Brajkovič pristal v Ameriki

Po desetih letih med elito WorldToura se belokranjski kolesar Jani Brajkovič seli v drugoligaško konkurenco.

Objavljeno
01. november 2014 23.58
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana – Še zadnja dva slovenska profesionalna kolesarja najvišjega kakovostnega razreda, Jani Brajkovič in Grega Bole, sta si našla delo v sezoni 2015. Medtem ko je Bole z enoletno pogodbo le udejanjil dogovor s poljskim moštvom CCC Polsat, pa je Brajkovič podpisal dveletno sodelovanje z ameriškim moštvom UnitedHealthCare (UHC).

Obe ekipi sta uvrščeni v drugoligaško konkurenco ProContinetal. Brajkovičev prestop je bil precej odmevnejši iz preprostega razloga, ker odhaja v ameriško moštvo, ki ima bistveno boljši marketing. Navsezadnje je UHC zdravstveno zavarovalniško podjetje, ki oskrbuje več kot 40 milijonov Američanov. Baza kolesarskega moštva je v Oaklandu v Kaliforniji, tekmuje pa povečini na ameriških dirkah.

Kot je pojasnil generalni menedžer Mike Tamayo, bo Brajkovič vodja na velikih ameriških etapnih dirkah v Kaliforniji, Utahu in Koloradu, ki mu po prerezu terena tudi najbolj ustrezajo. Obljubil je, da bodo okrog nekdanjega zmagovalca dirke po ameriški državi Georgii in Kriterija Dauphine ter slovenskega toura zgradili močno moštvo »pomočnikov«. Brajkovič, ki je zamenjal menedžerja (namesto Milana Eržena za njegove posle skrbi Avstralec Baden Cook), je bil zelo blizu francoskemu moštvu WorldToura Francoise de Jeux, vendar pa ni bil zadovoljen z denarno ponudbo. Za koliko denarja bo kolesaril v ZDA, seveda niso objavili. Tridesetletni Belokranjec verjame, da se bo v prihodnjih dveh letih kolo sreče obrnilo tudi njemu. V sporočilu za javnosti je povedal, da je izjemno motiviran, saj bo kolesaril po terenih, ki so mu najljubši in na jih veliko trenira. Prepričan je, da je naredil korak naprej, saj bo imel več možnosti za zmage, kot jih je imel zadnjo sezono v Astani.

V ameriškem moštvu pa Brajkovič ne bo edini Slovenec. Že tretjo sezono bo v dresu modro-belega moštva kolesaril 30-letni Ptujčan Aldo Ino Ilešič. Letos so k moštvu pripojili tudi Italijana Marco Canola (iz Bardianija) in Danieleja Ratta (Cannondale), sicer letošnja zmagovalca etap na Giru in Vuelti. Športni direktor Roberto Damiano upa, da bo UHC dobil povabilo za nastop na Giru. Z Brajkovičem je ekipa dobila močnega aduta za skupno uvrstitev.

Bole se je v moštvu iz Polkowic pridružil Stefanu Schumacherju in Davidu Rebellinu. V Vini Fantini-Nippu zanj ni bilo več prostora potem, ko se je ekipi pridružil Damiano Cunego s svojimi pomočniki. V poljskem moštvu bo Bole zadolžen za enodnevne dirke, pričakujejo pa, da bo ponovil letošnjo jesensko sezono, v kateri se je po poškodbi vrnil s štirimi zmagami in še petnajstimi uvrstitvami na zmagovalni oder.