Gavazzi v enajsti etapi dobil boj s Kumpom

Italijan Mattia Gavazzi je bil najboljši v 11. etapi dirke okrog jezera Qinghai, Marko Kump drugi. Rogina v skupnem vodstvu.

Objavljeno
16. julij 2015 14.46
iza/po sloveniji
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Peking - Enajsto etapo dirke okrog jezera Qinghai je zaznamoval nov dvoboj Italijana Mattie Gavazzija in Slovenca Marka Kumpa. Tokrat je bil uspešnejši Gavazzi, ki je člana Adrie Mobila prehitel v ciljnem šprintu. V skupnem seštevku še naprej vodi Kumpov moštveni sotekmovalec Radoslav Rogina.

Kolesarje je danes čakala najdaljša etapa na dirki, 235 kilometrov dolga pot od Tianshuija do Pinglianga. Ciljno črto je kot prvi prečkal Gavezzi in zabeležil tretjo zmago na letošnji dirki, Kump pa je bil drugi. A tudi tokrat ni šlo brez incidenta. Kot so sporočili iz novomeške ekipe, je Kump ob koncu etape želel prehiteti Gavazzija, ta pa ga je stisnil ob ograjo. Na srečo se je za Slovenca vse srečno izteklo in je osvojil drugo mesto.

Kump in Gavazzi sta se na letošnji dirki že večkrat sprla. Tako je Italijan v osmi etapi verbalno napadel Kumpa, ki mu ni ostal dolžan, Gavazzi pa ga je nato udaril v obraz - vzrok je bilo Kumpovo spodbujanje ritma, ko je Adria lovila rumeno majico z Rogino, Gavazzi pa je Slovenca označil za sramoto za kolesarstvo in za tekmovalca, ki nima biološkega potnega lista.

V skupnem seštevku je na prvem mestu ostal Radoslav Rogina. Ta je zaradi bonifikacije na letečem cilju povečal prednost za dodatno sekundo, tako da ima pred drugouvrščenim Irancem Hosseinom Alizadehom tri sekunde naskoka.

»Danes je bil zelo dolg dan, ampak fantje so spet naredili odlično delo. Sam sem spet dobil eno sekundo na letečem cilju in upajmo, da bo v naslednjih dveh etapah, kot si želimo. Danes bo zelo malo počitka, ker se po tako dolgi etapi moramo voziti 300 km do hotela, zato bo toliko težje zjutraj vstati,« je povedal Rogina.