Froome z majhnimi koraki naprej

Presenetljivi rumeno-zeleni beg v 11. etap ikolesarske dirke Po Franciji.

Objavljeno
14. julij 2016 01.51
Špela Robnik
Špela Robnik
Montpellier – Najprej napad na spustu, nato v ravninski etapi. Chris Froome zares preseneča na letošnjem Touru, vseeno pa korak za korakom veča prednost pred zasledovalci. V na papirju nepomembni in enostavni etapi je poskrbel za presenetljiv razplet, ko je napadel skupaj z nosilcem zelene majice Petrom Saganom in se z njim na koncu celo podal v šprint.

Britanec je ob selitvi iz Pirenejev napovedoval, da bo 162 km dolgo etapo do Montpellierja skušal preživeti karseda mirno in hraniti moč na sloviti Ventoux, ki utegne že danes prinesti nov preobrat. A ker ničesar ne želi prepustiti naključju, bo skušal izkoristiti vsako najmanjšo priložnost za nekaj dodatnih sekund v boju z Nairom Quintano. Očitno se zelo dobro zaveda, kako močan bi lahko bil Kolumbijec v zadnjem tednu in si je zato še pred selitvijo v Alpe nabral nekaj časovne zaloge. Včerajšnji napad v vetru in na ravnini mu je prinesel dodatnih 12 sekund.

Froome se je namreč slabih 12 km pred ciljem odločil slediti Saganu, ki je pospešil po (neuspešnem) skoku Švicarja Fabiana Cancellare. Iz raztegnjene glavnine je Slovaka pospremil Poljak Maciej Bodnar, rumeni majici pa se je pridružil rojak Geraint Thomas. Nekaj časa so se presenečeno spogledovali, nato pa se z glavnim motorjem Saganom podali naprej. »Premočni smo, da bi nas ujeli,« je nosilec zelene majice dejal »Froomyju«, kot ga prijateljsko kliče, in pritisnil na plin. »Neverjetno, kaj nam je uspelo. Ves dan so vsi govorili samo o tem, kako močan je veter. Toda dejansko je bilo noro le v zadnjih 15 kilometrih. Tega nisem načrtoval, vedel pa sem, da moram biti spredaj, če želim biti nevaren. Pobega z rumeno in zeleno majico ter kolesarjema, kot sta Bodnar in Thomas, tega res ne moreš načrtovati. Kar zgodilo se je,« je v cilju, po svoji šesti etapni zmagi na Touru, komaj verjel Sagan, ki je dan prej za las ostal praznih rok. Tokrat je v šprintu kajpak brez težav ugnal hribolazca in aduta za končno zmago, hkrati pa tudi povečal vodstvo v razvrstitvi po točkah, saj je že v letečem šprintu premagal Marka Cavendisha, ki je naposled ostal zadaj z okvaro.

Vodilni kolesar ekipe Sky, ki je v preteklosti poslušal kritike zaradi preveč preračunljivega in »robotičnega« dirkanja, je tako znova presenetil z drzno potezo, ki je ni pričakoval niti njegov moštveni kolega Thomas, kaj šele izzivalci v moštvu Movistar. Ti se na napad znova niso odzvali, bodo pa gotovo odgovorili že danes, ob težko pričakovanem vzponu na razvpiti osamelec sredi Provanse. Zaradi napovedi močnega vetra, ki je močno oteževal delo kolesarjem že včeraj, danes pa naj bi na vrhu pihal tudi do 100 km/h, so 12. etapo nekoliko skrajšali in cilj prestavili za 5,7 km nižje k Chalet Reynard (na 1435 m, namesto na 1912 m). Ciljni vzpon bo tako dolg 10 km, direktor dirke Christian Prudhomme pa je obljubil, da bo enako spektakularen. Etapa na Ventoux je v preteklosti že bila ključnega pomena za končno zmago, zanimivo bo videti, kakšnega aduta zanjo tokrat v rokavu skriva Froome.