Ubežniki presenetili. Zmaga Francozu Thomasu

Danes so se sprinterske ekipe uštele. Lov na štiri ubežnike jim ni uspel. Pogačar ostaja v rožnatem.
Fotografija: Francoz Benjamin Thomas je presenetljivi zmagovalec na 5. etapi. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Odpri galerijo
Francoz Benjamin Thomas je presenetljivi zmagovalec na 5. etapi. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Zgodi se tudi to. Štirje ubežniki, ki so iz glavnine pobegnili šele na polovici 5. etape, so v ciljni ravnini obračunali med sabo, peloton jih ni ujel.

Prvo polovico dirke so zaznamovali trije ubežniki, drugo polovico pa štirje: Ben Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Enzo Paleni (Groupama-FDJ) in Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa). 

Če ne bi bilo treh padcev, bi lahko rekli, da smo uživali v klasični kolesarski dirki, na kateri smo videli vse najlepše, kar ta šport ponuja. 

Najbolj zanimivo je bilo na prvem klancu čez prelaz Bracco, kjer so že imeli težave nekateri specialisti za sprint in na samem zaključku, ko smo spremljali, ali bo štirim pobeglim kolesarjem uspelo priti v cilj pred glavnino.

Tokrat smo videli pravi matematični izračun vodij sprinterskih vlakov, ki pa so dobili napačen rezultat. Račun se ni izšel, njihovi sprinterji so ostali praznih rok. 

Tadej Pogačar ostaja vodilni na dirki. Tudi ostalih devet kolesarjev za njim ostaja na svojih mestih v skupnem seštevku.

Rezultati 5. etape:

1. Benjamin Thomas 
2. Michael Valgren 
3. Andrea Pietrobon  
4. Enzo Paleni  + 0.03
5. Jonathan Milan + 0.11
6. Caleb Ewan 
7. Phil Bauhaus 
8. Tim Merlier 
9. Olav Kooij 
10. Mads Mikhels 

Skupni seštevek po 5. etapi:

1. Tadej Pogačar 
2. Geraint Thomas +0.46
3. Daniel Felipe Martinez +0.47
4. Cian Uijtdebroeks  +0.55
5. Einer Rubio +0.56
6. Lorenzo Fortunato +.07
7. Juan Pedro Lopez +1.11
8. Jan Hirt +1.13
9. Esteban Chaves +1.26
10. Ben O’Connor  

Jutri je 6. etapa od Viaregga do Rapolana Terme, dolga 177 kilometrov. Še ena hribovita etapa s skoraj 2000 metri višinske razlike in tremi makadamskimi odseki, ki bodo največja past za kolesarje. Prvih 80 kilometrov je povsem ravnih. Potem pa se začnejo kratki, tudi makadamski, zahrbtni klanci, ki že zdaj med kolesarji vzbujajo strah. Najtežja ovira bo zagotovo makadamski, 2,5-kilometrski vzpon na Grotti Alto. To je etapa, ki so jo favoriti za rožnato majico že obkrožili z rdečo.

 

Spremljali smo v živo

17:12
Ubežnikom je uspelo! Ben Thomas (Cofidis) je zmagal!

17:10
Zato je med kolesarji najtežje delovno mesto sprinterja. Preživeti mora klance, preživeti mora maksimalno hitrost na lovu, in potem, ko ne more nihče več pospešiti, morajo oni začeti s sprintom. Še 2 km, glavnina zaostaja pol minute. Kaže, da je vse delo sprinterjev zaman. Ubežniki bodo tokrat obračunali med sabo.

17:08
Še 40 sekund prednosti imajo Ben Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Enzo Paleni (Groupama-FDJ) in Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa). 

17:05
Mezgečevi so zviti ... ne pomagajo na lovu na ubežnike. Lovijo samo Merlierjevi in Milanovi. Seveda, želijo si še zmag. Tudi Tratnikovi se vmešavajo, lovijo za Kooija.

17:01
Panika med sprinterji. Še 10 km, ubežniki imajo še 50 sekund prednosti! Mezgečevi so se pokazali le na nekaj metrov od čela glavnine. Tole bo šlo zelo na tesno ...

16:58
Ben Thomas
 (Cofidis), Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Enzo Paleni (Groupama-FDJ) in Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa), so, kot kaže v življenjski formi. Sprinterske ekipe jih lovijo na vso moč, razlika pa se ne manjša, še vedno imajo minuto prednosti. Tole bo še zanimivo ...

16:55
Nič se ni zgodilo na zadnjem klancu. Ubežniki so se odlično odrezali, še vedno imajo minuto prednosti pred glavnino, ki je ostala cela. Nihče ni napadel. Niti Pogi ne. Spet so sprinterske ekipe prevzele vajeti pelotona. Še 18 km do cilja.

16:50
Zadnji klanec na današnji etapi!

16:46
Tokrat so padli na sredini glavnine! Torej, danes kaže, da nikjer ni varno. Padli so že na čelu glavnine, na repu in zdaj še na sredini ... Vsi nadaljujejo, Woods jo je najhuje skupil, ampak gre naprej. Na letošnjem Giru je padel že trikrat. To je še en kolesar, ki ni samo nesrečnik, ampak nima niti osnovne kolesarske šole.

16:45
Končno se je tudi ekipa Bahrain Victorious prikazala na čelu glavnine. Njihov sprinter Bauhaus bo danes poskusil premagati Merlierja in Milana. Seveda, če pridejo čez Mentemagno. Spet padec! 

16:40
Še 30 km do cilja, glavnina zaostaja minuto.

16:35
Tokrat so padli na začelju glavnine. Vsi so nadaljevali, Slovencev ni bilo med nesrečniki.

16:33
Spet padec!

16:30
Da, da, zdaj gre že zares. Lidl Trek navija hitrost na čelu glavnine, prednost ubežnikov kopni, še 37 km do cilja.

16:25
Peloton je pospešil, vendar imajo štirje kolesarji še vedno več kot minuto prednosti. Na čelu glavnine so predvsem sprinterske ekipe. Tratnika še ni spredaj, Pogačar je na varnem, Mezgec je ob Ewanu, ki je imel danes spet težave na klancu.

16:20
Ubežniški kvartet je še vedno 1:13 pred glavnino, 47 km pred ciljem. Še vedno odmeva včerajšnji Milanov sprint in moč, ki jo je proizvedel na zadnjih metrih etape. Poglejte te številke! Takih številk nismo niti omenjali dvema, tremi leti, kaj šele pred desetletjem ali več. 

16:15
Štirje na begu so: Ben Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Enzo Paleni (Groupama-FDJ) in Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa). Contador bo spet vesel!

16:10
Glavnina še vedno zaostaja 1:16, 55 km pred ciljem. Laporte je že ujel glavnino.

16:05
Večina kolesarskih strokovnjakov govori o tem, da je Pogačar zmožen zmagati na Giru in Touru v istem letu. Seveda, če ostane zdrav in nepoškodovan. Pozablja pa se, da je bilo to mogoče samo v najboljših časih dopinga, torej v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, seveda. O tem niso upali razmišljati niti od leta 2000 do 2010, ko je prav tako doping krojil večino rezultatov. Ampak, zdaj, v čisti dobi, kot jo imenujejo, je to možno. Contador je celo izjavil, da Pogačar lahko zmaga tudi na Vuelti. 

16:00
Štirje kolesarji, nihče ni nevaren za skupni seštevek ima poldrugo minuto prednosti pred glavnino. Kolesarjem Alpecina zdaj pomagajo vleči glavnino tudi iz Lidl Treka. Kaže, da bomo tudi danes gledali sprint glavnine. 

Vzpon na Montemagno je dolg 4,7 kilometra. Od vrha tega vzpona do cilja je še 19 kilometrov.

Etapa je idealna za večjo skupino ubežnikov, zadnji klanec pa bi lahko bil pravi ognjemet za favorite v skupnem seštevku. Lahko se zgodi podoben scenarij, kot na zaključku tretje etape, ko so noge zasrbele najprej Gerainta Thomasa, potem pa še Tadeja Pogačarja.

Jan Tratnik je včeraj po etapi izjavil, da je tudi letos samo pomočnik na dirki. Na včerajšnji etapi je bil zelo deloven, današnja mu je pisana na kožo tudi za samostojno akcijo, če mladega Ciana Uijtdebroeksa, ki je trenutno na četrtem mestu v skupnem seštevku, pripelje varno do zadnjega klanca na etapi.

15:55
Današnja 5. etapa se konča v Lucci, rojstnemu mestu Maria Cipollinija, kolesarja, ki je zmagal, na kar 42-etapah Gira! 

15:50

15:45
Laporte
je nerodno povozil jašek na cesti in padel pri veliki hitrosti. Odrgnjen do krvi zdaj le nadaljuje z dirko ... Še 75 km do cilja. Nič dobrega ni za Vismo, spomnimo se, da je Gesink že doma.

15:42
Christophe Laporte
(Visma Lease a bike) je padel sam! Ravno na sprintu za leteči cilj. Nihče drug ni padel.

15:41
Prav tako je bilo veliko govora o neverjetno težkih prestavnih prenosov, s katerimi letos dirkajo kolesarji. Do zdaj je veljalo, da je klasičen prenos v razmerju 53-11, zdaj je to veliko več ... Laporte je na tleh! Hud padec v glavnini!

15:36
Včeraj so nekateri mediji že na glas govorili, da bo Tratnik presedlal v Boro Hansgrohe, torej nazaj k Rogliču. Take govorice niso v redu, kajti sezona se je komaj začela, prestopni rok pa je šele po novem letu. Tratnik nima samo ponudbe od Bore, temveč od še nekaj moštev, ki bi ga radi med svojimi vrstami. Jan se je včeraj spretno izgovoril, da o tem še ne razmišlja in da o tem ve toliko, kot vedo nekateri mediji.

15:33

15:30
Glavnina se strnjena, 85 km do cilja, nihče ne namerava na beg. Po ognjemetu na Bracco je zdaj izletniški tempo. Torej bodo vsi odpadli sprinterji kmalu ujeli priključek.

15:25
Jan Tratnik
 je eden od najbolj zaželenih »delavcev« v profesionalni karavani. Zdi se, da je ta 34-letni Idrijčan vedno dobre volje, predvsem pa je svojo neskončno kolesarsko energijo vedno pripravljen vložiti v rezultat kapetana svoje ekipe. Letos je na enodnevni belgijski dirki Omloop het Nieuwsblad potrdil, da je tudi sam sposoben velikih zmag, kot je to pokazal že v 16. etapi Gira 2020.

15:20
Prva kolesarska novica dneva je bila, da je Jonas Vingegaard en mesec in tri dni po grozljivem padcu na dirki po Baskiji, v katerega sta bila vpletena tudi Primož Roglič in Remco Evenepoel, že sedel na kolo in dejal, da bo storil vse v svojih močeh, da bo nared za julijski Tour. Še bolj pa bi odmevala novica, če bi tekmovalna žirija na Giru uresničila grožnjo o diskvalifikaciji nosilca rožnate majice Tadeja Pogačarja zaradi nošenja kolesarskega pajaca, ki so mu ga dali prireditelji dirke.

image_alt
Zaradi pajaca Pogačarju grozili z diskvalifikacijo

15:15

15:10

15:05
Tratnika danes še nismo videli v ospredju. Kar verjetno pomeni, da se obeta akcija na zadnjih kilometrih današnje etape. Še vedno na vso moč glavnino vlečejo kolesarji Alpecina Deceunincka. Zanimivo. Jacobsena so se že znebili, ampak njegova forma na letošnjem Giru ni bila zavidanja vredna na prvih etapah.  Še 100 km do cilja. Danes imajo sončno vreme, Pogačar je vseskozi v ospredju, danes je njegov tretji dan v rožnatem.

15:00

Hribovita, 5. etapa že poteka in za nekatere sprinterje je že prav mora, na prvem klancu Passo del Bracco. Od starta v Genovi smo gledali trio ubežnikov, ki pa imajo samo še nekaj sekund prednosti. Ritem na Bracco je bil silovit, kolesarji Alpecina Deceunincka so zdesetkali peloton. Verjetno se hočejo že zdaj znebiti nekaterih sprinterjev, da bi imel njihov sprinter Groves več možnosti na zaključku etape. 

Do cilja je še 110 km ...

Glavnina je strnjena, ubežnike so ujeli na spustu z Bracca.


Profil 5. etape Gira. Etapa kot nalašč za ubežnike. FOTO: Infografika Delo
Profil 5. etape Gira. Etapa kot nalašč za ubežnike. FOTO: Infografika Delo

***

Po dveh ravninskih etapah, ki sta bili pravzaprav ravni samo na papirju, je na vrsti 8., spet, hribovita etapa, dolga 176 kilometrov od Genove do Lucce.

image_alt
Milan se je maščeval za včerajšnji poraz, Mezgečevi spet praznih rok

Startali bodo v Genovi, cilj pa bo v rojstnem kraju najboljšega sprinterja v zgodovini Gira, Maria Cipollinija. Seveda si Mario v svojem kraju želi videti obračun najhitrejših sprinterjev na letošnjem Giru, vendar dvomimo, da se mu bo ta želja uresničila. 

Prva ovira za sprinterje bo že prelaz Bracco. Klanec, dolg 15,3 kilometra, povprečni naklon, je le 4-odstoten, vendar ima kar nekaj strmih odsekov, kar bo sprinterjem zagotovo povzročalo preglavice. Bracco jih čaka že na uvodnih kilometrih etape, zato bo mogoče hitrost pelotona na klancu nekoliko manjša.

Če bodo sprinterji nekako uspeli premagati ta prelaz, jih čaka še ena ovira, vzpon na Montemagno, ki je dolg 4,7 kilometra. Od vrha tega vzpona do cilja je še 19 kilometrov.

Etapa je idealna za večjo skupino ubežnikov, zadnji klanec pa bi lahko bil pravi ognjemet za favorite v skupnem seštevku. Lahko se zgodi podoben scenarij, kot na zaključku tretje etape, ko so noge zasrbele najprej Gerainta Thomasa, potem pa še Tadeja Pogačarja.

Jan Tratnik je včeraj po etapi izjavil, da je tudi letos samo pomočnik na dirki. Na včerajšnji etapi je bil zelo deloven, današnja mu je pisana na kožo tudi za samostojno akcijo, če mladega Ciana Uijtdebroeksa, ki je trenutno na četrtem mestu v skupnem seštevku, pripelje varno do zadnjega klanca na etapi.

Komentarji: