Eneco Tour: neverjetni Sagan do nove zmage, Mezgec deseti

Tudi v 4. etapi kolesarske dirke po Nizozemski in Belgiji je bil v ciljnem šprintu najboljši slovaški zvezdnik.

Objavljeno
22. september 2016 18.57
CYCLING-ENECO-NED-TOUR
Š. Ro.
Š. Ro.

Bruselj - Kdo lahko ustavi Petra Sagana? V drugem delu sezone je aktualni svetovni in evropski prvak praktično nepremagljiv. V zadnjih petih dneh je nanizal že tri zmage, po EP v Plumelecu je bil nato tretji v uvodni etapi Eneco Toura, blestel z odličnim kronometrom, nato pa v ciljnem šprintu dobil včerajšnjo tretjo in današnjo četrto etapo.

Po 201,4 km je tokrat v St-Pieters-Leeuwu po fotofinšu premagal Nemca Andreja Greipla, tretje mesto je osvojil Norvežan Alexandre Kristoff. Z zmago in novimi desetimi sekundami bonusa je postal tudi vodilni v skupni razvrstitvi. Na drugo mesto se je s 123. mesta prebil Nemec Nico Denz, tretji ostaja Nizozemec Jos van Emden. Najboljši Slovenec je Primož Roglič na šestem mestu, za Saganom zaostaja 23 sekund.

Etapa je bila po okusu šprinterjev, ki so zadušili vse poskuse pobegov v zadnjih kilometrih. Kakšen kilometer in pol pred ciljem je prišlo še do padca, ko se je nič hudega sluteč Avstralec Michael Matthews znašel med dvema tekmecema, Mezgečev klubski kolega je padel, ustavil pa še nekaj kolesarjev za njim. Glavnina se je s tem nekoliko razredčila, z dolgim sprintom je poizkusil Nemec John Degenkolb, Kristoff pa ni dolgo čakal. Norvežan je potegnil, Sagan je odgovoril, znašel se je ob Francozu Arnaudu Demaru, ki mu je nastavil ramo in se naslonil nanj, Slovak ga je odrinil, odpeljal mimo njega in pred ciljno črto še pravočasno potisnil kolo pred seboj za etapno zmago pred Greiplom.

 

»Nisem vedel, da sem zmagal, z Andrejem je bilo tesno in moral sem čakati na rezultate. Zelo sem vesel, ker mi je uspel nov sprint, ki je bil dobro časovno usklajen. Imel sem neke težave z Demarom, ampak to je sprintanje. Če sem naredil kaj slabega, mi je žal, toda mislim, da nisem nič. Bil sem na svoji liniji, on pa je bil zelo agresiven,« je zaključek etape pokomentiral 26-letni Sagan.

Z desetim mestom se je sicer v današnji etapi izkazal Slovenec Luka Mezgec iz Orice. Roglič (LottoNL-Jumbo) je osvojil 45. mesto, Luka Pibernik (Lampre-Merida) 93. mesto, oba sta prišla v cilj v času zmagovalca. Marko Kump (Lampre) je zaostal 1:51 minute, kar je bilo dovolj za 111. mesto, Borut Božič (Cofidis) je končal na 139. mestu, zaostal je 8:43 minute.

Eneco Tour, 4. etapa:

1. Peter Sagan (Slk/Tinkoff) 4:42:12

2. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)

3. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)

4. Arnaud Demare (Fra/FDJ)

5. Dylan Groenewegen (Niz/LottoNl-Jumbo)

6. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin)

7. Reinardt Jans Van Rensburg (Jar/Dimension Data)

8. Amaury Capiot (Bel/Topsport Vlaanderen-Baloise)

9. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek-Segafredo)

10. Luka Mezgec (Slo/Orica-BikeExchange)

45. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)

93. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) vsi isti čas

111. Marko Kump (Slo/Lampre-Merida) 1:51

139. Borut Božič (Slo/Cofidis) 8:43


Skupno:

1. Peter Sagan (Slk/Tinkoff) 13:17:29

2. Rohan Dennis (Avs/BMC) + 0:07

3. Jos Van Emden (Niz/LottoNl-Jumbo) 0:12

4. Andrej Grivko (Ukr/Astana) 0:20

5. Jasha Sütterlin (Nem/Movistar) 0:21

6. Martin Elmiger (Švi/IAM Cycling

7. Wilco Kelderman (Niz/LottoNl-Jumbo) 0:22

8. Matthias Brändle (Avt/IAM Cycling

9. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) 0:23

10. Taylor Phinney (ZDA/BMC)

88. Luka Mezgec (Slo/Orica-BikeExchange) 1:17

105. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 1:43

121. Marko Kump (Slo/Lampre-Merida) 5:41

155. Borut Božič (Slo/Cofidis) 12:30