Chris Froome se še vedno ne da

Vuelta: Britanec odbil vse napade na rdečo majico, Lopez junak konca tedna.

Objavljeno
03. september 2017 23.53
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Sierra Nevada – Zahtevni gorski etapi pred drugim dnevom odmora je Chris Froome preživel brez večjih težav, Albertu Contadorju se je agresivna vožnja tokrat maščevala. Miguel Angel Lopez je z dvema mojstrskima predstavama v gorah skočil v prvo deseterico.

Španska pentlja se je prevesila v zadnji teden, Chris Froome pa še vedno drži vse niti v svojih rokah. Tekmeci, predvsem Alberto Contador in Vincenzo Nibali, so drugi konec tedna z dvema gorskima etapama želeli izkoristiti in si privoziti nazaj nekaj izgubljenega časa, a je Sky v svojem slogu odbil nevarnosti. Ekipa vnovič deluje vrhunsko in četudi Chris Froome ne deluje več nepremagljivo, se vozi več kot dovolj dobro, da je s pomočjo kolesarskega računalnika, Mikela Nieveja in Giannija Moscona lahko zraven najhitrejših.

To je bil v soboto Rafal Majka, Poljak je izkoristil večji pobeg in si pred zaključkom nabral dovolj prednosti, da je na čelu »preživel« silovit tempo v glavnini ob pospeševanjih Vincenza Nibalija. Lopez je bil v soboto pol minute prekratek, a odločen, da v nedeljo poizkusi še enkrat: »Dogovorili smo se, da bom sledil Albertu Contadorju, ko bo napadel. Ko je res poizkusil že zelo zgodaj, sem bil kar malo skeptičen, ker je sledil zahteven vzpon na več kot 2000 metrov nadmorske višine, a sem vseeno šel z njim in izplačalo se je.« Za šele 23-letnega Kolumbijca je to že druga letošnja zmaga na Vuelti, v Astani so mu prepustili tudi vlogo kapetana in dve zmagi je kronal s trenutno šestim mestom v skupnem seštevku. Na vrhu sprememb ni bilo, Froome je tudi v nedeljo najprej ulovil Contadorja, nato pa v šprintu do ciljne črte v Sierri Nevadi ukradel še nekaj sekund Nibaliju, ki ostaja edini resni tekmec za rdečo majico. Morski pes iz Messine se vozi vse bolje, prihaja še njemu najljubši tretji teden dirke, kjer je ponavadi začel naskok na vrh, a je tokrat Froome v veliki prednosti. Ne le zaradi minute naskoka v skupnem seštevku, v torek je na Vuelti dan za dolg posamični kronometer, kjer bo Nibali lahko zelo zadovoljen, če se bo njegov zaostanek za štirikratnim zmagovalcem Toura samo podvojil.

Bolj odprt je boj za zmagovalni oder. Trenutno tretjega Ilnurja Zakarina in šestega Lopeza loči le dobrih 40 sekund in najbrž bo odločal kronometer, kjer je vsaj na papirju Zakarin precej močnejši od konkurentov. Presenetljivo dobro se vozi tudi Wilco Kelderman, ki mu je Sunweb kljub dvema sezonama za pozabo zaupal kapetansko vlogo in Nizozemec počasi spet spominja na čase, ko se je o njem govorilo kot o naslednjem kandidatu za rumeno majico. Alberto Contador je po nedeljskem napadu v zaključku omagal in izgubil več kot pol minute, zdrsnil je na rob deseterice.

Slovenci v soboto in nedeljo niso igrali vidnejše vloge pri razpletu dirke, Mohorič in Polanc sta hranila moči za napade v zadnjem tednu, Domen Novak pa svoje naloge za Nibalija opravi že v prvem delu etape. Za 169 kolesarjev, kolikor jih je po 15. etapah še ostalo na španski pentlji, je danes pred 40 kilometri torkovega kronometra na vrsti dan počitka.