Židanov gol za rajanje na Jesenicah in novo napetost

Jeseničani na drugi tekmi finala izničili uvodno Olimpijino prednost. Naslednje dejanje v ponedeljek v Ljubljani.

Objavljeno
01. april 2016 01.17
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Jesenice – Branilci naslova državnih prvakov so razveselili zveste navijače v Podmežakli, izničili Olimpijino prednost z uvodne finalne tekme in tako izid v finalni seriji na tri zmage izenačili na 1:1. Na Jesenicah sta sinoči blestela oba vratarja, zmagovalca pa je odločil Židanov gol v 43. minuti. Naslednja tekma bo v ponedeljek v Ljubljani.

Resda na dan druge finalne tekme v Gornjesavski dolini ni bilo občutiti utripa takšnega športnega praznika kot nekoč, vseeno pa je občinstvo v rekordnem številu te sezone napolnilo tribune. Številne znane obraze smo srečevali sinoči v Podmežakli: tik pod novinarsko tribuno sta pozorno spremljala dogajanje na ledu reprezentančni selektor Nik Zupančič in član strokovnega štaba Gaber Glavič, nedaleč stran so bili nekateri risi ter tudi članice slovenske ženske izbrane vrste, za katero se bo jutri na Bledu začelo SP skupine D.

In prav nikomur ni bilo dolgčas. Tudi Rok Tičar, eden udarnih reprezentančnih adutov, je bil pozneje navdušen nad bojevitim pristopom jeseniškega moštva, tekmo je označil kot značilno za končnice prvenstva, ko oboji poskusijo igrati kar najbolj odgovorno, prikimal pa oceni o izjemnem Olimpijinem vratarju Olivierju Royju. Toda nase je opozoril tudi mladi Žan Us v domačih vratih, v tej sezoni prvič čuvaj mreže v velikem finalu in tako že na drugi tekmi z izjemnim osebnim uspehom – led je zapustil brez prejetega gola.

Na obeh straneh sta se tresla tudi okvira vrat, jeseniški prav v zadnji minuti, ko je vratnica ustavila Tavžljev poskus za izenačenje. Pravzaprav pa so bili prav ti zadnji izdihljaji napete tekme le nadaljevanje dogajanja, ki smo ga spremljali že od začetka. Resda na slovenskih ledenih ploskvah že dolgo pogrešamo več kakovosti, a včerajšnji pristop je že potisnil vstran spoznanje, da so bili odločilni boji končnice nekdaj pri nas na višji ravni. Sinoči namreč nikomur med skoraj tritisočglavo množico ni bilo dolgčas, oba vratarja je še dolgo po opravljenem delu oblival znoj.

Železarji so k tekmi pristopili precej manj boječe in zadržano kot nazadnje na tivolskem ledu, podoba na ledu je bila igriva in ustvarjalna, a več kot enega gola – uradno razmerje strelov je ob koncu razkrivalo 27:24 za gostitelje – le niso dosegli. Olimpija, ki se je uspešno ubranila štirikratne tekmečeve številčne premoči, je imela nekaj zelo zrelih priložnosti, močno pritisnila v zadnjih minutah, a domači mojster je, kot nekoč na tem ledu Cveto Pretnar ali Robert Kristan, vrata spretno zaklenil. Za izenačenje v seriji in nadaljevanje nove slovenske hokejske drame.

Dejan Varl, trener SIJ Acronija Jesenic: »Tokrat smo vendarle pokazali povsem drugačen obraz kot na uvodni tekmi v Ljubljani. Resda je nekaj uvodnih minut pripadlo tekmecu, a hitro smo ujeli ravnotežje in odgovorili z agresivno igro. Brez tega v hokeju danes ne gre več. Pomembno je bilo tudi, da smo vsaj dve tretjini in pol uspešno pokrivali prostor pred svojimi vrati in onemogočali tekmecem strele iz bližine, pri katerih so ti najbolj nevarni.«

Bojan Zajc, trener Telemacha Olimpije: »Še zdaleč nisem presenečen nad takšnim pristopom in tudi živahno igro jeseniškega moštva. Tako je bilo tudi lani, ko je osvojilo naslov državnih prvakov. Res je za nami sezona v EBEL, a tudi domala polovica te jeseniške ekipe ohranja izkušnje iz elitnega tekmovanja v regiji. Verjamem, da so gledalci uživali v dinamičnem dvoboju, prav nič še ni odločenega, a takšna je pač končnica. Vedno znova nepredvidljiva in napeta.«

Finale državnega prvenstva

SIJ Acroni Jesenice : Telemach Olimpija 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) /1:1/

(Židan 43.)

Kazenske minute: SIJ Acroni Jesenice 6, Telemach Olimpija 12.

SIJ Acroni Jesenice: Us, Pavlič; Erman, Tošič, Remar, Rajsar, Manfreda; Ejup, Berlisk, Sodja, Čimžar, Brus; Rakovič, Tarman, Terlikar, Jeklič, Židan; Jeklič, Cerkovnik, Bendzius, Lahajnar, Glavič.

Telemach Olimpija: Roy, Trelc; Selan, Zibelnik, Orehek, Pem, Koblar; Tavželj, Srpčič, Nagtzaam, Mušič, Ropret; Logar, Planko, Koren, Kalan, Sotlar; Groznik, Chvatal, Hadžić. Hočevar, Uduč.