Eugenia Bujak le za svetovno prvakinjo (VIDEO)

Kolesarka ljubljanskega BTC Cityja je v 2. etapi šestdnevne nizozemske dirke Boels Ladies Tour navdušila z drugim mestom.
Fotografija: Eugenia Bujak je bila na čelu glavnine. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Eugenia Bujak je bila na čelu glavnine. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Nijmegen – Po včerajšnjem prologu, v katerem je bila deseta, je poljska kolesarka s slovenskim potnim listom Eugenia Bujak, članica ljubljanske zasedbe BTC City, v današnji prvi etapi šestdnevne nizozemske dirke Boels Ladies Tour navdušila z drugim mestom, bila pa na čelu skupine, ki je za domačo zmagovalko Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott), lansko svetovno prvakinjo v posamičnem kronometru in letošnjo zmagovalko ženske različice Gira, zaostala za dvanajst sekund.


Zahtevni krog in dva vzpona


Etapo je prireditelj začinil z zelo zahtevnim krogom in dvema vzponoma s 60 metri višinske razlike. Glavnina je večkrat razpadla, resneje že v drugem krogu, ko so se vsa najboljša imena našla skupaj in si zagotovila polminutno prednost. Ljubljansko ekipo je zastopala Bujakova, vendar složnost ni trajala prav dolgo, zato je glavnina domala brez težav ujela ubežno osmerico. V enem od pobegov je bila aktivna še ena predstavnika BTC Cityja, Rusinja Anastazija Jakovenko, ki je bila hkrati druga na gorskem cilju.


Napad na tehničnem delu


V zadnjem krogu je na tehničnem delu napadla vodilna Van Vleutnova in si privozila četrt minute prednosti ter tako prva prečkala ciljno črto. V šprintu zasledovalne skupine je bila tokrat odlična Bujakova, ki je v skupni razvrstitvi z desetega poskočila na drugo mesto, v zasledovalni skupini pa so bile tudi njene ekipne kolegice Jakovenkova, Polona Batagelj in Švedinja Hanna Nilsson. Po današnji 132,2 kilometra dolgi etapi v Nijmegnu čaka karavano jutri druga, 129-kilometrska s štartom in ciljem v Gennepu.


IZIDI PRVE ETAPE


1. Annemiek van Vleuten (Niz, Mitchelton-Scott) 3;28:29
2. Eugenia Bujak (Slo, BTC City Ljubljana) + 0:12
3. Elena Cecchini (Ita, Canyon Sram)
19. Anastazija Jakovenko (Rus, BTC City Ljubljana)
21. Polona Batagelj (Slo, BTC City Ljubljana)
22. Hanna Nilsson (Šve, BTC City Ljubljana) – vse isti čas
67. Urška Žigart (Slo, BTC City Ljubljana) 6:02
Maaike Boogaard (Niz, BTC City Ljubljana) odstopila

 

Komentarji: