Zahtevna uvodna japonska ovira

Rise za začetek čakata azijski moštvi, nato bo največja neznanka Ukrajina, nekoč vrsto let članica skupine A.

Objavljeno
18. april 2014 19.11
Siniša Uroševič, šport, M. Ž., Delo.si
Siniša Uroševič, šport, M. Ž., Delo.si

Seul – Po dveh letih in prvenstvu v Ljubljani je pred slovenskimi hokejist novi izziv v skupini B svetovnega hokeja. Po petih letih pa bodo nastopili na prvenstvu drugega razreda v tujini. Podobno kot so leta 2009 igrali prvič na takšnem tekmovanju v Litvi, jih zdaj čaka premiera v Koreji. Za začetek se bodo pomerili z Azijci, nato si bodo sledile tekme z Madžarsko, Ukrajino in Avstrijo.

V dobrih dveh desetletjih slovenske samostojnosti naši hokejisti na prvenstvu še nikdar niso igrali v Aziji, prav za začetek jih jutri in v ponedeljek čakata tekmi z edinima neevropskima ekipama na tem tekmovanju, Japonsko in Korejo. Prva sodi med resne kandidate za vrh, pravzaprav že nekaj let zapored napada elitno skupino, v kateri je nekoč že nastopala. Slovenski hokejisti so se dvakrat zapored z njo pomerili v najvišjem razredu, obakrat (Švedska 2002, Finska 2003) pa igrali v skupini za obstanek. In četudi so bili takrat v prvo od nje boljši, se Japonci niso poslovili od skupine A, saj so v tistih letih uživali poseben status zavoljo izjemnih vložkov v hokej, predvsem po zaslugi olimpijskih iger v Naganu '98.

Mark Mahon, Kanadčan z nemškim državljanstvom, je že dolgo selektor japonske izbrane vrste, dobro se poznata tudi s slovenskim glavnim trenerjem Matjažem Kopitarjem, že na jutrišnji premieri bi lahko oba uprizorila zanimiv dvoboj in četudi pri slovenski vrsti tokrat ni vseh najboljših, bi se tekma vendarle lahko spet razpletla uspešno za rise. A vedno znova so se ti morali za uspeh proti trmastim in hitrim Japoncem zelo potruditi, nazadnje pred 10.000 gledalci v Stožicah, ko si je množica oddahnila šele po natančnem strelu kapetana Tomaža Razingarja v prazna vrata v 60. minuti za končni izid 4:2.

Tomaž Razingar upa, da bodo Slovenci na prvi tekmi čim hitreje dosegli gol in poskrbeti za pravo igro: »Velikokrat sem že dejal, da bo prav prva tekma najbolj pomembna na tem turnirju. Čakajo nas hitri Japonci. Potrebno bo odigrati tako, kot smo na zadnjih dveh tekmah. Potrebno pa bo narediti čim manj prekrškov. V njihovi tretjini moramo preživeti čim več časa. Čim hitreje moramo doseči zadetek. Potem bo vse lažje. Definitivno pa bodo imeli Japonci tudi kakšen protinapad. To je njihov način igre. Motivacija ne sme biti vprašljiva. Ne smemo si privoščiti spodrsljaja. Poskrbeti moramo, da bo naša igra prava in v tem primeru tudi rezultat ne bo izostal.«

Drugi nasprotnik bo Koreja

Drugi dan prvenstva v Seulu bo pred našimi reprezentanti korejska ovira. Z izjemo domačega okolja naj drugih prednosti za azijsko moštvo ne bi bilo. Doslej se je to pomerilo s slovensko vrsto le dvakrat in takrat doživelo prepričljiva poraza, na SP skupine B na Poljskem, leta 2004, z 2:10 ter šest let pozneje na tivolskem prvenstvu drugega razreda s 3:8. Korejci so se sicer resno lotili priprav na tekmovanje v domačem Seulu, z jedrom kandidatov so se zbrali v Habarovsku v Rusiji in četudi med udeleženci prvenstva ohranjajo najslabše mesto na mednarodni lestvici (23; Slovenija je 14.), so se že pred enim letom na prvenstvu v Budimpešti pokazali kot zelo čvrsti tekmeci za favorite. Osvojili so pet točk, predvsem pa so z ledeno prho za zmago s 5:4 zalili gostitelje turnirja.

Med tremi evropskimi selekcijami, proti katerim se bodo v prihajajočih dneh pomerili Kopitarjevi izbranci, je največja hokejska neznanka Ukrajina. Med letoma 1999 in 2007 je nastopala v najvišjem razredu svetovnega hokeja, odtlej se na pota nekdanje slave ni več vrnila. Podobno kot pri drugih ukrajinskih športnikih se tudi tu poraja vprašanje, kako so na pripravljenost za tekmovanje vplivale razmere v državi, moštvo sicer z 10 akterji iz KHL seveda ne more biti slabo.

Madžarska in Avstrija sta tradicionalni tekmici na različnih ravneh – reprezentančni kot tudi klubski – slovenskih hokejistov. Povrhu so se risi nazadnje z obema pomerili pred dnevi in ju ugnali, povrhu na Dunaju in v Budimpešti. Statistika zadnjih let je krepko v prid slovenskemu moštvu, zbranost bo, tako kot vedno, zelo pomembna …