Brez počitka na prvi šolski dan

Najhitrejša na cestni dirki: Ajda Opeka še lani med profesionalkami v ekipi BTC City Ljubljana.

Objavljeno
03. september 2014 11.07
Cilj .Na sliki Ajda. Ljubljana, 31.09.2014
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
V ciljnem šprintu, ki je odločal o absolutni zmagovalki dirke za naslove svetovnih prvakov in prvakinj, sta bili v igri dve Slovenki. Ajda Opeka in mlada Laura Šimenc. Po dobrem sodelovanju v zadnjem kilometru so na koncu zmagale izkušnje in nekdanji profesionalki prinesle eno od najslajših zmag v karieri.

Vrhničanka je lani ob slovesu iz ljubljanske profesionalne ekipe BTC City resno razmišljala o tem, da sploh ne bi več dirkala. »A so me v klubu Branik prepričali, da naj dirkam zanje, saj gre za najstarejši klub, ki je bil včasih uspešen. Želeli so, da bi s svojo prisotnostjo in rezultati malo pomagala, da se spet dvignejo,« je povedala drobna kolesarka in tudi priznala, da ima letos v nogah precej manj kilometrov kot lani. »Na koncu sezone jih je bilo skoraj 13.000, letos pa jih je le približno 6000,« je povedala in dodala, da se na svetovno prvenstvo, za katerega se je kvalificirala na letošnjem maratonu Franja, ni posebno pripravljala. »Hodila sem sicer na rekreativne dirke, da bi ostala v tekmovalnem ritmu. Prejšnji teden sem, denimo, dirkala v Hartbergu, da bi se dobro pripravila. Še vedno menim, da je dirka najboljši trening.«

Spoznanje, da je ostala v dobri formi, je bilo zanjo dobrodošlo, čeprav je vedela, da sodi visoko, ker je vajena največjih dirk. »Težko je načrtovati kaj takšnega. Nisem pričakovala zmage, sem pa upala, da se bo ugodno razpletlo. Pred ciljem sem si mislila: začela bom šprintati pa bomo videli, ali bom zdržala. Sem pa ves čas pričakovala, da me bodo tekmice 'prešprintale'. A sem imela na srečo dovolj moči,« je bila vesela in še ocenila, da je bil ključni del dirke vzpon na Kladje. »Šlo je kar solidno, čeprav je bil ta del najbolj zahteven. Ves čas je bilo treba paziti na številne padce, bilo je tudi nekaj 'skokov', od časa do časa je bilo treba tudi malo bolj pritisniti,« je dejala Opeka, ki je zadnje kilometre prekolesarila v spremstvu nekdanje triatlonke Laure Šimenc. »Skupaj sva lahko prišli v cilj in osvojili vsaka svojo zlato kolajno,« je povedala po slovesni podelitvi, na kateri je ponosno poslušala slovensko himno. »Česa takega še nisem doživela, to je bilo res nekaj posebnega,« je bila ganjena.

Do konca sezone še ni naredila dokončnega načrta. Verjetno bo šla še na kakšno dirko, potem pa se bo odločila, kako naprej. Bo naslednje leto morda branila naslov na SP na Danskem? »O tem je še prezgodaj govoriti, je pa res, da je Danska zelo daleč. Ker je bila letos dirka Sloveniji, ni bilo vprašanja. Za tako dolgo pot pa ne vem, ali se bo izšlo,« je poudarila, kako težko je najti čas za zadostno količino treninga in tudi za regeneracijo. Še zlasti, če te vsak dan čaka služba. Opeka tako po zmagi na dirki sezone ni imela časa za počitek, 1. septembra se je namreč tudi za učiteljico matematike in tehnike začelo novo šolsko leto.