Železarji pred derbijem na vrh

V alpski hokejski ligi (AHL) točka Olimpiji, dvojček zmag Jesenicam.

Objavljeno
09. oktober 2017 02.34
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Povsem brezhibne bere točk ob koncu hokejskega tedna za slovenski moštvi v alpski ligi ni bilo, vseeno pa so nove izenačene in že prav živahne predstave potrdile, da je ob omejenih denarnih možnosti tako za železarje kot zmaje bolje vztrajati v tem tekmovanju, kot pa nizati poraze med elito EBEL.

Ne nazadnje je bil med životarjenjem proti vsaj za razred bogatejšim in posledično kakovostnejšim Tivoli iz tedna v teden bolj prazen, hokejisti, ki so igrali pred večtisočglavno množico v Celovcu, na Dunaju ali v Szekeshervarju, so kar pisano gledali, ko so prihajali v komorno ozračje sicer kultne ljubljanske športne arene. Jasno, selitev v nižji ligaški razred bistvenega premika v številu navzočih na tribunah še ni prinesla, a že sobotnih 500 obiskovalcev tekme z Bregenzerwaldom je ponudilo številčnejšo in glasnejšo podobo v Tivoliju, kot smo jo bili vajeni med umiranjem na obroke prejšnje zeleno-bele zasedbe. In navijači vedno znova radi vidijo, da se njihovi ljubljenci borijo za vrh lestvice, kar AHL zdaj omogoča prenovljenim in ambicioznim zmajem in železarjem.

Prvi so si priborili vrh pred enim tednom, Gorenjci pa sinoči, ko so po zelo negotovem boju in nato z odločilnim Jezovškovim golom v kazenskih strelih – potem ko ni bilo zmagovalca niti po 60 minutah rednega dela niti v podaljšku – osvojili dve točki in na 1. mestu prehiteli Ritten, branilca lovorike, kot tudi Olimpijo. Verjetno že zdaj ni treba posebej poudarjati, da bo uvodni slovenski derbi v sezoni za točke AHL pritegnil precej več zanimanja od dosedanjih tekem, na Jesenicah gre v soboto nedvomno pričakovati ozračje, kakršno že dolga desetletja spremlja boj rdečih in zelenih. Jasno najuspešnejši učenci zadnjih let v hokejskih šol iz Tivolija in Podmežakle igrajo na tujem pri bogatejših delodajalcih in v kakovostnejših ligaških tekmovanjih, toda da tudi alpska liga ni od muh, potrjuje zadnji seznam olimpijskih kandidatov selektorja Karija Savolainena. Ta je s 46 imeni krepko širši kot v preteklosti, na njem so denimo zelo motivirani Olimpijin napadalec Andrej Hebar, nazadnje med risi na prvenstvu najvišjega razreda pred šestimi leti v Bratislavi, strelec gola odločitve na tekmi sinočnjega jeseniškega skoka na vrh lestvice Žan Jezovšek in tudi kapetan železarjev Andrej Tavželj, eden avtorjev včerajšnjega zasuka v domač prid. Tekma se je namreč za železarje začela zelo slabo, z zaostankom 0:2, toda dinamičen pristop na ledu in klopi pod vodstvom Gabra Glaviča, prvič na Jesenicah trenerja udarnega moštva, je obrodil sadove, železarji so si z aktivnejšo igro (končno razmerje strelov 43:29) prigarali točko, nato v kazenskih strelih še drugo. Povrhu so večer prej zmagali v Cortini d'Ampezzo in dejansko v pričakovanju slovenskega derbija dvignili temperaturo v železarskem mestu.

Olimpija tokrat niza zmag ni nadaljevala, a se za točko proti Bregenzerwaldu po hudem boju nikomur med zmaji ni treba sramovati. Jasno, lahko bi se razpletlo v podaljšku tudi drugače, ko vratar Robert Kristan ne bil nespretno oddal ploščka tekmecu, a če se spomnimo, koliko je zbral obramb tako v soboto kot tudi na nekaterih prejšnjih tekmah, bi bile strupene puščice vanj nesmiselne. Prav za Kristana pa bo prihajajoča sobota novi izziv: na jeseniškem ledu, kjer je naredil prve korake na drsalkah …