Uroš Murn: Genialni Sagan

Zadnja leta se sprašujemo, če imamo kolesarja podobnega profila, kot so Sagan, Van Avermaet, Matthews, Gilbert ...

Objavljeno
25. september 2017 00.47
Uroš Murn bivši kolesar Črnomelj 5.5. 2015
Uroš Murn
Uroš Murn
Peter Sagan je genialen kolesar, pravi velemojster enodnevnih dirk. Vsi vedo, kako kolesari, ga opazujejo, a na koncu vedno najde pot do zmage. Ima sijajen občutek za prostor, predvsem pa »timing« za zaključno akcijo. V zadnjih krogih mu nikdar ne zmanjka moči, ker se zna optimalno pripraviti zanje. Je tudi zelo zvit in zna racionalno krmariti v karavani. V Bergnu je jamral, da je bolan. Zagotovo je želel tekmece pretentati, češ da ni 100-odstotno pripravljen. Zdelo si mi je, da so bili vsi prepričani, da ga na klancu ne bo v ospredju. Zato tudi do zadnjega kroga niso napadali. A so se ušteli. Taktično je konkurenco spet prelisičil.

V nedeljo sem se nekajkrat vprašal, kaj bi lahko naredil jaz, če bi bil v tako dobri formi, kot sem bil leta 2006, ko sem v Salzburgu osvojil 7. mesto. Pravega odgovora nisem našel, čeprav je bila steza v Bergnu pravšnja za kolesarje, ki se znajdejo v karavani brez pomočnikov. Nobenega dvoma seveda ni, da se drugače dirka, kot se je pred desetletjem, dejstvo pa je, da so takrat osvojili kolajne prav tako specialisti za klasike – Paolo Bettini in Alejandro Valverde. Dirka na Norveškem je bila zelo težka, dejstvo pa je, da se kolesarji na krožnih preizkušnjah vedno vrnejo na štart oziroma cilj, tako, da je toliko vzpona, kot je spusta. Kakšnih ekstremnih klancev na prvenstvih torej ni. Kolesarji so tako dobro pripravljeni, da je zelo malo menjav ritma. Zato je najbolj pomembno, da znajo držati dober položaj. Žal pa naših v zadnjih krogih ni bilo ospredju ...

Zadnja leta se sprašujemo, če imamo kolesarja podobnega profila, kot so Sagan, Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Philippe Gilbert in sodobni mojstri klasik. Moj odgovor je: nimamo ga. Imeli pa smo ga v sedanjem selektorju Andreju Hauptmanu. Dejstvo je, da je brez vrhunskih nastopov na enodnevnih dirkah nemogoče pričakovati vrhunske uvrstitve na SP in OI. Dokaz za to je tudi izvrsten kronometrist Primož Roglič. Navdušil me je, sprašujem pa se, zakaj vztraja v nizozemski ekipi. Zanj so velika moštva: Sky in Quick Step, še najbolj pa Bahrein. Prepričan sem, da bi mu v slovensko obarvanem moštvu podredili program. Sam seveda ve, zakaj ni zamenjal sredine, prepričan pa sem, da jo bo v bližnji prihodnosti.