Degenkolbu klasika Milano-San Remo

Zmagovalec 293 km dolge klasike od Milana do San Rema je Nemec John Degenkolb. Slovencev ni bilo v ospredju.

Objavljeno
22. marec 2015 18.27
CYCLING-ITA-MILAN-SANREMO
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

San Remo - Nemec John Degenkolb je dobil kolesarsko klasiko Milano-San Remo. Zmagovalca 293 kilometrske dirke je odločil sprint, Degenkolb pa ga je začel iz četrtega mesta. Na koncu je član ekipe Giant-Alpecin imel več moči od Norvežana Alexandra Kristoffa, tekmovalca Katjuše in branilca lanske zmage. Tretji je bil Avstralec Michael Matthews (Orica).

Eden glavnih favoritov za zmago, Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), je bil četrti, Švicar Fabian Cancellara (Trek), zmagovalec leta 2008 ter drugouvrščeni leta 2014, 2012 in 2011, je končal na sedmem mestu.

Najdaljša profesionalna kolesarska klasika je vnovič postregla z zanimivim razpletom. Začela se je na mokrih cestah, končala pa na suhih. Enajsterica ubežnikov je imela že 11 minut prednosti, a jih je glavnina - zadnji ubežnik je bil Italijan Matteo Bono - ujela 26 kilometrov pred ciljem. V lovu je veliko delo opravila ekipa Sky, ki je na enem od spustov močno raztegnila glavnino, na mokri cesti je prišlo do padca, trojica Geraint Thomas, Ben Swift in Luke Rowe pa se ni ozirala nazaj.

Na vzponu na legendarno Cipresso je prišlo do številnih pobegov, ki niso trajali dolgo, so pa še dodatno raztegnili glavnino. Vse je kazalo, da je odpadel Kristoff, ki je zdrsnil na rep skupine. Na spustu je dodatno škodo pelotonu povzročil Filippo Pozzato, 17 km pred ciljem se je za napad odločil Daniel Oss, priključil pa se mu je Thomas. Dvojica si prikolesarila do nekaj prednosti, 12,5 km pred ciljno črto je znašala 30 sekund.

A to ni zmedlo glavnine, ki ju je ujela. V zadnjih kilometrih se je na čelo dirke postavila Katjuša z Luco Paolinijem, ki je narekoval močan ritem za Kristoffa. Lanskoletni zmagovalec je kakšnih 300 metrov pred ciljno črto prvi začel s sprintom večje skupine, vendar prehitro, kar je izkoristil Degenkolb za največjo zmago v karieri.

Moštveni kolega slovenskega sprinterja Luke Mezgeca je postal drugi Nemec z zmago na klasiki Milan-San Remo, pred njim je leta 2013 slavil Gerald Ciolek.

»To je fantastičen trenutek. Dirka se je razvijala natanko tako, kot smo si želeli. Res imam rad te kraje. Štiri leta zapored sem se trudil zmagati. Poznam progo, tudi Via Romo, kjer je bil cilj. Zmaga je nekaj posebnega,« je povedal 26-letnik, ki ni povsem verjel v uspeh, ko je sprint sprožil Norvežan: »Najprej sem pomislil, da nimam možnosti, ker se je sprint začel res hitro. Kristoff je izjemno močan, toda ko je začel sprintati prehitro, se je izkazalo, da je to predolg sprint zanj. Srečo imam, da je 'umrl' pred ciljno črto, tako da sem šel mimo njega.«

Slovencev Boruta Božiča (Astana) in Grege Boleta (CCC Sprandi Polkowice) ni bilo povsem v ospredju. Bole je ciljno črto prečkal kot 16. in v času zmagovalca, Božič pa s tremi minutami zaostanka na 58. mestu. Najboljši slovenski rezultat ostaja Andreju Hauptmanu, ko je bil leta 2012 na 13. mestu.

 

Milano-San Remo, 293 km:

1. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin) 6:46:16

2. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)

3. Michael Matthews (Avs/Orica GreenEdge)

4. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)

5. Niccolo Bonifazio (Ita/Lampre)

6. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis)

7. Fabian Cancellara (Švi/Trek)

8. Davide Cimolai (Ita/Lampre)

9. Tony Gallopin (Fra/Lott)

10. Edvald Boasson Hagen (Nor/MTN-Qhubeka)

16. Grega Bole (Slo/CCC Sprandi Polkowice) vsi isti čas

58. Borut Božič (Slo/Astana) 3:00