Gospodar »velike pentlje« odbija vse napade

V prvi alpski etapi jo je najbolj skupil Alberto Contador, ki je s padcem izgubil debeli dve minuti.

Objavljeno
23. julij 2015 03.09
V. D., šport
V. D., šport

Pra Loup – Prva alpska etapa je potekala na dveh tirnicah. Zmago je s samostojnim pobegom slavil pogumni Nemec Simon Geschke, bitko velikanov pa je spet dobil Chris Froome. S pomočniki iz Skyja je suvereno nadzoroval potek, v katerem jo je najslabše odnesel Alberto Contador. Še pred razpletom pa je zaradi bolezni odstopil do včeraj tretjeuvrščeni Američan Tejay van Garderen.

Na spustu s prelaza Allos je Contador padel in izgubil 2:17 minute. Po videnem v dosedanjih etapah je s tem zelo ogrozil uvrstitev na zmagovalni oder. »Dvakrat sem moral zamenjati kolo. Zlomljeno zadnje kolo sem poskušal popraviti, a ni šlo. Na pomoč mi je priskočil Sagan in mi dal svojega. Šele na koncu spusta sem spet dobil svojega, da sem lahko kolikor toliko omilil zaostanek,« je pojasnil zmagovalec Gira, ki mu je dvojček »Giro-Tour« že zdavnaj spolzel iz rok.

Najbolj aktivna sta bila Nibali in Quintana. Poskušala sta z napadi, vendar jima je hladnokrvni Froome dal vedeti, kdo je gospodar »velike pentlje«. Zlahka ju je umiril. Tudi v zadnjih 500 metrih se Kolumbijec ni mogel odlepiti od rumene majice. »Zame je bil to vseeno pozitiven dan, saj smo se oddaljili od nekaj tekmecev, čeprav so v bistvu še blizu. Pospešil sem, da bi videl, kako se počuti rumena majica. Vendar pa je bil Froome premočan, da bi ga lahko ugnal. Do konca so še tri alpske etape in priložnosti za napade bo še veliko,« Quintana ne bo odstopil od pritiska. A bolj verjetno kot to, da bo ogrožal Frooma, je v ospredju bitka za preostali dve mesti na zmagovalnem odru. Quintani, Valverdeju in Movistarju kaže odlično. Kolumbijec je drugi, Španec se je povzpel na tretje mesto, Movistar pa je čedalje bližje ekipni zmagi.

Froome je priznal, da sta ga Quintana in Nibali spravila na mejo njegovih zmožnosti. Zaveda pa se, da je to bil le začetek alpskih napadov. Pričakovati je tudi nekaj takih iz obupa – na »vse ali nič«. Še zlasti Contadorja in Nibalija, ki nimata več kaj izgubiti ali taktizirati. Vprašanje je le, ali sta dovolj močna, da bi lahko napredovala. »Vem, kaj me čaka v naslednjih dneh. A si ne belim glave, ker imam ob sebi izvrstne pomočnike. Moja prednost je, da tekmecem zmanjkuje časa, jaz pa se počutim zelo dobro.

V senci Frooma in bitke za rumeno majico so zmagovalci etap. V 17. je bil to Geschke, 29-letniku, ki v moštvu Gianta na dirkah deli sobo z Luko Mezgecem, je bila to sicer tretja zmaga v profesionalni karieri in seveda največja. V zelo čustvenem odzivu je povedal, da si ni mislil, da bi lahko letos zmagal, čeprav so ga strokovnjaki večkrat uvrstili med »favorite« za ubežniške skupine. Pri Giantu so bili seveda navdušeni, saj je njegov uspeh obliž na rano, ki je nastala, ker lanski junak šprintov Marcel Kittel zaradi poškodb in posledično slabe forme ni bil nared za Tour. Paradoks pa je, da ga na Touru ne bi bilo, če bi bil prvi šprinter nared za dirkanje. Tako pa so taktiko v moštvu nekolikanj priredili in je kot kolesar za pobege dobil priložnost ...

Nova priložnost za izzivalce

Danes bo na sporedu 186,5 km dolga etapa od Gapa do Saint Jean de Maurienna. Klancev je kar sedem, po trije tretje in druge kategorije ter kar 47 km dolgo vzpenjanje na vrh tako imenovane horse kategorije na 1924 m visoki Glandon. Zaradi nekaj vmesnih manjših spustov za klasičen klanec šteje 21,7 km s povprečnim naklonom 5,1 %. Najtežji del se nagne za devet odstotkov. Po 19-kilometrskem spustu sledi še majhen, a zelo strm vzpon na Montvernier (3,4 km – 8,2 %). Pričakovati je bolj odločne napade Froomovih izzivalcev, še zlasti na zadnjem delu Glandona. Verjetnost, da se bo etapa končala z enakim izidom kot včerajšnja, pa je velika, ker je na voljo veliko točk za pikčasto majico. Pričakovati je napad Joaquima Rodrigueza na Froomovo vodstvo v točkovanju gorskih ciljev, Thibauta Pinota, Samuela Sancheza in še kakšnega mojstra pobegov.