Eneco Tour: Sagan kljuboval utrujenosti

Zmage v uvodni etapi se je veselil nizozemski kolesar Dylan Groenewegen, najboljši Slovenec Luka Pibernik.

Objavljeno
20. september 2016 00.05
CYCLING-EUROPEAN-ROAD-CHAMPIONSHIPS
J. P.
J. P.

Bolsward - Za kolesarje tudi takoj po koncu evropskega prvenstva v Franciji ni počitka, močna in številčna udeležba se je te dni zbrala na Nizozemskem, kjer se je z današnjo prvo etapo na 184,7 kilometra dolgi progi s štartom in ciljem v Bolswardu začela dvanajsta edicija preizkušnje Eneco Tour. Na njej so doslej trije kolesarji zmagali po dvakrat - Španec Ivan Gutierrez, Norvežan Edvald Boasson Hagen in zadnji dve leti Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal), ki letos tako lovi trojček.

Uvodni izziv je minil po domačih željah, saj je ciljno črto prvi prečkal Dylan Groenewegen, moštveni kolega Primoža Rogliča pri LottoNL-Jumbu. Triindvajsetletnik se je tako veselil jubilejne desete letošnje zmage, prvič v karieri pa si je konkurenco pokoril na Enecu - jasno, saj tudi prvič nastopa na njem! Najbližje sta mu prišla Francoz Nacer Bouhanni (Cofidis) in Slovak Peter Sagan (Tinkoff), svetovni in po novem tudi evropski prvak.

»Zmagati na uvodu dirke najvišje ravni in še v domovini za nameček je nekaj neverjetnega. Če zgolj pomislim, koga vse sem pustil za seboj, tu nastopa domala vsa šprinterska elita, ne morem verjeti! Za mojo zmago pa je zaslužna vsa ekipa, od prvega do zadnjega,« je svoje moštvene kolege, ki so poleg drugih šprinterskih ekip nevtralizirali pobeg petih ubežnikov, pohvalil Nizozemec.

Na dirki tekmuje tudi močna, petčlanska slovenska zasedba. Vseh pet udeležencev je danes v cilj prišlo v času zmagovalca, najvišje - na 46. mestu - je končal Luka Pibernik, član Lampre-Meride. V konkurenci so še njegov moštveni sotekmovalec Marko Kump, Primož Roglič, Luka Mezgec (Orica-BikeExchange) in Borut Božič (Cofidis). Jutri čaka karavano 9,6 kilometra dolga vožnja na čas s štartom in ciljem v Bredi.

IZIDI PRVE ETAPE

1. Dylan Groenewegen (Niz, LottoNL-Jumbo) 4;14:00
2. Nacer Bouhanni (Fra, Cofidis)
3. Peter Sagan (Slk, Tinkoff)
4. Edvald Boasson Hagen (Nor, Dimension Data)
5. Alexander Kristoff (Nor, Katjuša)
46. Luka Pibernik (Slo, Lampre-Merida)
70. Luka Mezgec (Slo, Orica-BikeExchange)
120. Primož Roglič (Slo, LottoNL-Jumbo)
168. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida)
169. Borut Božič (Slo, Cofidis) - vsi v času zmagovalca