Za kapetana risov je najpomembnejša premiera

Tomaž Razingar je opozoril, da bo razplet uvodnega dvoboja z Japonsko (ob 9. uri) vplival na nadaljevanje turnirja.

Objavljeno
20. april 2014 01.23
Slovenia forward Tomaz Razingar reacts after scoring a goal against Slovakia in the third period of a men's ice hockey game at the 2014 Winter Olympics, Saturday, Feb. 15, 2014, in Sochi, Russia. (AP Photo/Mark Humphrey)
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Konec je nestrpnega pričakovanja v slovenskem hokejskem taboru, danes se namreč v daljni Aziji začenja lov na eno od prvih dveh mest v skupini B in tako vrnitev med svetovno elito. Kapetan Tomaž Razingar opozarja, da bo že razplet današnjega uvodnega dvoboja z Japonsko (ob 9. uri) močno vplival na nadaljevanje turnirja.

Slovenskemu strokovnemu štabu se že dolgo ni zgodilo, da bi moral sestaviti tako zdesetkano reprezentanco, saj kopici pomembnih adutov pripadajo izjemno vidne vloge v končnicah posameznih ligaških tekmovanj. Med skupino B pa po Evropi igrajo finalne tekme, onstran Atlantika so pred dnevi šele vstopili v del sezone z izločilnimi boji, tako da vodilnega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja čaka še precej dela v klubskem dresu iz Los Angelesa.

Na srečo njegovega očeta Matjaža, selektorja slovenske izbrane vrste, kot tudi drugih pri reprezentanci je med navzočimi št. 2 naših akterjev ledenih ploskev, moskovski Štajerec Jan Muršak, kapetan risov bo tako kot med zadnjim olimpijskim turnirjem v Sočiju neuničljivi Tomaž Razingar. Približuje se že 200. nastopu za reprezentanco in četudi v zadnjih tednih pred šampionatom v Koreji pri svojem klubu na Švedskem ni zbral veliko igralnih minut, ga ni strah, da ne bi opravil svojih nalog na ledu in ob njem.

»Na zadnjih petih tekmah klubske sezone res nisem igral, a huje je za tiste, ki že od 1. marca ne občutijo tekmovalnega ritma. Toda v Koreji res nismo zato, da bi iskali izgovore, jasen cilj je vrnitev v najvišji razred,« ne skriva kapetan, a obenem opozarja, da bi utegnil biti že današnji dvoboj z Japonsko zelo zahteven: »Resda igrajo hokej, ki tekmecem pogosto ne ustreza, obenem pa smo jih vedno znova v zadnjih letih po izenačenem boju vendarle premagali. Zame je današnja tekma sploh najpomembnejša na prvenstvu, saj ob zmagi precej lažje in bolj sproščeno nadaljuješ tekmovanje.« Razingar je obenem tudi podčrtal pomembnost izostanka nekaterih stalnih reprezentantov (»Pravzaprav gre za nosilce naše igre zadnjih let.«), a obenem v svojem znanem slogu razgrinja tudi optimizem. »Prvenstva se vendarle moramo lotiti s popotnico 7. mesta na olimpijskih igrah, torej samozavestno. Če pa se spomnim naših zadnjih pripravljalnih tekem na Dunaju in v Budimpešti, moram poudariti, da je igra nenehno ohranjala rep in glavo, zato se res lahko odločno lotimo svojih nalog.«

Na zadnjih OI je Razingar začel v 3. napadu z Janom Urbasom in Marcelom Rodmanom, zdaj bo predvidoma drugače. Resda so ti trije tudi na tem tekmovanju, a omenjeni Rodman naj bi bil tako kot včasih v navezi z bratom Davidom, Urbasu, najbolj znanemu hokejistu iz Cerknice, bo zdaj očitno pripadlo mesto v udarnem napadu z Muršakom in Alešem Mušičem.

Kako bo selektor razporejal vratarje, pa je še neznanka. Drugače bi bilo, ko bi bil na prvenstvu Robert Kristan, a zanj se tudi po včerajšnjem večeru nadaljuje boj v finalu slovaškega prvenstva. Sinoči je spet pri moštvu Nitre imenitno opravil svojo nalogo in ogromno prispeval k zmagi proti Košicam s 3:1 za izenačenje v seriji na 3:3. Odločilna 7. tekma za naslov prvaka bo jutri v Košicah. »Verjamem fantom, da bodo konkurenčno igrali za vrh. Med tekmeci bi utegnili biti še najnevarnejši Ukrajinci, če bi zares prišli z 10 akterji iz KHL,« je iz Nitre sporočil naš vratar.