Froomu lahko vzame rumeno le smola

Tour de France:  Barguil najhitreje na vrhu Izoarda, Froome z Bardetom ni imel težav.

Objavljeno
20. julij 2017 23.44
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Izoard – Etape v Alpah so prišle in odšle, Chris Froome ostaja nesporna številka ena dirke po Franciji. V 18. etapi sta imela na zaključnem vzponu na Izoard Bardet in Uran zadnjo priložnost, da pred kronometrom pridobita nekaj sekund, a Britancu nista prišla do živega. Warren Barguil še drugič najboljši.

V senci slavja Primoža Rogliča v četrtkovi etapi je ostala končna odločitev o nosilcu zelene majice. Marcel Kittel je kmalu po štartu pristal na tleh in zabredel v težave, neizprosni Col de la Croix de Fer pa je bil za Nemca preveč in na vrhu je razočarano sedel v klubski avtomobil in zapustil dirko po Franciji. Michael Matthews se mu je že pred odstopom približal na le devet točk zaostanka, po odstopu Kittla pa mora le še priti do Pariza, da bi se zasluženo veselil prve zelene majice v karieri.

Osemnajsta etapa je bila zadnja priložnost tako za izzivalce Chrisa Frooma kot za ubežnike, ki so v preteklih dveh tednih in pol ostali praznih rok. Od glavnine se je tako oddaljila skupina več kot 50 kolesarjev, kjer tokrat slovenskih kolesarjev ni bilo, so pa nemir v glavnini povzročili trije kolesarji AG2R, ki so se prebili v beg. Sky je prednost skupine še pred začetkom zaključnega vzpona na Izoard znižal na dve minuti in pripravil odskočno desko Warrenu Barguilu, da se še enkrat poda v boj za etapno slavo. Francoz je kot v skoraj vseh gorskih etapah vozil izvrstno in kilometer pred ciljem ujel zadnjega izmed ubežnikov Darwina Atapumo. Kolumbijec si je na glavni praznik v domovini želel etapno zmago, a je bil ritem Barguila prehud. Rešil je drugo mesto v etapi, kolesar Sunweba pa je še drugič letos prvi prečkal ciljno črto, skupno je to že četrta zmaga za Sunweb na letošnjem Touru. »Včeraj sva se z Matthewsom pogovarjala, kako neverjetno je, da sva oba osvojila majici, zdaj sem se z njim izenačil tudi v zmagah. Sploh ne morem verjeti, sem v nebesih in upam, da bo občutek trajal čim dlje,« je v cilju razlagal Barguil, ki si je tudi teoretično že zagotovil pikčasto majico, tudi v skupnem seštevku je na visokem devetem mestu.

Romain Bardet
je na dnu Izoarda najprej izkoristil ekipo, nato pa še enkrat na vso moč napadel Frooma. A tudi to ni bilo dovolj, Britanec se je v svojem ritmu najprej priključil Francozu, nato pa z značilnim pospeševanjem v sede nazorno pokazal, da bi bila njegova prednost lahko precej višja, če bi čutil, da je rumena majica v nevarnosti. »V Alpah se nikoli nisem dobro počutil, zato sem vesel, da so letos zame minile brez problemov. Zdaj bo potrebno počakati na kronometer, kjer bom naredil vse, da dobim etapo in potrdim rumeno majico. Ni še konec, a če bo vse potekalo po načrtih, mi bosta Uran in Bardet težko vzela majico,« je bil upravičeno samozavesten Froome. Bolj zanimiv bo boj za drugo mesto, kjer je v prednosti Rigoberto Uran, Mikel Landa pa za odrom zaostaja preveč. Današnja tranzicijska etapa bo z 222 kilometri in pol najdaljša na dirki, trije vzponi pred šprintom pa so pisani na kožo Matthewsu. Greg van Avermaet in Edvald Boasson Hagen bosta imela še zadnjo priložnost, da Tour končata z etapno zmago v žepu.