Giro: Mezgec tretji v etapi, Contador ostaja premočno v rožnatem

Luka Mezgec je v 17. etapi kolesarske dirke Po Italiji prvič končal na odru, Alberto Contador v času zmagovalca.

Objavljeno
27. maj 2015 19.51
CYCLING-ITA-GIRO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lugano - Slovenski kolesar Luka Mezgec (Giant-Alpecin), ki je lani z zmago na sklepni etapi Gira v Trstu vpisal svoj največji uspeh, je v letošnji izvedbi »italijanske pentlje« potreboval 17 etap, da je prvič stopil na zmagovalni oder. Na 134 kilometrov dolgi progi od Tirana do Lugana je namreč zasedel tretje mesto, ciljno črto pa prečkal v času zmagovalca, domačega asa Sache Modola (Lampre-Merida). Premoč je moral priznati le še enemu Italijanu Giacomu Nizzolu (Trek Factory). Pred tem je bil 26-letni Kamničan na letošnjem Giru najboljši v drugi etapi, ko je zasedel četrto mesto.

Uspeh naših kolesarjev je s petnajstim mestom dopolnil še Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je prav tako v cilj prišel v glavnini, medtem ko je Jan Polanc (Lampre-Merida) za najhitrejšim moštvenim kolegom zaostal minuto in dve sekundi. V boju za končno zmagoslavje je nosilec rožnate majice Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) potrdil odlično opravljeno delo na včerajšnji kraljevski etapi in je tudi danes ciljno črto prečkal v zmagovalčevem času (na 23. mestu). To mu v skupnem seštevku še vedno zagotavlja več kot štiriminutni naskok pred prvim izzivalcem, rojakom Mikelom Lando, medtem ko tretji, Italijan Fabio Aru (oba Astana), zamuja že skoraj pet minut.

Iz slovenske trojice skupno še najbolje kaže Boletu, ki je pridobil eno mesto in je zdaj z uro in pol zaostanka 35., Polanc se je prebil na 59. mesto (+ 2;06:04), današnji junak Mezgec pa je poskočil za štiri mesta, a je še vedno 136. (3;41:48). Po točkah je vodstvo prevzel danes drugouvrščeni Nizzolo (Mezgec je deseti s 66 točkami), med hribolazci najbolje kaže Nizozemcu Stevenu Kruijswijku (LottoNL), Polanc je napredoval na šestnajsto mesto, med mladimi kolesarji pa je doslej največ pokazal Aru, Polanc je še naprej osmi. Do konca so ostale še štiri etape, jutri bo morala karavana opraviti s 170 kilometrov dolgo progo med Melidejem in Verbanio z desetkilometrskim vzponom na Monte Ologno.

Potek etape

Vse do 28 kilometrov pred ciljem so bili med ubežniki Belgijec Iljo Keisse in Italijana Giacomo Berlato in Marco Bandiera. Ko so si podali roke v znak sodelovanja, sta z napadom poskusila Patrick Gretsch in Adam Hansen, pridružil se jima je še Darwin Atapuma, do desetih kilometrov pred koncem pa je vztrajal Hansen.

Nato se je na čelo glavnine postavil Tinkoff-Saxo, kot zadnji pa so izzivali srečo še Tom Jelte Slagter, Philippe Gilbert in Luca Paolini, ki jih je »peloton« ulovil 1,2 kilometra pred ciljno črto. V boju za čim boljša mesta za ciljni šprint je odlično delo opravilo moštvo Lampre-Merida, dokončal pa ga je Modolo. Dobro se je boril tudi Kamničan, a moral premoč priznazi Italijanoma.

IZIDI 17. ETAPE GIRA

1. Sacha Modolo (Ita, Lampre) 3;07:51
2. Giacomo Nizzolo (Ita, Trek Factory)
3. Luka Mezgec (Slo, Giant-Alpecin)
4. Heinrich Haussler (Avs, IAM)
5. Davide Appollonio (Ita, Androni)
6. Stig Broeckx (Bel, Lotto Soudal)
7. Juan Jose Lobato (Špa, Movistar)
8. Aleksandr Porsev (Rus, Katjuša)
9. Kevin Reza (Fra, FDJ)
10. Nick van der Lijke (Niz, LottoNL)
15. Grega Bole (Slo, CCC Sprandi Polkowice) - vsi v času zmagovalca
90. Jan Polanc (Slo, Lampre) + 1:02

SKUPNO

1. Alberto Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) 65;04:59
2. Mikel Landa (Špa, Astana) + 4:02
3. Fabio Aru (Ita, Astana) 4:52
4. Andrey Amador (Kost, Movistar) 5:48
5. Jurij Trofimov (Rus, Katjuša) 8:27
6. Leopold König (Češ, Sky) 9:31
7. Damiano Caruso (Ita, BMC) 9:52
8. Steven Kruijswijk (Niz, LottoNL) 11:40
9. Alexandre Geniez (Fra, FDJ) 12:48
10. Ryder Hesjedal (Kan, Cannondale) 13:01
35. Grega Bole 1;30:45
59. Jan Polanc 2;06:04
136. Luka Mezgec 3;41:48