejiste pa v oddaljenosti nekaj minut hoje. "Za nas zdaj v Stožicah ne more biti nikakrkšnih presenečenj. Hotel imamo na Dunajski, tik ob obvoznici, dvorana je blizu, dostop za navijače preprost," je pred odhodom na kongres poudaril Kontrec.
 

V pričakovanju občnega zbora


Obenem pa je tudi dodal, da sta se oba dosedanja slovenska udeleženca alpske lige, kluba iz Podmežakle in Tivolija, ob plačanem denarnem zagotovilu prijavila za to tekmovanje tudi v novi sezoni. Na Jesenicah pripravljajo izredni občni zbor, predvidoma bo v začetku junija, upajo na več podpore lokalne skupnosti kot v zadnjih letih, v Ljubljani bi radi po prvi sezoni sodelovanja v AHL storili korak več od četrtfinala. Kakšni bosta slovenski moštvi, je še zgodaj ugibati, le Boštjan Groznik, eden tistih Gorenjcev, ki so na Olimpijinem zeleno-belem dresu nosili prestižno oznako C, bo sklenil svojo hokejsko pot.

Komentarji: