De Panne-Koksijde: Kump in Mezgec blizu deseterice

Etapne zmage se je po petih urah vožnje veselil Skyev italijanski kolesar Elia Viviani, Alexander Kristoff ostaja vodilni.

Objavljeno
30. marec 2016 20.16
J. P.
J. P.

Zottegem - S kar 211,1 kilometra dolgo progo med mestoma Zottegem in Koksijde najdaljša druga etapa tridnevne kolesarske dirke De Panne-Koksijde, ki letos v Belgiji praznuje jubiljeno 40. izvedbo, je v dobro voljo spravila tudi trojico »preživelih« slovenskih predstavnikov (četrti, Kristijan Koren, je odstopil že včeraj), ki je ciljno črto prečkala v času zmagovalca, Marko Kump (Lampre-Merida) na enajstem mestu in Luka Mezgec (Orica GreenEdge) na štirinajstem pa sta se močno približala celo elitni deseterici. Tudi Kumpov moštveni kolega Luka Pibernik je bil na 55. mestu še v prvi skupini 67 udeležencev, ki so dirko končali skupaj.

Etapne zmage se je sicer veselil član Skya, 27-letni Italijan Elia Viviani, ki je bil že lani na isti etapi drugi, tedaj je moral premoč priznati zgolj poznejšemu zmagovalcu, Katjušinemu Norvežanu Alexandru Kristoffu, ki pa se mu je leto dni pozneje maščeval. Najhitrejši na že šestih letošnjih etapah, ki je konec minulega tedna še bolehal za povišano temperaturo, je namreč danes zasedel tretje mesto, v hrbet je gledal tudi Nemcu Marcelu Kittlu (Etixx-QuickStep), zmagovalcu osmih etap na francoski pentlji.

Kristoff je po včerajšnji zmagi in današnjem tretjem mestu zadržal skupno vodstvo s petimi sekundami naskoka pred Kazahstancem Aleksejem Lucenkom in desetimi pred Nizozemcem Lieuwejem Westro (oba Astana). Mezgec na 41. mestu zaostaja dobre tri minute in pol, Pibernik na robu petdeseterice ravno tako, Kump pa si je na 93. mestu nabral za že skoraj četrt ure zamude. Tudi po točkah vodi Norvežan (36), med hribolazci najbolje kaže Belgijcu pri BMC Loicu Vliegnu (28), med mladimi obrazi pa Stötlingovemu Dancu Madsu Pedersenu. Jutri čaka nastopajoče dvojni zalogaj, obe poletapi bosta imeli štart in cilj v De Panneju, prva 111,5 kilometra, druga pa bo 14-kilometrski kronometer.

IZIDI 2. ETAPE

1. Elia Viviani (Ita, Sky) 5;01:04
2. Marcel Kittel (Nem, Etixx-QuickStep)
3. Alexander Kristoff (Nor, Katjuša)
4. Amaury Capiot (Bel, Vlaanderen-Baloise)
5. Adrien Petit (Fra, Direct Energie)
6. Raymond Kreder (Niz, Roompot-Oranje Peloton)
7. Paolo Simion (Ita, Bardiani-CSF)
8. Marc Sarreau (Fra, FDJ)
9. Erik Baška (Slk, Tinkoff)
10. Ivan Savicki (Rus, Gazprom-RusVelo)
11. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida)
14. Luka Mezgec (Slo, Orica GreenEdge)
55. Luka Pibernik (Slo, Lampre-Merida) - vsi v času zmagovalca

SKUPNO (2/4)

1. Alexander Kristoff 9;23:24
2. Aleksej Lucenko (Kaz, Astana) + 0:05
3. Lieuwe Westra (Niz, Astana) 0:10
4. Mads Pedersen (Dan, Stölting Service Group) 0:43
5. Bert van Lerberghe (Bel, Vlaanderen-Baloise) 0:45
6. Luke Durbridge (Avst, Orica GreenEdge) 0:46
7. Rick Zabel (Nem, BMC) 0:48
8. Tony Martin (Nem, Etixx-QuickStep) - isti čas
9. Michael Mørkøv (Dan, Katjuša) 0:49
10. Amaury Capiot 0:50
41. Luka Mezgec 3:36
50. Luka Pibernik - isti čas
93. Marko Kump 14:47