Že zdaj je selekcija risov na visoki ravni

Danes prvi uradni zbor slovenske hokejske reprezentance za svetovno prvenstvo. Nekateri aduti še v končnicah po Evropi.

Objavljeno
03. april 2017 02.33
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Četudi je lep del slovenskih kandidatov za nastop na svetovnem prvenstvu, od 5. do 21. maja v Kölnu in Parizu, že vadil na skupnem treningu (skupini sta se zbrali v Kranju in Mariboru), se bodo uradno priprave začele danes v tradicionalni blejski bazi. A vseh, ki jih je Nik Zupančič povabil na zbor, še ne bo. Podoba bo čez en teden morda že drugačna.

Selektor, v čigar strokovnem štabu so še Edo Terglav, Gaber Glavič in Aleš Burnik, kajpak pozorno spremlja dogajanje v ligaških končnicah, v katerih klubi s slovenskimi aduti še niso končali sezone. Nedvomno gre pozneje na seznamu pričakovati celovška aduta Mitjo Robarja in Žigo Panceta, finalista EBEL, Blaža Gregorca (Hradec Kralove), polfinalista ugledne češke extralige, za katero pa se še v posebni skupini končnice borita Rok Pajič in Žiga Pavlin (oba Česke Budejovice). Sta med najučinkovitejšimi igralci svojega moštva, tako kot Marcel Rodman v polfinalu DEL 2; za Bietigheim je na uvodni tekmi v seriji proti Kaufbeurnu prispeval dva gola k izidu 5:4. Kajpak gre posebno poglavje slovenskemu velezvezdniku Anžetu Kopitarju, ki mu glede uvrstitve v končnico NHL s Kralji iz Los Angelesa slabo kaže. Ni si težko predstavljati, koliko bi risom pomenila njegova navzočnost na ledu in ob njem.

Slovenska reprezentanca bo v uvodnem delu tekmovanja igrala Parizu, kot temeljni cilj bo podčrtan obstanek v družbi najboljših, sanje segajo tudi do uvrstitve v izločilne boje, torej v četrtfinale. Kako bo moštvo takrat sestavljeno, je v teh dneh še zelo težko napovedati, že prvi seznam pa razkriva kakovostno selekcijo, tudi z vsemi štirimi aduti iz KHL: Žigo Jegličem, Rokom Tičarjem, Robertom Saboličem in reprezentančnim kapetanom Janom Muršakom. Slednji se je sinoči vrnil v Slovenijo, podobno kot David Rodman, Sabahudin Kovačević in Klemen Pretnar se bo pripravam po dogovoru s selektorjem pridružil nekaj dni pozneje. Obenem Zupančiča čakajo še klubske obveznosti na Jesenicah, ko ga ne bo na reprezentančnem treningu, bo igralce vodil Edo Terglav, nazadnje izbran za najboljšega trenerja francoskega prvenstva. Sicer se bo po koncu domače končnice morda pripravam priključil tudi kdo iz vrst zmajev in železarjev, kot že vrsto let pa bodo jedro risov tisti, ki prihajajo iz kakovostnih ligaških tekmovanjih na tujem.

Na prvem seznamu so tako zbrani – vratarji: Gašper Krošelj (AIK Stockholm, Šve), Luka Gračnar (Salzburg, EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Fra), Andrej Hočevar (Epinal, Fra); branilci: Aleš Kranjc (Bad Nauheim, Nem), Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačević (oba Junost Minsk, Blr), Andrej Tavželj (Angers, Fra), Matic Podlipnik (Lyon, Fra), Miha Štebih (Frydek-Mistek, Češ), Jurij Repe (Kladno, Češ); napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, KHL), David Rodman, Anže Kuralt, Boštjan Goličič (vsi Grenoble, Fra), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV, EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, EBEL), Nik Pem (Heilbronn, Nem), Andrej Hebar (Ujpesti TE, Mad), Nik Simšič (Södertälje, Šve) in Gregor Koblar (Lyon, Fra).