Bardet obvlada vratolomne spuste

Froomova izzivalca Nairo Quintana in Alejandro Valverde »ščitita« rumeno majico.

Objavljeno
24. julij 2015 00.34
V. D., šport
V. D., šport
St. Jean de Maurienn – Romain Bardet je v Alpah vrhunsko izkoristil domači teren in slavil prvo zmago na »veliki pentlji«. Največji kolesarski štadion na svetu, dolino Maurienne, kjer domujejo slavni klanci in prelazi Toura (l'Iseran, Galibier, Madeleine, Croix de Fer, Glandon, Mont Cenis, Plan du Lac in izjemno slikoviti Lacets de Montvernier) je prekolesaril neštetokrat. Pozna tako rekoč vsak meter.

Zato je tudi brez zadržkov tako pogumno »letel« na 21 km dolgem spustu z Glandona, kjer si je zagotovil zmago. Bila je pravi obliž za slabe dneve, predvsem pa za neumnost v Mendeju, ko je dovolil, da ga je v zadnjem kilometru kot osnovnošolčka prelisičil Britanec Steve Cummings. »V Mendeju nisem vedel, da je po gorskem cilju spust. Glandon dobro poznam, Lacets de Montvernier pa sem to pomlad prekolesaril velikokrat, na njem pa dirkal tudi na Kriteriju Dauphine (na generalki je Francoz zmagal pred Froomom – op. p). Ko sem bil na vrhu, sem vedel, da je zmaga moja,« je Bardet komentiral izjemno predstavo v zadnjih 40 kilometrih. Pravzaprav je bilo to dvojno francosko slavje: drugi je bil Pierre Rolland.

V bitki za zmagovalni oder si je na Glandonu prvič letos večjo prednost (40 sekund) prikolesaril Alberto Contador, a ga je na spustu ujel jezni Vincenzo Nibali, ki mu je napad na zmagovalni oder, za katerim sicer zaostaja za štiri minute, preprečil tretjeuvrščeni Alejandro Valverde. Rumena majica je dvoboje za preostala mesta na zmagovalnem odru le spremljala. Froomu tudi pospeševati ni bilo treba, saj je vse delo opravil Geraint Thomas, ki se sicer čvrsto oklepa šestega mesta.

Taktika Frooma in njegovih mož je zelo preprosta. Pokrivajo in pazijo na Quintano in Valverdeja, njuni ekipi Movistarja pa prepuščajo pokrivanje napadov kolesarjev od tretjega mesta navzdol, se pravi, Nibalija, Contadorja, Gesinka in od včeraj tudi Bardeta. Kolesarsko bi lahko rekli, da pravzaprav največji izzivalci v svoji nemoči ščitijo rumeno majico.

Danes bi moral biti po vsej logiki alpski ognjemet, kajti 19. etapa je zadnja priložnost za napad na rumeno majico največjega dolžnika letošnje dirke Quintane. A se Kolumbijec v zavetrju Frooma varno drži drugega mesta. Pri tem bo bržkone tudi ostal, če se bosta Contador in Nibali sprijaznila s tem, da sta drugo in tretje mesto oddani. Nibali se očitno ni, saj meni, da je tretje mesto dosegljivo. Contador pa je po Glandonu očitno izgubil še zadnje upanje. »To je bila ena od najtežjih preizkušenj v mojem kolesarskem življenju. Na koncu sem napadel bolj s srcem kot pa z nogami. Alejandro svojega tretjega mesta ne bo pustil, če se res ne bo zgodilo kaj dramatičnega. Trdovratno ga bo branil,« razmišlja o dveh najtežjih etapah letošnjega toura – današnji kraljevski in sobotni z zaključno bitko dirke na Alpe d'Huezu. Froome je v komentarju 18. etape, ki je bila za vse kolesarje iz njegove skupine favoritov na meji zmogljivosti, za danes napovedal najbolj kritičen dan na dirki.

Komisarji UCI so seveda preverili, ali morda kateri od najboljših kolesarjev v etapi ni imel skritih motorčkov. V cilju so preverili kolesa Bardeta, Frooma, Quintane, Purita Rodrigueza, Sagana in Rollanda. Zagotovo jih bodo tudi danes in jutri, kajti sumničenj je res veliko.